Η Ινδία θα ηγείται των G20 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023


Μήνυμα ενιαίας ανάπτυξης και κοινού μέλλοντος

Η προεδρία της Ινδίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20) βασίζεται στο «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον», υπογραμμίζοντας το μήνυμα της δίκαιης ανάπτυξης και ενός κοινού μέλλοντος για όλους. Ως σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η Ινδία ανέλαβε επίσημα την προεδρία της G20 την 1η Δεκεμβρίου 2022 και θα προεδρεύσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Η G20 είναι ένα κορυφαίο φόρουμ για διεθνή οικονομική συνεργασία και η προεδρία της θα προσφέρει στην Ινδία μια μοναδική ευκαιρία για συνεισφορά στην παγκόσμια ατζέντα πάνω σε σημαντικά ζητήματα διεθνούς σημασίας. 

Η Ινδία αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα ώστε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Σε αυτό το πλαίσιο, η ινδική προεδρία της G20 αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία. Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του Μπαλί στις 16 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo παρέδωσε την προεδρία της G20 στην Ινδία. Στην τελετή λήξης της συνόδου, ο Πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωσε: «Η ινδική προεδρία της G20 θα είναι περιεκτική, φιλόδοξη, αποφασιστική και προσανατολισμένη στη δράση». Στόχος μας το τρέχον έτος είναι να λειτουργήσουμε ως παγκόσμιος παράγοντας για την επιτάχυνση της συλλογικής δράσης της G20. Η ανάπτυξη της ηγεσίας των γυναικών πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Ομάδας. Είναι μια περήφανη στιγμή για κάθε Ινδό καθώς περίπου 200 συναντήσεις και συσκέψεις της G20 θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις και κρατίδια της χώρας. Οι επισκέπτες μας θα γνωρίσουν στο έπακρο την υπέροχη ποικιλομορφία, τις παραδόσεις χωρίς αποκλεισμούς και τον πολιτιστικό πλούτο της Ινδίας. 

Το μάντρα της ινδικής προεδρίας της G20 είναι Vasudhaiva Kutumbakam ή «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον». Ο πρωθυπουργός Modi είπε στο Μπαλί: «Είναι απαραίτητο σήμερα τα οφέλη της ανάπτυξης να είναι διάχυτα και περιεκτικά. Πρέπει να επεκτείνουμε αυτά τα οφέλη σε όλους τους ανθρώπους με συμπόνια και ισότητα. Χωρίς ειρήνη και ασφάλεια, οι μελλοντικές μας γενιές δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη ή την τεχνολογική καινοτομία. Η G20 πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της αρμονίας. Όλες αυτές οι προτεραιότητες ενσωματώνονται στο θέμα της ινδικής προεδρίας της Ομάδας των 20 «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον». 

Νωρίτερα, στις 8 Νοεμβρίου, αποκαλύπτοντας το λογότυπο, το θέμα και τον ιστότοπο της ινδικής προεδρίας της G20, ο Ινδός πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους συμπατριώτες του και χαρακτήρισε το γεγονός ως μια ιστορική περίσταση για τη χώρα. «Αυτό το λογότυπο της G20 δεν είναι απλώς ένα σύμβολο. Είναι ένα μήνυμα. Είναι ένα συναίσθημα που τρέχει στις φλέβες μας. Το λουλούδι λωτού σε αυτό το λογότυπο αντιπροσωπεύει τη μυθολογική κληρονομιά της Ινδίας, την πίστη μας και τη διανοητικότητά μας. Το λογότυπο, το θέμα και ο ιστότοπος αντικατοπτρίζουν το μήνυμα της Ινδίας και τις προτεραιότητές της για τον κόσμο γενικότερα» δήλωσε ο Ινδός ηγέτης.