ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Καρδιακή Ανεπάρκεια. Μην αγνοείς τα συμπτώματα!

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με την υποστήριξη της εταιρείας Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου διενεργεί διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης για την καρδιακή ανεπάρκεια

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με την υποστήριξη της εταιρείας Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου διενεργεί φέτος διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσηςγια τον μήνα Μάιο. Το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας είναι: «Καρδιακή Ανεπάρκεια. Μην Αγνοείς τα Συμπτώματα».

Η ενημερωτική εκστρατεία, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, διοργανώνεται από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρουκαι την εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου για 4ησυνεχή χρονιά, εντάσσοντας ενεργά την Κύπρο στις δράσεις που οργανώνουν κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία(ESC) και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Καρδιακής Ανεπάρκειας (Heart Failure Association).

Η πανευρωπαϊκή εμβέλεια της ενημερωτικής εκστρατείαςκαθιστά δυνατή την ενεργοποίηση και τον συντονισμό μιας μεγάλης μερίδας ατόμων και ομάδων (καρδιολόγοι ιατροί, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, εθελοντές, οργανωμένοι φορείς, σύνδεσμοι ασθενών κ.λπ.).

Η καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία με βάση τους αριθμούς έχει αναχθεί σε επιδημία,καθιστά αδήριτη την ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειαςμε άμεσηεφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπισή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκειααφορά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει μια σειρά στοχευμένων συλλογικών και ατομικών δράσεων.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο είναι μέγιστης σημασίας, διότι τα συμπτώματά της μπορεί εύκολα να αποδοθούν στη φυσική γήρανση και σε άλλους παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η κακή φυσική κατάσταση, άλλα νοσήματα κ.λπ.επομένως η διάγνωση δεν γίνεται έγκαιρα.

Με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην Κύπρο η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου,με την υποστήριξη τηςεταιρείας Novartis Pharma Services Inc,έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης η οποία περιλαμβάνει σειρά βίντεο με μαρτυρίες ασθενών και εξειδικευμένες απαντήσεις από καρδιολόγους σε καθοριστικά για την ασθένεια ερωτήματα.

Ο στόχος που έχει τεθεί για τη φετινή εκστρατεία ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι η ανάδειξη των συμπτωμάτων της νόσου και η παρότρυνση του κοινού να ενημερωθεί, να συζητήσει ελευθέρα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του γύρω από την ασθένεια και να ζητήσει εξειδικευμένη και κατάλληλη καθοδήγηση από τους καρδιολόγους, ώστε να καταστεί η νόσος διαχειρίσιμη μέσω της πληθώρας των θεραπευτικών επιλογών.

Έτσι τόσο οι ασθενείς όσο και το κοινό καλούνται να συντονιστούν με τη σελίδα της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στο Facebook: https://www.facebook.com/cypruscardiologysociety/για να παρακολουθήσουν τα ενημερωτικά βίντεο και να αντλήσουν όλη τη σχετική πληροφόρηση που προκύπτει από την ενημερωτική καμπάνια, που θα διεξάγεται μέχρι και το τέλος Μαΐου.

Τη διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια στηρίζουν ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας καιη Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων.