Καλοκαιριάζει ξανά – Επανέρχονται οι ψηλές θερμοκρασίες και η σκόνη!


Επανέρχεται η καλοκαιρία με συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά

Συνοπτική Κατάσταση: Σταθεροποιείται σταδιακά η εποχική διάταξη των συστημάτων πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο με την ημι-μόνιμη ζώνη χαμηλής πίεσης της ΝΔ Ασίας να εγκαθίσταται στην περιοχή ανατολικά της Κύπρου. Η ατμοσφαιρική πίεση και η ένταση των ανέμων πάνω από την Κύπρο συνδέεται άμεσα κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την εγγύτητα-απόσταση της εν λόγω ζώνης από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται τη Δευτέρα (9.5) στο ψηλότερό της σημείο στα 1016mb, θα σημειώσει σταδιακή πτώση μέχρι την Τετάρτη (11.5) οπότε θα βρίσκεται στα 1011mb. Στη συνέχεια θα σημειώσει αρχικά μικρή άνοδο την Παρασκευή (13.5) στα 1014mb και πτώση μέχρι την Κυριακή (15.5) στα 1014mb.

Καιρικές συνθήκες: Βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη διάρκεια της βδομάδας με κυρίως αίθριο καιρό και συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας που προς το τέλος της βδομάδας θα φτάσει σε ψηλά για την εποχή επίπεδα. Δεν αναμένονται βροχές παρά μόνο το απόγευμα της Δευτέρας στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι μέχρι μέτριοι τα πρωινά ενώ τα απογεύματα θα επικρατούν μέχρι ισχυρής έντασης θαλάσσιες αύρες από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις. Πρωινές ομίχλες και χαμηλές νεφώσεις πιθανές στα νότια παράλια και απάνεμα πατώματα ορεινών κοιλάδων.

Σημαντική μεταφορά σκόνης αυτή τη βδομάδα μετά την Πέμπτη (12.5).

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα θα επικρατεί αρχικά κυρίως αίθριος καιρός σε όλες τις περιοχές που, όμως, σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας, θα καταστεί μέχρι συννεφιασμένος στα ψηλότερα ορεινά με μικρή πιθανότητα βροχών το απόγευμα ενώ στα ημιορεινά-κεντρικές πεδιάδες θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος το απόγευμα. Θερμοκρασία κοντά στην κανονική για την εποχή.

Την Τρίτη θα επικρατεί αρχικά κυρίως αίθριος καιρός σε όλες τις περιοχές που όμως σταδιακά, στη διάρκεια της ημέρας, θα καταστεί μέχρι μερικώς συννεφιασμένος το απόγευμα στα ορεινά, ημιορεινά και περιοχές της κεντρικής πεδιάδας. Θερμοκρασία σε άνοδο σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή ο καιρός είναι κυρίως αίθριος με περιορισμένη ανάπτυξη ψηλών και μέσων νεφώσεων στα ορεινά-εσωτερικό τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία σε συνεχή σημαντική άνοδο θα βρίσκεται πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Θερμοκρασίες: Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο όλη τη βδομάδα γενικά σε ψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η απόκλιση από τη μέση ημερήσια θερμοκρασία θα κυμαίνεται από μηδενική τη Δευτέρα μέχρι θετική 4 βαθμών C την Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 26C τη Δευτέρα (9.5) και 33C την Κυριακή (15.5) ενώ οι ελάχιστες από τους 13C τη Δευτέρα (9.5) μέχρι 19C την Κυριακή (15.5).

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 26C τη Δευτέρα (9.5) και τους 30C την Κυριακή (15.5) ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 15C τη Δευτέρα (9.5) και 19C την Κυριακή (15.5).

Στα νότια παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 24C τη Δευτέρα (9.5) και 31C την Κυριακή (15.5) ενώ οι ελάχιστες από 14C τη Δευτέρα (9.5) και τους 20C από την Κυριακή (15.5).

Στα δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 24C τη Δευτέρα (9.5) και των 29C την Κυριακή (15.5) ενώ οι ελάχιστες από 13C τη Δευτέρα (9.5) μέχρι τους 18C την Κυριακή (15.5).

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 15C τη Δευτέρα (9.5) και 25C την Κυριακή (15.5). Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 6C τη Δευτέρα (9.5) και 15C το Σάββατο και την Κυριακή (15.5).

Πεδίον ανέμων: Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι. Από την Τετάρτη θα επικρατήσει το θερινό πεδίον ανέμων με γενικά ευμετάβλητους ανέμους μέχρι μέτριους τα πρωινά και μέχρι ισχυρής έντασης θαλάσσιες ΝΔ-Δ αύρες (5Bf) το απόγευμα.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Εξαίρεση οι χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή σε περιοχές του εσωτερικού τις μεταμεσημβρινές ώρες λόγω των ψηλών θερμοκρασιών. Πιθανότητα για ανάπτυξη τοπικής ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης στα νότια κυρίως παράλια και ορεινές κοιλάδες τα πρωινά. Δεν αναμένονται βροχές με εξαίρεση το απόγευμα της Δευτέρας στα ψηλότερα ορεινά. Δεν θα παρατηρηθεί παγετός ή παγετός εδάφους.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά η δεύτερη βδομάδα Μαίου 2016, με εξαίρεση τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση θα είναι μηδενικές στις παράλιες περιοχές και τις κεντρικές πεδιάδες, μικρές στα ημιορεινά και μέτριες στα ψηλότερα ορεινά.