Καλοκαίριασε! Θα σπάσει το φράγμα των 30 βαθμών η θερμοκρασία


Ζεστή βδομάδα με ήλιο και μέγιστη θερμοκρασία να σπάζει το φράγμα των 30C στο εσωτερικό

Συνοπτική Κατάσταση: Η ατμοσφαιρική πίεση σημειώνει σταδιακή πτώση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς βαρομετρικό χαμηλό στη Δυτική Μεσόγειο πλησιάζει την περιοχή μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται τη Δευτέρα (4.4) στα 1013mb, θα σημειώσει σταδιακή πτώση μέχρι την Κυριακή (10.4) στα 1006mb.

Καιρικές συνθήκες: Θα επικρατούν παντού σταθερές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και ασθενείς μέχρι μέτριους ευμετάβλητους ανέμους και θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Αυξημένη αστάθεια με την προσέγγιση του χαμηλού το σαββατοκυρίακο. Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών μόνο το Σάββατο στα ημιορεινά και τα ορεινά.

Αναμένεται μεταφορά σκόνης από ερημικές περιοχές προς το τέλος της βδομάδας (Τετάρτη-Σάββατο) όταν θα επικρατούν ΝΑ άνεμοι που θα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής (Σαχάρας).

Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα-Τρίτη θα επικρατούν παντού μέχρι μέτριοι βόρειοι-βορειανατολικοί άνεμοι. Ο καιρός, θα είναι κυρίως αίθριος μέχρι μερικώς συννεφιασμένος με πρόσκαιρα αυξημένες ψηλές γαλακτώδεις νεφώσεις (θύσανοι). Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τετάρτη-Πέμπτη θα επικρατεί κυρίως αίθριος καιρός με τη δημιουργία μόνο αραιών νεφώσεων τις μεταμεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι μέχρι μέτριοι τις πρωινές ώρες ενώ το απόγευμα θα αναπτύσσονται θαλάσσιες αύρες μέχρι μέτριας έντασης. Μικρή άνοδος στις θερμοκρασίες που θα είναι πολύ πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Την Παρασκευή θα επικρατεί κυρίως αίθριος καιρός με τοπικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις σε παράλιες περιοχές και στις κεντρικές πεδιάδες ενώ στις ορεινές περιοχές θα καθίσταται μέχρι συννεφιασμένος τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ψηλά για την εποχή επίπεδα και σε περιοχές του εσωτερικού ίσως ξεπεράσει και το όριο των 30C. Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα είναι μέχρι μέτριοι ΝΑ. Μειωμένη ορατότητα και αυξημένη σκόνη λόγω των επικρατούντων ΝΑ μέτριων ανέμων.

Το Σάββατο ο καιρός θα καταστεί σταδιακά μέχρι συννεφιασμένος στις πλείστες περιοχές και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ΝΑ μέχρι μέτριοι ενώ η μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση. Τοπικά μειωμένη ορατότητα λόγω της σκόνης.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος σε όλες τις περιοχές με περιόδους ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους στις περισσότερες περιοχές και μέχρι ισχυρούς στα προσήνεμα παράλια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές παραμένοντας πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Θερμοκρασίες: Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή όλη τη βδομάδα. Από τη Δευτέρα – Τρίτη η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο μέχρι την Παρασκευή στη συνέχεια μικρή πτώση το Σάββατο και περαιτέρω πτώση την Κυριακή. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται κατά μέσο όρο από 3 μέχρι 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σημειώνεται ότι η απόκλιση από τα κανονικά επίπεδα θα είναι μεγαλύτερη στις κεντρικές πεδιάδες και τα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 28C τη Δευτέρα και 31C την Παρασκευή ενώ οι ελάχιστες από τους 12C την Τρίτη μέχρι 16C το Σάββατο.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 23C τη Δευτέρα και τους 25C την Παρασκευή ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 14C Δευτέρα-Τρίτη και 17C Σάββατο-Κυριακή.

Στα νότια και δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 24C τη Δευτέρα και Τρίτη και 26C την Πέμπτη-Παρασκευή ενώ οι ελάχιστες από 15C τη Δευτέρα μέχρι τους 13C την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 18C τη Δευτέρα και 20C την Πέμπτη-Παρασκευή. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 10C Δευτέρα και 13C την Πέμπτη.

Πεδίον ανέμων: Η βδομάδα μπορεί να χωριστεί σε τέσσερεις χρονικές ενότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων. Στην πρώτη περίοδο, που καλύπτει τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι άνεμοι θα είναι από Β-ΒΑ γενικά διευθύνσεις όλη μέρα μέχρι μέτριοι (4Bf)στις πλείστες περιοχές. Στη δεύτερη χρονική περίοδο – την Τετάρτη και την Πέμπτη- οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι ευμετάβλητοι τις πρωινές ώρες ενώ μετά το μεσημέρι θα επικρατούν μέχρι μέτριας έντασης θαλάσσιες αύρες (ΝΔ-Δ) στις πλείστες περιοχές .Την τρίτη περίοδο – Παρασκευή και Σάββατο- οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΑ μέχρι μέτριους στις περισσότερες περιοχές. Τέλος, την Κυριακή οι άνεμοι θα γυρίσουν σε Δυτικούς μέτριους μέχρι τοπικά πρόσκαιρα ισχυρούς (5Bf) στα προσήνεμα παράλια. Η θάλασσα γύρω από την Κύπρο θα γενικά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και μόνο πρόσκαιρα στα παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Εξαίρεση οι χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε περιοχές του εσωτερικού τις μεταμεσημβρινές ώρες λόγω των ψηλών θερμοκρασιών μέχρι την Παρασκευή. Μικρή πιθανότητα για ελαφρές μέχρι μέτριας έντασης βροχές μόνο το Σάββατο κυρίως στα ορεινά. Δεν θα παρατηρηθεί παγετός πουθενά. Πιθανό να δημιουργηθεί ομίχλη ή χαμηλή νέφωση τα πρωινά της Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης στις ευπαθείς στο φαινόμενο περιοχές, όπως απάνεμα παράλια και περιοχές του εσωτερικού καθώς και πατώματα κοιλάδων στις ορεινές περιοχές.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά η πρώτη βδομάδα Απριλίου 2016 θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή και αντίστοιχα μηδενικές ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση στις πεδινές, ημιορεινές και παραλιακές περιοχές. Μικρές ανάγκες για θέρμανση μόνο στα ψηλότερα ορεινά. Σημειώνεται το τέλος της περιόδου για θέρμανση των οικιακών και εργασιακών χώρων σε όλες τις αστικές περιοχές.

Andreas Christodoulou
Climatologist-Geographer/Reading University, UK