Η Ελλάδα στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού: Speechless της Σοφίας Μαυραγάνη @ Ριάλτο 12/6


Η Ελλάδα συμμετέχει στο 22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Με το έργοSpeechless της Σοφίας Μαυραγάνη

Μια παράσταση που φωτίζει την θραυσματική και ανεπίσημη φωνή

των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου

Μια παράσταση χορού στα όρια θεάτρου και μουσικής.Ένας ποιητικός χειμαρρώδης λόγος που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης. Η παράστασηSpeechless εμπνέεται από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα, φέρνοντας στο φως τη θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών, που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας.

Η γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία, ζητήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, επανέρχονται διαρκώς και μοιάζουν όλο και περισσότερο σημερινά. Πώς ακούμε σήμερα τον λόγο των γυναικών που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο;

Πώς συνδεόμαστε με τη γυναικεία αφήγηση;

Η Σοφία Μαυραγάνη, με επιμονή στις κοινωνικοπολιτικές προβληματικές, με τη λεπτή χιουμοριστική της ματιά και με διάθεση παιγνιώδους εξερεύνησης, συνεργάζεται με τη μουσικό Μάρθα Μαυροειδή, γνωστή για την σύζευξη της παραδοσιακής με τη σύγχρονη μουσική. Η Μαυροειδή δημιουργεί στο Speechless φωνητικές συνθέσεις για μια ορχήστρα δωματίου με όργανα τους ίδιους τους ερμηνευτές. Οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης και ΣάνιαΣτριμπάκου εναλλάσσουν τη σκυτάλη σε μια ερμηνευτικά απαιτητική παράσταση που εκκινεί από τον χορό και φλερτάρει άλλοτε με το θέατρο και άλλοτε με τη μουσική. Με έναν ιδιοσυγκρασιακό λυρισμό και με ποπ ανατάσεις, το Speechless γίνεται το κανάλι μέσα από το οποίο παρακολουθούμε τη φωνή των γυναικών έτσι όπως έχει ταξιδέψει ανά τα χρόνια και ανά τον κόσμο.

Η Σοφία Μαυραγάνη είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση στην τέχνη του χορού, καθώς δραστηριοποιείται στο πεδίο αυτό ως δημιουργός, χωρίς να προέρχεται από τις κλασικές σπουδές χορού. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/Marketingστo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα Χορογραφία/Dancemaking στο ArtEZUniversityofArts, Άρνεμ/Ολλανδία.Γνωστή για τον κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα των έργων της, έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα, διοργανώσεις και φεστιβάλ.

Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων όπως το «playforPLACE», τo οποίo έχει πραγματοποιηθεί σε 17 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία και το Breaking Art, ένα δημιουργικό εργαστήρι για νέους χορογράφους και συνθέτες που πραγματοποιείται σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Παράλληλα, διδάσκει αυτοσχεδιασμό και σύνθεση σε σχολές και κέντρα χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.

Aerowaves Twenty19 Artist

www.sofiamavragani.com

Ιδέα, Χορογραφία:ΣοφίαΜαυραγάνη

Ερμηνεία, συνδημιουργία:Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σάνια Στριμπάκου

Μουσική σύνθεση:ΜάρθαΜαυροειδή

Σκηνικός χώρος, κοστούμια:Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί:Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σύμβουλος δραματουργίας:Ιωάννα Βαλσαμίδου

Έρευνα:Ιωάννα Βαλσαμίδου, Βαρβάρα Μήτση, Σοφία Μαυραγάνη

Προβολή, Επικοινωνία:Γιώργος Κατσώνης

Παραγωγή:FINGERSIX

Mε την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν και του Θεάτρου Τέχνης

Διάρκεια:40’

Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού & Θέατρο Ριάλτο

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Φιλgood*, Αctive 107.4 & 102.5, ΡΙΚ, Εφ Λεμεσός

Με τη Συνεργασία: Δήμος Λεμεσού, Στέγη Χορού Λεμεσού

Στηρίζουν:EventPro, ΕΤΑΛ

Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο Αναχώρηση στις 19:00

(Δηλώσεις συμμετοχής: 99420642) *16/6 Δεν θα υπάρχει μεταφορά

Από Λευκωσία: Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας) &

Από Πάφο: Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης (Πρώην Παφιακό)

http://cypruscontemporarydancefestival.com/

https://www.facebook.com/CyprusContemporaryDanceFestival/

Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, ώρα 20.30

Πληροφορίες / Κρατήσεις 77 77 77 45

Είσοδος: € 8 (€30 Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)

Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού

E-tickets: www.rialto.com.cy