Καραϊσκάκειο Ίδρυμα – 19 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

#WMDD
#25MillionThanks

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) έχει θέσει τη 19η Σεπτεμβρίου, ως τη Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Το Καραισκάκειο Ίδρυμα δράττοντας της αφορμής αυτής, έχει επιλέξει να αφιερώσει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως «Μήνα Λευχαιμίας» οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων/σεμιναρίων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA) είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με στόχο τη παγκόσμια συνεργασία για αποτελεσματικότερη διαδικασία εξεύρεσης και παροχής μοσχευμάτων αλλογενής μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Μέσα από τη συνεργασία δεκάδων αρχείων δοτών και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο- τη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς από όλο τον κόσμο να ψάξουν για συμβατό δότη.

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) έχει ανακοινώσει ότι καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ εθελοντών δοτών:
«25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

• Στη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών συμμετέχουν 53 χώρες.
• Το 50% των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται, έχουν δότη και ασθενή από διαφορετικές χώρες.
• Το 1973 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη αλλογενής μεταμόσχευση.
• Mέχρι τώρα έχουν δοθεί 250,000 μοσχεύματα μυελού των οστών ανά το παγκόσμιο.
• Μόνο το 2014, έχουν γίνει περισσότερα από 225.000 αιτήματα για ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευσης μυελού των οστών.
• Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς ετησίως, ψάχνουν για συμβατό δότη εκτός της οικογένειας τους – δηλαδή από μη συγγενείς.

Ο καθηγητής Dr. Jon J. Van Rood, δημιουργός της «Διεθνούς Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών» είπε: «Φέτος γιορτάζουμε ένα αξιοσημείωτο σταθμό, την συμπλήρωση 25 εκατομμυρίων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στη Διεθνή Τράπεζα. Χάρη σε αυτούς τους 25 εκατομμύρια εθελοντές δότες, 250.000 ασθενείς έχουν βρει συμβατό δότη και έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το έργο μας όμως δεν τελειώνει εδώ. Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές δότες από όλο τον κόσμο αφού υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που δεν έχει βρει δότη».

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αίματος. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αίματος του ομφάλιου λώρου είναι μια σωτήρια θεραπεία για περισσότερες από 70 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και της θαλασσαιμίας.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα (Κ.Ι.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου λειτουργεί το Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών. Θέτοντας ένα δυναμικό όραμα… «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία», προσπαθεί και συνδυάζει τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες. Είναι μέλος του WMDA από το 2000 και είναι από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που εξασφάλισε διαπίστευση από τον οργανισμό αυτό το 2008.

Στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια τού πληθυσμού δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη. Επιπλέον, η συνεχής υπογεννητικότητα μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των νεαρών ασθενών να βρουν συμβατό δότη.

• Το αρχείο του Κ.Ι. με 136,000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες μυελού των οστών (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως.
• 1 στους 3 Κύπριους, ηλικίας μεταξύ 35-45 είναι καταχωρημένοι στο αρχείο του Ιδρύματος.
• Μέχρι σήμερα 317 δότες του αρχείου του Κ.Ι έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς από 26 διαφορετικές χώρες.

Στόχος του Κυπριακού Αρχείου Δοτών, είναι η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση του αρχείου, καταγράφοντας όλο και περισσότερους εθελοντές δότες μυελού των οστών… για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία!.