Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Αυτός ήταν ο τελευταίος δίσκος του – Το μήνυμα αποχαιρετισμού

Το τελευταίο άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ήταν μια περίληψη της πορείας στη μουσική.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε αιφνίδια από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 62 ετών, με την είδηση του θανάτου να σκορπά θλίψη στο κοινό και στους συναδέλφους του.

Ο σημαντικός ερμηνευτής και τραγουδοποιός παρουσίασε 4 δίσκους με το συγκρότημα Τερμίτες και 18 άλμπουμ ως σόλο καλλιτέχνης, τελευταίο εκ των οποίων ήταν το «Άλλαξαν Πολλά» που κυκλοφόρησε από τη Minos EMI / Universal την άνοιξη του 2017.

Το «Άλλαξαν Πολλά» ήταν πολλά παραπάνω από το τελευταίο άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ήταν μια περίληψη της πορείας του για σχεδόν σαράντα χρόνια τώρα, με κάποια καινούργια στοιχεία από  αυτά που σκεφτόταν για τη συνέχεια.

Το άλμπουμ περιείχε 13 τραγούδια με τη χαρακτηριστική σφραγίδα του τραγουδοποιού, τόσο μελωδικά όσο και ενορχηστρωτικά. Ροκ μπαλάντες που τον χαρακτήριζαν πάντα, με ερωτικό και κυρίως κοινωνικό – ευαίσθητα καυστικό- στίχο, συνθέσεις που είχαμε ακούσει και αγαπήσει από τον Λαυρέντη, αλλά και μουσικές που πρότεινε πρώτη φορά.

Άλλωστε σαν αληθινός δημιουργός και καλλιτέχνης, παντού και πάντοτε, ζούσε, σκεφτόταν και εκφραζόταν με τη μουσική. Όλα αυτά που ένιωθε γίνονταν μελωδίες.

Του άρεσε να πειραματίζεται και να βάζει τον χαρακτήρα του σε τραγούδια που αγαπάει, όπως  έκανε στο CD  «Άλλαξαν Πολλά» με το «Απορώ» του Γιάννη Πάριου που το «πείραξε» και το έφερε στα μέτρα του.

Ήθελε επίσης να αναμοχλεύει το παρελθόν και έτσι έπαιξε με το τραγούδι «Το Γέλιο», ένα από τα πρώτα τραγούδια που είχε γράψει με τους Τερμίτες.

Όπως σημείωσε και ο ίδιος: «Το α’ μέρος, μισό, είναι ηχογραφημένο με φορητό κασετόφωνο στο σπίτι του Μαρματάκη στην Πλάκα το 1984, οδηγός για το δίσκο “Αμαρτωλή Μαρία” των Τερμιτών… Δεν μπήκε τότε… Μάλλον έπρεπε να το σκαλίσω σήμερα! Ήρθε η στιγμή του.»

Το μήνυμα αποχαιρετισμού

Η δισκογραφική εταιρεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η Minos EMI / Universal, αποχαιρέτησε τον αγαπημένο καλλιτέχνη με ένα συγκινητικό μήνυμα.

«Tραγούδαγες με πάθος. Ξεσήκωνες τον κόσμο. Και τι ζήταγες Λαυρέντη μας. Μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πας. Είμαστε σίγουροι ότι με το ένα χέρι στην τσέπη θα μας κοιτάς από εκεί κάπου και θα γελάς μαζί μας με το πλατύ και άδολο χαμόγελό σου, σήμερα που πρέπει ξαφνικά να σε αποχαιρετήσουμε.»

Ήσουν μέλος της οικογένειας μας και θα είσαι για πάντα. Μας αφήνεις όλους εδώ μέσα στο χώρο που μεγάλωσες και καλλιτεχνικά θριάμβευσες, συγκλονισμένους, άφωνους και με ένα μεγάλο γιατί. Όλοι από το πρωί διαλέγουν ένα από τα τραγούδια σου για να πουν αντίο. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Θα σε τραγουδάμε Λαυρέντη για Πάντα.»

Πηγή : HIT CHANNEL