Οι μελωδίες του Τζοακίνο Ροσσίνι, στο 17ο Pafos Aphrodite Festival


Η μελωδική μουσική του διάσημου Ιταλού συνθέτη Τζοακίνο Ροσσίνι θα αντηχήσει στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου στο πλαίσιο του 17ου Pafos Aphrodite Festival που θα διεξαχθεί στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει το φημισμένο μελόδραμα του συνθέτη, La Cenerentola («Η Σταχτοπούτα»), σε μια συμπαραγωγή με το γαλλικό λυρικό οργανισμό Ramfis Productions Avignon και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Ο Τζοακίνο Ροσσίνι υπήρξε ένα από τα πιο πηγαία ταλέντα της ιστορίας της όπερας, καθώς απέκτησε από νεαρή ηλικία διεθνή φήμη κατακτώντας ένα προσωπικό ύφος, που συνδύαζε την ιταλική θέρμη και τη γερμανική αυστηρότητα στη δομή.

Ο συνθέτης γεννήθηκε στο Πέζαρο της Ιταλίας, το 1792. Το 1806 ως μαθητής συνέθεσε το πρώτο του λυρικό έργο. Το 1812 η όπερά του Η λυδία λίθος παρουσιάστηκε στην Σκάλα του Μιλάνου, ενώ το 1813 με τον σοβαρό Ταγκρέδο και την κωμική όπερα Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι καθιερώθηκε επίσης εκτός ιταλικών πόλεων. Το 1814 ανέλαβε την διεύθυνση και των δύο θεάτρων της Νάπολης, για τα οποία συνέθεσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του. Πολλά από αυτά γράφτηκαν για το ταλέντο της τραγουδίστριας Ιζαμπέλλας Κολμπράν, την οποία ο Ροσσίνι νυμφεύτηκε το 1822.

Στο έργο του περιλαμβάνονται 34 όπερες, από τις οποίες ξεχωρίζουν ο Οθέλλος, η Αρμίντα, o Μωυσής στην Αίγυπτο, η Ερμιόνη, Η κυρά της λίμνης, ο Μωάμεθ Β’ και η Τσελμίρα. Ταυτόχρονα, συνέθετε για άλλες πόλεις της Ιταλίας αριστουργήματα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης, Η Σταχτοπούτα, Η κλέφτρα κίσσα και Σεμίραμις.

Το 1822 επισκέφθηκε τη Βιέννη όπου συνάντησε τον Μπετόβεν. Ακολούθησε το Λονδίνο και τελικά το Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1824. Το 1829 παρουσίασε τον Γουλιέλμο Τέλλο, την τελευταία του όπερα. Απογοητευμένος από την εξέλιξη της φωνητικής τέχνης τα υπόλοιπα 39 χρόνια της ζωής του συνέθετε μονάχα τραγούδια και έργα εκκλησιαστικής μουσικής. Από το 1855 ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στο Παρίσι, όπου πέθανε το 1868.

Για την αγορά εισιτηρίων καθώς και πληροφορίες σχετικά με την φετινή παραγωγή, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival στο τηλέφωνο 26822218, ή στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: €25, €40, €50 και €70.

Η ταυτόχρονη οπτική μετάφραση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα θα γίνεται μέσω υποτίτλων.