ΙΔΡΥΜΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΟΥΜ»


Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 στο Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία την Εκδήλωση «ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΟΥΜ». Η εκδήλωση αποτελούσε το επισφράγισμα της πολιτικής που θέσπισε το ‘Ιδρυμα Σ.Ο.Κ. τον περασμένο Σεπτέμβριο για ίση κατανομή των αναθέσεων για φιλοξενούμενους μαέστρους και σολίστ σε άνδρες και γυναίκες.

Με την εφαρμογή της πολιτικής αυτής, το Ίδρυμα με σοβαρότητα και πάθος συμμετέχει στις παγκόσμιες δράσεις προς την επίτευξη μιας πραγματικότητας στον τομέα της κλασικής μουσικής όπου θα επικρατεί μεγαλύτερη ισορροπία στην παρουσία και ανάδειξη ανδρών και γυναικών. Με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να συμβάλει στην αναδιαμόρφωση της νοοτροπίας από ένα μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα αποτρέπει την εμφάνιση γυναικών στο ποντιουμ, και να μεταφέρει το απλό μήνυμα πως το φύλο οποιουδήποτε μαέστρου δεν αφορά ούτε και επηρεάζει την ικανότητα ή την ποιότητα του έργου του. Όπως σε κάθε επάγγελμα, η ουσία βρίσκεται ξεκάθαρα στην ικανότητα και το αποτέλεσμα, δηλαδή στην επικοινωνία των μαέστρων με την ορχήστρα, την απήχηση της ερμηνείας, τη συγκίνηση του κοινού, την αλήθεια τους, το ήθος τους.

Την πρωτοβουλία αυτή στήριξαν αμέριστα με την παρουσία τους καθώς και απευθύνοντας χαιρετισμό η Επίτροπος Ισότητας των φύλων, κυρία Τζόζη Χριστοδούλου καθώς και η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου. Η κυρία Χριστοδούλου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι ότι η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, περιλαμβάνει και τη θεματική ενότητα «Γυναίκες και Πολιτισμός», στην οποία εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ. Η Δρ Κασσιανίδου είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού χαιρετίζει τέτοιες ενέργειες που υποστηρίζουν την ισότητα, τη συμπερίληψη και τη συνεργασία όλων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας, χρώματος, εθνικότητας. Το Ίδρυμα τις ευχαριστεί θερμά για αυτή την έκφραση αλληλεγγύης. Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κυρία Αθηνά Ξενίδου, η οποία τόνισε πως μόνο μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου το αξιόλογο έργο των γυναικών μπορεί να αναγνωρίζεται και να αναδεικνύεται και ο θεσμός της ισότητας να γίνεται πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ., η Πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και Βουλευτής κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και συνεργάτες και φίλοι του Ιδρύματος.

Εφαρμόζοντας έμπρακτα το θεσμό της «Ισότητας στο πόντιουμ», στο καλλιτεχνικό μέρος την εκδήλωσης, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου είχε τη χαρά να ερμηνεύσει δημοφιλή κλασικά έργα υπό τη διεύθυνση δύο πολύ αγαπητών μαέστρων, της διεθνούς εμβέλειας μαέστρου Ζωής Ζενιώδη και της ανερχόμενης νεαρής Κύπριας μαέστρου Κυριακής Κουντούρη. Με το πέρας της συναυλίας, οι δύο μαέστροι μοιράστηκαν εμπειρίες για την πορεία τους ως γυναίκες μαέστροι και απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού. Διαφάνηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η όποια δυσπιστία ή ενδείξεις αμφισβήτησης ενδεχομένως βιώσει μία γυναίκα μαέστρος μπορούν να ουδετεροποιηθούν με την απλή εστίαση στον ύψιστο επαγγελματισμό, ενώ παράλληλα τόνισαν το κλίμα αλληλεγγύης που επικρατεί ανάμεσα στις γυναίκες μαέστρους. Το Ίδρυμα ευχαριστεί θερμά τις μαέστρους Ζωή Ζενιώδη και Κυριακή Κουντούρη για την πολύτιμη τους συμμετοχή και εξαιρετικές ερμηνείες.

Ξέρατε πως…

Μόλις το 2021 γυναίκα-μαέστρος διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα του Παρισιού. Η Glass Marcano από τη Βενεζουέλα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Παρισιού.

(euronews.com)

“… μόνο το 4% των μαέστρων στα γαλλικά μουσικά ιδρύματα είναι γυναίκες. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Ευρώπη, όπου μόνο το 6% των μαέστρων είναι γυναίκες.

(lamaestra-paris.com)

Η Marin Alsop, ίσως η πιο διακεκριμένη μαέστρος στον κόσμο, προσλήφθηκε ως Καλλιτεχνική Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαλτιμόρης μόλις το 2007, πρώτη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει τέτοια θέση.

(The NYTimes, by Zachary Woolfe, Dec. 20, 2013)

Τι έχουν πει γυναίκες μαέστροι:

MARIN ALSOP:

«H γυναίκα µαέστρος είναι µεγαλύτερο ταµπού ακόµη και από τη γυναίκα αστροναύτη.»

ΖΩΗ ΖΕΝΙΩΔΗ:

«Χρειαζόμαστε δημιουργικούς ανθρώπους, ανθρώπους με ενσυναίσθηση, ανθρώπους που μπορούν να ανθίσουν ολοκληρωτικά. Ας εργαστούμε επιτέλους προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας δημιουργήσουμε τις δομές που χρειάζονται για να συνεχίσει ο άνθρωπος να είναι άνθρωπος.»

«Στη θέση της μαέστρου, μία θέση παραδοσιακά ανδροκρατούμενη, ακόμα και σήμερα μετράμε ελάχιστες γυναίκες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις, που τις αποκλείουν από θέσεις εξουσίας, και να ηγηθούν σημαντικών ορχηστρών ανά τον κόσμο.»

ΛΙΖΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

«Η γυναίκα µαέστρος ξεπερνά σιγά σιγά το “ταµπού” και γίνεται, απλώς, κάτι παράξενο.»

Θεσμικός Χορηγός: Κυπριακή Δημοκρατία

Χρυσός Χορηγός Σειράς Starlight: Perestroika (Cyprus Ltd)

Μέγας Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Cyprus Mail

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Κωνσταντία Ηλία

στο 22 463135 ή στο c.elia@cyso.org.cy

Παρακαλώ θερμά όπως αποστείλετε τον σύνδεσμο της δημοσίευσής σας στο πιο πάνω email.