Η επετειακή ατζέντα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Υπό τον γενικό τίτλο «Ελευθερία», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, τιμά την επέτειο του 1821.  

Με εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν ένα χρόνο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και του μαρτυρίου των Ελλήνων Κυπρίων κληρικών και λαϊκών τον Ιούλιο του 1821. Εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με Ιδρύματα και Φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό κατέχουν σημαντική θέση στην 12μηνη επετειακή ατζέντα του Ιδρύματος. 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από αυτό το μήνα και θα διαρκέσουν έως τον Μάρτιο 2022. 

Λόγω της πανδημίας θα λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 1. Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
 • Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου
 • Διάρκεια έκθεσης: 06/05-31/12/2021 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
 • Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 24/03-31/12/2021 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Η Χάρτα του Ρήγα ή Χάρτα της Ελλάδος είναι ένας μεγάλων διαστάσεων χάρτης που απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου νότια του Δούναβη. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, του Ρήγα Βελεστινλή ή Φεραίου και το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου. 

 •  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ 
  • Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και τον Δήμο Λευκωσίας 
 • Διάρκεια έκθεσης: 15/04-31/12/2021 στους δρόμους Λήδρας-Ονασαγόρου- Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου Φανερωμένης-Πλατεία Ελευθερίας
  • Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και τον Δήμο Λεμεσού
 • Διάρκεια έκθεσης: 19/04-31/12/2021 στον παραλιακό δρόμο και το θεματικό πάρκο

Υπαίθρια φωτογραφική έκθεση με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης μαζί με μια αποκαλυπτική ματιά στην Εθνική Συνέλευση του 1843-1844.

 • Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου
 • Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 30/03-31/12/2021 στο κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου
 1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»
 • Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος
 • Διάρκεια έκθεσης: 10/09/2021-10/01/2022
 • Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 10/09/2021-10/01/2022

Η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζει έγγραφα που περιγράφουν την πορεία αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους από τα υπάρχοντα κράτη κατά τη διάρκεια του Αγώνα και τα πρώτα χρόνια μετά, τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με αυτά και τη δημιουργία προξενικού δικτύου. 

 1. ΤΟ ’21 ΑΛΛΙΩΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ PLAYMOBIL
 • Σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
 • Διάρκεια έκθεσης: 10/02-31/03/2022
  • Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 10/02-31/03/2022

Μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Παρουσιάζονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς επίσης και γεγονότα από την Επανάσταση του 1821.

 1. ΤΟ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
 • Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 09/07-31/12/2021

ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Μίλα μου ιστορικά

Διαλέξεις για το ευρύ κοινό

 1. 05/11/2021

«Και τι με τούτο, εάν η νύχτα με βαρεί/και το ντουφέκι μου είναι τζακισμένο;”: Το εικοσιένα στην ποίηση του Κυρ. Χαραλαμπίδη”

Λουΐζα Χριστοδουλίδου, Μόνιμη Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Νεοελληνικής λογοτεχνίας της Κύπρου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 1. 22/03/2022

Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, ελληνική Επανάσταση, 2015 

Roderick Beaton, Καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London (του Πανεπιστημίου Λονδίνου) και από το 2012 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος με τίτλο #deneinaisxoleio, συνεχίζονται και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης (παιδιά ηλικίας 4-18 ετών).  Τα προγράμματα έχουν σκοπό την κοινωνικοποίηση των παιδιών, τη γνωριμία τους με νέες επιστήμες και τέχνες, την ενεργό εμπλοκή τους σε δράσεις, την συνεχή τροφοδότησή τους με νέα ερεθίσματα και την καλλιέργεια της φαντασίας τους με πρωτόγνωρες και συναρπαστικές δράσεις. 

 • Για μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης 
 • Για μαθητικούς ομίλους 

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Θεματικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό θα πραγματοποιούνται για όλες τις περιοδικές εκθέσεις του ΠΙΤΚ. 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο πλαίσιο προώθησης του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου, συνεχίζεται η πετυχημένη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Στιγμές στο Μουσείο».  Στόχος της σειράς, παραμένει η διοργάνωση εναλλακτικών εκδηλώσεων στα δύο μουσεία  του Ιδρύματος, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την κουλτούρα της Κύπρου μέσα από μια άλλη οπτική γωνία και αποκτώντας νέες εμπειρίες μέσω της επαφής με εκθέματα των συλλογών των μουσείων.  

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας προγραμματίζονται στους χώρους του ΠΙΤΚ παραστάσεις που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.  Οι παραστάσεις θα ανακοινωθούν στον τύπο προσεχώς. 

ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ 21

Στόχος της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Φανερωμένη 21» είναι να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την κουλτούρα της Κύπρου, αλλά και άλλων χωρών, μέσα από χορό, θέατρο, μουσική, παρουσιάζοντας συνολικά 5 μοναδικές παραστάσεις  και 3 θερινές προβολές κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους .  

Οι εκδηλώσεις για το φεστιβάλ τεχνών FANEROMENI 21  θα ανακοινωθούν στον τύπο προσεχώς.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org