ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ


Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, αφού συμπληρώνει 25 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στην κοινωνία. Όλα ξεκίνησαν από μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης, πόνου και θέλησης από την οικογένεια Μιχάλη Καραϊσκάκη, η οποία βίωνε το δικό της δράμα. Ο μικρός τους γιος, ο Αντρέας, ο οποίος έπασχε από λευχαιμία, λόγω του ότι δεν βρήκε έγκαιρα συμβατό δότη, έχασε τη μάχη με την ασθένεια. Οι γονείς του όμως βρήκαν τη δύναμη και αποφάσισαν να κάνουν τον πόνο τους προσφορά, προωθώντας τη δημιουργία του πρώτου Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Κύπρο με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας επί Μανώλη Χριστοφίδη, του Συνδέσμου Αιμοπεταλίων και του Συνδέσμου Λευχαιμίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού και στο Λονδίνο δύο Κύπριοι νέοι, ο Γιάννης Τριταίος και η Άννα Γεωργίου, έχασαν τη μάχη κατά της λευχαιμίας.

Μετά από 25 χρόνια δύσκολης αλλά και ανοδικής πορείας, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του, επεκτείνει το έργο του αλλά κυρίως χαίρει ολοένα και περισσότερης εκτίμησης, όχι μόνο από τον κυπριακό λαό αλλά και από τον διεθνή χώρο. Κι αυτό γιατί πρώτον, το Αρχείο Εθελοντών Δοτών, με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δότες, είναι το πρώτο παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού, έχοντας δώσει μοσχεύματα σε πάνω από 600 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες από 33 χώρες σε 5 ηπείρους, ασχέτως θρησκείας, χρώματος, κοινωνικής τάξης, χτίζοντας ανθρωπιστικές γέφυρες. Και δεύτερον, κατάφερε, παρ’ όλες τις οικονομικές κυρίως δυσκολίες, να εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα κέντρα παγκοσμίως στον τομέα της αιματο-ογκολογίας με εξειδικευμένα διαγνωστικά και διαπιστευμένα εργαστήρια. Η ανέλιξη και ενδυνάμωση δεν ήταν αυτοσκοπός. Σκοπός ήταν η προσφορά καλύτερων επιστημονικών υπηρεσιών προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και παράλληλα, η ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού ρόλου.

Το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ είναι πλέον ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και στελεχωμένο με άρτια καταρτισμένο κι έμπειρο προσωπικό, που επιτρέπει την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση – η οποία πολλές φορές είναι καθοριστική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και στην ποιότητα ζωής του ασθενή στην πορεία. Αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών από το 2000, δίνοντας ευκαιρίες εξεύρεσης δότη σε πάνω από 35 εκατομμύρια δότες. Κύριο μέλημά του η έγκαιρη και αξιόπιστη στήριξη ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις και τα τελευταία χρόνια, με άλλες σπάνιες μορφές παιδικού καρκίνου, με κληρονομικά σύνδρομα, με προδιάθεση για καρκίνο και με αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα εργαστήριά του είναι διαπιστευμένα σε ένα ευρύτατο φάσμα διαγνωστικών μεθόδων και συμμετέχουν σε δεκάδες προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ λειτουργεί το μόνο διαπιστευμένο εργαστήριο στην Κύπρο, για την αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για τη διερεύνηση σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων. Στον τομέα της γενετικής, με τη συνεργασία ιατρών και γενετιστών, είχε την ευκαιρία να διερευνήσει τα τελευταία χρόνια και κατ’ επέκταση να βοηθήσει τους θεράποντες ιατρούς να διαγνώσουν περισσοτέρους από 150 ασθενείς με σπάνιες γενετικές παθήσεις, όπως σύνδρομα με προδιάθεση για καρκίνο, κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, δυσμορφικά χαρακτηριστικά, πνευματική καθυστέρηση, αυτοάνοσα νοσήματα και κληρονομική νεφροπάθεια.

Σημεία σταθμοί για το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ υπήρξαν το 2005, με τη δημιουργία του  Ροταριανού Αρχείου Ομφάλιου Λώρου δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε παιδιά με λευχαιμία να βρούνε δότη, το 2009 με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ), το 2018 με το Διαγνωστικό και Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού Καρκίνου και το 2019. Τη χρονιά αυτή, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, γνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της έρευνας και  της καινοτομίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, έγινε συνιδρυτής του νέου Ινστιτούτου  Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (ΙΕΚΚ) μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Την ανέγερση του ΙΕΚΚ ανέλαβε το Ίδρυμα Γιώργου και Καίτης Δαυίδ με μοναδική αποστολή τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας για τον καρκίνο. Η γνώση και η εμπειρία του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ στην έρευνα μέσω του ΚΕΜΑΚ, το οποίο διασφαλίζει τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής του βάσης, την ανάπτυξη των υπηρεσιών του αλλά και την εισαγωγή καινοτόμου τεχνογνωσίας, του επιτρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά στην εδραίωση του ΙΕΚΚ ως πρωτοποριακού κέντρου έρευνας για τον καρκίνο.

Το νεοσύστατο Κέντρο Παιδικού Καρκίνου, το οποίο ιδρύθηκε με τη σθεναρή στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή», Ροταριανών Ομίλων και της Τράπεζας Αναπτύξεως και σήμερα με την πολύτιμη υποστήριξη της Norway Grants, στοχεύει στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εμπειρία καρκίνου. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της παιδοογκολογίας στην Κύπρο και την προώθηση στοχευμένων θεραπευτικών επιλογών, ώστε να μειώνονται οι παράπλευρες επιπτώσεις των συμβατικών θεραπειών που λαμβάνουν τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, με ένα ευρύ δίκτυο πολύτιμων συνεργατών, όπως το Παιδοογκολογικό Τμήμα και το Τμήμα Γενετικής του Μακάριου Νοσοκομείου, τα Αιματολογικά Τμήματα των Ιατρικών Υπηρεσιών, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και τους αιματολόγους και ογκολόγους του ιδιωτικού τομέα, εξελίσσεται συνεχώς προκειμένου παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες ασθενών, να έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν αξιόπιστες διαγνώσεις, με απώτερο σκοπό να λαμβάνουν έγκαιρα τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς υψηλότερα, παράλληλα όμως οι διαχρονικοί χορηγοί και υποστηρικτές του έργου του Ιδρύματος και οι εθελοντές,  στους  οποίους  το Ίδρυμα οφείλει ευγνωμοσύνη, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η ομαδική στήριξη αποτελεί καταλύτη στην ολοκλήρωση του οράματος του Ιδρύματος, για έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα!