Ιστορική Μέρα για την Ανώτερη Εκπαίδευση: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 1000 Καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου


Ιστορική Μέρα για την Ανώτερη Εκπαίδευση:
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 1000 Καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου

Σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings 2021.

Ένα ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο καθώς το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί το τρίτο κυπριακό πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται σε κύρια παγκόσμια κατάταξη μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατετάγη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην κατάταξη του Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021. Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατάταξη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο. Η εκτεταμένη έκδοση του 2021 περιλαμβάνει περισσότερα από 1,500 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται πλέον μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στον πίνακα των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων του Times Higher Education World University Rankings για το 2021. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη για την αλματώδη ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια, αφού πλέον η χώρα διαθέτει τρία από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, δύο δημόσια και ένα ιδιωτικό.

«Η κατάταξη μας ανάμεσα στα 1000 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, δηλαδή ουσιαστικά ανάμεσα στα καλύτερα 4% παγκοσμίως, είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Η κατάταξη αυτή αποτελεί επικύρωση της υψηλής ποιότητας του Πανεπιστημίου μας και της εκπαίδευσης που προσφέρουμε και είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών και πρωτοποριακών ενεργειών μας για συνεχή αναβάθμιση και επίτευξη αριστείας», σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας.  

«Οι υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως, σ’ ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Ειδικά οι Κύπριοι και Ελλαδίτες υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες είναι σημαντικότατο να γνωρίζουν ότι η Κύπρος και ειδικά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελούν μια αξιόλογη ποιοτική επιλογή. Αποφοιτώντας από ένα από τα καλύτερα 1000 πανεπιστήμια παγκοσμίως γεμίζει τους απόφοιτους με ιδιαίτερη περηφάνια και αυτοπεποίθηση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί όχι απλώς εγγύηση αναγνώρισης παγκοσμίως της ποιότητας του τίτλου σπουδών τους, αλλά και εγγύηση επαγγελματικής αποκατάστασης», τόνισε ο Πρύτανης.

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης αναφέρθηκε σε ένα από τους βασικούς τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο διακρίθηκε, τον τομέα της Διεθνοποίησης, όπου κατέλαβε την 76η θέση παγκοσμίως, και σημείωσε ότι «η επίτευξη αυτής της εξαιρετικής θέσης αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής μας για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας μας στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης. Οι πρωτοβουλίες μας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι κοινοπραξίες μας με άλλα διακεκριμένα πανεπιστήμια για την προσφορά υψηλής ποιότητας διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών καθώς και για τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της στρατηγικής».

Συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή, ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Vice President of Global Partnerships, επισήμανε: «Η συνεχιζόμενη άνοδός μας στις διεθνείς κατατάξεις αποδεικνύει την εξελικτική πορεία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον ανταγωνιστικό χώρο της Παγκόσμιας Ανώτερης Εκπαίδευσης. Η κατάταξή μας στη λίστα του Times Higher Education είναι μια αναγνώριση των επιτευγμάτων μας στην έρευνα, καθώς και της εξαιρετικής ποιότητας του μαθησιακού περιβάλλοντος που προσφέρουμε».

Αυτή η τελευταία διάκριση από το Times Higher Education συμπληρώνει με τον πιο δυναμικό τρόπο τις πρόσφατες επιτυχίες του Πανεπιστημίου σε κύριες κατατάξεις και αξιολογήσεις πανεπιστημίων, μετά και από την εξαίρετη συνολική βαθμολογία 5 Αστέρων (QS Stars) που έλαβε από το QS Intelligence Unit για ιδρυματική αριστεία, το οποίο το καθιστά ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που έλαβε αυτή την αναγνώριση, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Επιπρόσθετα, ο παγκόσμιος οργανισμός QS World University Rankings κατάταξε τα τελευταία δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο στις θέσεις 106 και 91, ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια της περιοχής Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region). Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται, επίσης, από το Times Higher Education University Impact Rankings 2020 στην θέση 42 παγκοσμίως στην κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα 301-400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά.

Ο Πρύτανης Πουγιούτας υπογράμμισε τη συνολική σημασία του επιτεύγματος, σημειώνοντας ότι «η κατάταξη αυτή αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό ορόσημο στο αέναο ταξίδι μας, κατά το οποίο το Πανεπιστήμιό μας εξελίσσεται συνεχώς, συμβάλλοντας σημαντικότατα στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να καταστεί η χώρα μας διεθνές κέντρο ποιοτικής Ανώτερης Εκπαίδευσης».

Τέλος, ο Πρύτανης αναφέρθηκε στους ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόκληρη την πανεπιστημιακή μας κοινότητα – το διδακτικό, ερευνητικό, ειδικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς επίσης τους φοιτητές, φοιτήτριες και απόφοιτούς μας. Αυτή η ξεχωριστή κοινότητα αποτελεί την κινητήρια δύναμη των συνεχών επιτευγμάτων καθώς και της συνεχώς αυξανόμενης διεθνούς φήμης του Πανεπιστημίου μας».