Η «Ιλιάδα» του Ομήρου σε podcast από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου Ανακαλύπτοντας τον Τρωικό πόλεμο


O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει με χαρά, μετά από την επιτυχημένη σειρά αναγνώσεων της «Οδύσσειας» του Ομήρου, τη συνέχεια των ηχογραφημένων αναγνώσεων με τη μορφή podcast με την ανάγνωση του πρώτου ομηρικού έπους, της «Ιλιάδας». Την απαράμιλλη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη διαβάζουν 24 ηθοποιοί της Κύπρου. Μια συναρπαστική δραματοποίηση της τελευταίας περιόδου της σύγκρουσης των Αχαιών και Τρώων, καθώς και των θείων επεμβάσεων που καθοδηγούν την πορεία του πολέμου.

Με τον προσωπικό τόνο του κάθε αναγνώστη και μουσικές επιλογές ειδικά διαμορφωμένες για κάθε επεισόδιο, η σειρά υπόσχεται για όλους τους λάτρεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας έναν πλούσιο και ενδιαφέροντα ηχητικό κόσμο, που διεισδύει στον δραματικό χαρακτήρα του έπους και μεταφέρει τα πάθη και τους ανταγωνισμούς θνητών και θείων ηρώων.

Τον νέο κύκλο ηχογραφημένων αναγνώσεων εγκαινιάζει ο ηθοποιός Βαρνάβας Κυριαζής, ο οποίος διαβάζει τη ραψωδία Α. Τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει η μουσικολόγος και ραδιοφωνική παραγωγός Μαριάννα Γαλίδη, ενώ την ηχοληψία, το μοντάζ και τη μείξη ήχου το Suite16 Recording studio.

To podcast της ραψωδίας Α μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.

Περίληψη

Ο αρχηγός του στρατού τον Αχαιών, Αγαμέμνονας, κρατά ως λάφυρο τη Χρυσηίδα, κόρη του Τρωαδίτη ιερέα του Απόλλωνα, Χρύση, και ο θεός παρεμβαίνει, μετά από παράκληση του τελευταίου, στέλνοντας λοιμό στο στρατό. Ο μάντης Κάλχας αποκαλύπτει την αιτία του κακού και ο Αχιλλέας συγκαλεί συνέλευση, ζητώντας να επιστραφεί η Χρυσηίδα. Ο Αγαμέμνονας πείθεται, απαιτώντας να πάρει τη Βρισηίδα σε αντικατάσταση της δικής του αιχμάλωτης. Έτσι προκύπτει ο «άγριος θυμός» του Αχιλλέα, ο οποίος αποσύρεται εκτός μάχης και επικαλείται τη βοήθεια της μητέρας του, της θεάς Θέτιδας, που για λογαριασμό του γιου της αποσπά από τον Δία υπόσχεση για νίκη των Τρώων.