Κόκκινο Ποτάμι | Περίληψη 19ου επεισοδίου | Προβολή 9/2


Στα βουνά η Βασιλική, η Ευγενία και η Δόμνα σμίγουν με τον Θέμη , τον Μίλτο και τον Παναγιώτη και προσπαθούν να βρουν τρόπο να κρυφτούν και να επιβιώσουν. Όχι όμως ο Μίλτος. Ο Μίλτος φεύγει βιαστικά για το Ερζερούμ για να βρει την αγαπημένη του Ιφιγένεια. Φτάνοντας στο Ερζερούμ αρχίζει να ρωτά παντού για την Ιφιγένεια και πολύ σύντομα καταλαβαίνει πως οι ερωτήσεις του θα βάλουν σε κίνδυνο την αγαπημένη του. Ο Μίλτος καταλαβαίνοντας πως πρέπει να αποπροσανατολίσει τους Τούρκους αλλάζει θέμα και γυρνάει την κουβέντα. Στην αγορά του Ερζερούμ ο Μίλτος βλέπει την Ιφιγένεια από μακριά να ψωνίζει μαζί με την Μελικέ. Η Ιφιγένεια τον αντιλαμβάνεται μην μπορώντας να πιστέψει στα μάτια της. Οι Τούρκοι όμως, μην έχοντας πειστεί για τον Μίλτο, τον συλλαμβάνουν μπροστά στα μάτια της Ιφιγένειας, η οποία δεν μπορεί να κρύψει από την Μελικέ την ταραχή της.  

Η Ιφιγένεια προσεύχεται και η Μελικέ την βλέπει κρυφά. Η Μελικέ και η οικογένειά της είναι κρυπτοχριστινοί και αποκαλύπτεται στην Ιφιγένεια. Οι Τούρκοι εντωμεταξύ στέλνουν τον Μίλτο στην Κωνσταντινούπολη στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Στην Κωνσταντινούπολη ο Αλή βρίσκει τους γονείς της Ιφιγένειας και τους παραδίδει το γράμμα της κόρης τους. Ο Μιχάλης και η Σοφία κοιτούν αρχικά με δυσπιστία τον Αλή, διαβάζοντας όμως το γράμμα της Ιφιγένειας και αναγνωρίζοντας το γραφικό της χαρακτήρα  αρχίζουν να αλλάζουν στάση απέναντι στον Αλή. 

Εντωμεταξύ η Αρίν σμίγει με την Λουσίν, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τα βασανιστήρια.  Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ο Μίλτος βασανίζεται και ζει την απόλυτη βιαιότητα από τους Τούρκους. Ο Καρτάλ τον σηκώνει και τον πάει στο τρένο για το Παρίσι. Του λέει να φύγει και να εξαφανιστεί σαν αντάλλαγμα που έσωσε τη ζωή του Κερέμ. Για τους Τούρκους ο Μίλτος είναι νεκρός και  ο Καρτάλ παραδίδει τα προσωπικά αντικείμενα του Μίλτου στον Νικολαϊδη μεταφέροντας του τη δυσάρεστη είδηση. Ο Μιχάλης και η Σοφία συντετριμμένοι από το «χαμό» του Μίλτου θέλουν να ειδοποιήσουν την Ιφιγένεια για την τραγική εξέλιξη. Δίνουν το μήνυμα στον Αλή και αυτός στην Ιφιγένεια η οποία παραλύει στο άκουσμα της είδησης.