Η επιτυχημένη εκστρατεία φιλαναγνωσίας του Public συνεχίζεται: Οι μαθητές ξεκινούν την συγγραφή του Βιβλίου των Σχολείων ΙΙΙ


Προωθώντας την ανάπτυξη κουλτούρας ανάγνωσης και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, τα Public, το Νο1 βιβλιοπωλείο σε Ελλάδα και Κύπρο, ανακοινώνουν την έναρξη του πρωτότυπου συμμετοχικού προγράμματος δημιουργικής γραφής «Βιβλίο των Σχολείων» που γίνεται για τρίτη φορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η νέα έκδοση του Βιβλίου το οποίο συγκεντρώνει μαζικά το ενδιαφέρον των Δημοτικών Σχολείων από όλη την Κύπρο, ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου στο κατάστημα Public του Nicosia Mall.

Το Βιβλίο των Σχολείων ΙΙΙ θα αποτελέσει μια συλλογική δουλειά 226 παιδιών Ε’ τάξης από 13 δημοτικά σχολεία της χώρας. Συντονιστής του εγχειρήματος ανέλαβε η διακεκριμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Σοφία Μαντουβάλου. Ήδη, η συγγραφέας επισκέφθηκε τα σχολεία, γνώρισε τους μαθητές που συμμετέχουν στη δράση και τους μύησε σε ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Είχε προηγηθεί το σεμινάριο της συγγραφέως με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην δράση και θα βοηθήσουν τους μικρούς συγγραφείς στην προετοιμασία της ιστορίας τους.

Κάθε τάξη από τα 13 δημοτικά που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των Public καλείται να ετοιμάσει το δικό του κεφάλαιο σε μια ιστορία που θα δένει αρμονικά και θα προάγει την διαπολιτισμική συνύπαρξη, την αποδοχή, την αγάπη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Η διαδικασία επιβλέπεται σε διαφορετικά στάδια της από τον συγγραφέα, ενώ αφού εγκριθεί από το Υπουργείο, θα μετατραπεί σε ένα βιβλίο το οποίο θα μοιραστεί στο τέλος της χρονιάς σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αντώνης Ματεμτζής, Γενικός Διευθυντής των Public στην Κύπρο ανέφερε: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας που για ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμά μας. Όπως μαθαίνουμε η τρίτη έκδοση της πρωτοβουλίας μας έχει ήδη ‘’αγκαλιαστεί’’ από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η κ. Μαντουβάλου είναι μια διακεκριμένη συγγραφέας που μέσα από το έργο της καταφέρνει να δημιουργεί εμπνευσμένες ιστορίες που περνούν νοήματα και αξίες με σύγχρονο και ψυχαγωγικό τρόπο! Αγαπητή κ. Μαντουβάλου, εκ μέρους των Public, σας ευχαριστούμε προσωπικά για τη συμμετοχή σας και την προσφορά σας σε αυτό το σημαντικό έργο. Είμαστε βέβαιοι ότι την άνοιξη του 2024, μαζί με τα παιδιά, θα μας παρουσιάσετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα!».

Στο χαιρετισμό της η κ. Μαρία Τράγγολα, Επιθεωρήτρια Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, εκ μέρους του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Μάριου Στυλιανίδη, ευχαριστώντας τα Public για τη συνεχή τους προσπάθεια προώθησης της φιλαναγνωσίας μέσω πρωτοβουλιών όπως είναι το Βιβλίο των Σχολείων, καθώς και τη συγγραφέα που συντονίζει τη δράση τόνισε: «Το Υπουργείο Παιδείας και κατ’ επέκταση τα σχολεία, επιθυμούν να αξιοποιούνται ευκαιρίες που καθιστούν τα παιδιά ικανά να παίρνουν κριτική θέση απέναντι σε ζητήματα της ατομικής και κοινωνικής ζωής και που ενισχύουν την περιέργεια, τη φαντασία και την αμφισβήτηση. Στο πλαίσιο της δράσης φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής ‘’Βιβλίο των Σχολείων’’ δίνεται η ευκαιρία για ενασχόληση με τα λογοτεχνικά κείμενα, καθώς και η ευκαιρία για άμεση επαφή και επικοινωνία με τους λογοτέχνες και τις λογοτέχνιδες».

Η συγγραφέας κ. Σοφία Μαντουβάλου εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά που συμμετέχει στο επιτυχημένο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής που καθιέρωσαν τα Public με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας. «Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι που ξεκινήσαμε, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών σχολείων συμμετέχουν σε μια δημιουργική περιπέτεια, δημιουργώντας τις δικές τους ιστορίες και ανακαλύπτοντας τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Ευχαριστώ πολύ τα Public και το Υπουργείο Παιδείας που μου ανέθεσαν ένα τόσο υπέροχο έργο και υπόσχομαι ότι μαζί με τα παιδιά και τους δασκάλους τους θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε την ερχόμενη άνοιξη να σας παρουσιάσουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα!».

Το βιβλίο θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει στα Public. Τα καθαρά έσοδα του θα διατεθούν στο Ταμείο Προνοίας για Άπορα Παιδιά του Υπουργείου Παιδείας.

Το Βιβλίο των Σχολείων είναι το τρίτο που δημιουργείται από τη συνεργασία Public και Υπουργείου Παιδείας. Το πρώτο εκδόθηκε το 2017 και το δεύτερο το 2022. Τα Public, όπως και την προηγουμένη φορά, δεσμεύονται με το τέλος της πρωτοβουλίας να δωρίσουν αριθμό βιβλίων στις βιβλιοθήκες των σχολείων.

Τα Δημοτικά Σχολεία που συμμετέχουν στη δράση είναι:

 1. Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου Α’
 2. Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Δ’ (ΚΒ)
 3. Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτου
 4. Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών ΙΖ’ – Αγίου Νικολάου
 5. Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ι’ – «Ευαγόρας Παλληκαρίδης»
 6. Δημοτικό Σχολείο Μανδριών
 7. Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων – Αχερίτου
 8. Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς
 9. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΒ’ (ΚΒ) Λανίτειο
 10. Δημοτικό Σχολείο Ταμασού (Περιφερειακό)
 11. Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θεοδώρου
 12. Δημοτικό Σχολείο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ (ΚΒ)
 13. Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου Α’