Ινδία: Ο δρόμος προς την απαλλαγή από τα πλαστικά μιας χρήσης


Τον Οκτώβριο του 2019, ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi μάζεψε τα πλαστικά απορρίμματα από την παραλία του Mahabalipuram για να μεταφέρει  ένα ισχυρό μήνυμα για την εκστρατεία απαλλαγής της Ινδίας από τα πλαστικά μιας χρήσης. 

Ένα μεγάλο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων, υπολογίζεται από 40% έως 96% καταλήγουν στις παραλίες της χώρας.

Για αυτό, στο πλαίσιο της Αποστολής «Swachh Bharat», «Για Μια Καθαρή Ινδία», όλα τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης έχουν απαγορευτεί από την 1η Ιουλίου 2022, εφαρμόζοντας τους Κανόνες Τροποποίησης Διαχείρισης Πλαστικών Απορριμμάτων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα είδη που έχουν μικρή χρησιμότητα αλλά μεγάλη πιθανότητα ρύπανσης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας έχει ήδη απαγορεύσει τις σακούλες από πολυαιθυλένιο κάτω των 75 microns. Οι πλαστικές σακούλες πάχους μικρότερου των 120 microns θα καταργηθούν επίσης σταδιακά από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 σε όλη τη χώρα.

“Η κυβέρνησή μας είναι σε εγρήγορση για τις ζημιές που προκαλούν τα πλαστικά όχι μόνο στη θάλασσα και τις παραλίες αλλά και την ύπαιθρο, τα δάση και τα βουνά. Παράλληλα με την πανεθνική εκστρατεία κατάργησης του πλαστικού μιας χρήσης, η κυβέρνησή μας εργάζεται επίσης σχέδιο για τη συνολική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων” δήλωσε σχετικά ο Πρωθυπουργός Modi.