Η ΕΚΟ στην Κύπρο παρουσίασε στα Μέσα την υπερσύγχρονη μονάδα της στο Βασιλικό, ένα έργο καινοτομίας που συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας


  • Πρωτοστατώντας στις εξελίξεις η θυγατρική της HELLENiQ ENERGY θέτει στο επίκεντρο τον τελικό καταναλωτή παρέχοντας μέσω του υπερσύγχρονου τερματικού της το μέγιστο δυνατό ταυτόχρονο εφοδιασμό σε 10 τύπους προϊόντων.


  • Η εταιρεία επενδύει στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας και με την τοποθέτηση στην εγκατάσταση, συστοιχίας φωτοβολταϊκών συλλεκτών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας θα εξασφαλίσει κατά 90% την τρέχουσα κατανάλωση της μονάδας.

Την εγκατάσταση υγρών καυσίμων του Βασιλικού, το έργο που συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου παρουσίασε σε δημοσιογράφους, η ΕΚΟ. Η υπερσύγχρονη μονάδα τοποθετεί τη θυγατρική της HELLENiQ ENERGY στην κορυφή της παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας. Πρωτοστατώντας στις εξελίξεις και ενισχύοντας παράλληλα την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου, η εταιρεία θέτει στο επίκεντρο τον τελικό καταναλωτή παρέχοντας μέσω του υπερσύγχρονου τερματικού της το μέγιστο δυνατό ταυτόχρονο εφοδιασμό σε 10 τύπους προϊόντων.

Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα Μέσα της Κύπρου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εργασίες της μονάδας, όπου τους έγινε ξενάγηση στο έργο που ολοκληρώθηκε σε 16 μόλις μήνες με τα αυστηρότερα πρότυπα σχεδιασμού. 

Η εγκατάσταση στο Βασιλικό, μια επένδυση 30 εκ. ευρώ, λειτουργεί τηρώντας τα πιο σύγχρονα πρότυπα – API, καθώς και προδιαγραφές πυρόσβεσης NFPA, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία. Χάρη στην εφαρμογή των αυστηρότερων και πιο εξελιγμένων δεικτών περιβαλλοντικής υπευθυνότητας αποφεύγονται εκπομπές 330 τόνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ετησίως ενώ η ίδια ενέργεια ισοδυναμεί με 110 χιλιάδες λίτρα εισαγωγών παραδοσιακών καυσίμων. 

Η μονάδα στο Βασιλικό πλέον θα ξεχωρίζει όχι μόνο για τις δυνατότητές της αλλά και για την ενεργειακή της αυτονομία. Συγκεκριμένα, υλοποιώντας τη στρατηγική του με κατεύθυνση την «πράσινη» ενέργεια, ο Όμιλος επενδύει στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας και τοποθετεί στην εγκατάσταση, συστοιχία φωτοβολταϊκών συλλεκτών που σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπορούν να καλύπτουν κατά 90% την τρέχουσα κατανάλωση της μονάδας, καθιστώντας την μια από τις ελάχιστες ενεργειακά αυτόνομες μονάδες ανάλογου μεγέθους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό θα έχει συνολική ισχύ 0.316 MW και ετήσια παραγωγή 460 MWh. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση εισαγωγής 110 χιλιάδων λίτρων συμβατικών καυσίμων ετησίως, 330 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Την ίδια ώρα αποκτάται πολύτιμη τεχνογνωσία και μειώνεται ουσιαστικά η επιβάρυνση του κρατικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η ενεργειακή αυτονόμηση της εγκατάστασης είναι εναρμονισμένη με το Εθνικό Σχέδιο της Κυπριακής Κυβέρνησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και την καινοτομία. 

Αναφερόμενος στην επίσκεψη των δημοσιογράφων στην υπερσύγχρονη μονάδα της ΕΚΟ στο Βασιλικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, κ. Γιώργος Γρηγοράς ανέφερε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε και να δείτε από κοντά τις δυνατότητες της μονάδας μας και ακόμα περισσότερο που είδα στα πρόσωπά σας τον ενθουσιασμό από όλα όσα έχετε δει. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις εγκαταστάσεις μας και τη δουλειά που γίνεται από το προσωπικό μας στο Βασιλικό. Καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη την μονάδα ενώ προσθέτουμε συνεχώς καινοτομίες με τα οφέλη τους να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να κάνουμε σταθερά βήματα προς την ενεργειακή μετάβαση και στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Κατά την περιήγησή τους, οι δημοσιογράφοι σε συνεργασία με το προσωπικό της μονάδας, είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν από ένα δεντράκι στο προαύλιο της μονάδας που συμβολίζει την «πράσινη» μετάβαση της εταιρείας.