«Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ‘ΕΥ’ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»


«Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ‘ΕΥ’ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»

Τέως Πρόεδρος ΚΟΑ: «Οι νέοι χρειάζονται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υποδειγματικά πρότυπα που να τους εμπνέουν»

Ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης διάλεξης του έτους για το Ελεύθερο Ζηνώνειο Πανεπιστήμιο που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα, στις 11 Ιανουαρίου 2022, καθώς αναλύθηκε ο ρόλος και τα οφέλη του αθλητισμού στη ζωή μας. Εισηγήτρια του θέματος με τίτλο, «Ο αθλητισμός και οι αξίες του στη ζωή μας», ήταν η Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ.

Η Δρ Χατζηστεφάνου-Παπαέλληλα μίλησε για τα ολυμπιακά ιδεώδη, τη φλόγα των ολυμπιακών αγώνων από την Αθήνα στην Κύπρο το 2004, αλλά και τις θυσίες των αθλητών μέχρι την επιβράβευση.  Ο αθλητισμός καλλιεργεί σωματικές ικανότητες και δεξιότητες, είπε, αλλά και ψυχικές αρετές που συμπληρώνουν ισόρροπα την πνευματική κατάρτιση και καλλιέργεια του ανθρώπου για τη συγκρότησή του ως ενιαίας ψυχοσωματικής, πνευματικής και ηθικής προσωπικότητας. Μας προσφέρει, πρόσθεσε με έμφαση, διεξόδους από ψυχικά πλέγματα, θεραπεία από σωματικές αναπηρίες, εκτόνωση από εντάσεις και απαλλαγή από το άγχος.

 

Παράλληλα, ανέφερε, ότι δημιουργεί ενδιαφέροντα και αναπτύσσει «ταλέντα», προσφέρει ψυχαγωγία σε αθλούμενους και φιλάθλους και τρόπους για επωφελή χρήση ελεύθερου χρόνου σε νέους και εργαζόμενους, πρότυπα συμπεριφοράς στο πρόσωπο των αθλητών για τους συνανθρώπους τους. Προβάλλει αξίες, είπε, προωθεί την κοινωνικοποίηση, αναπτύσσει δεσμούς φιλίας και αγάπης, τιμά τα εθνικά χρώματα, αλλά προάγει επίσης τη διεθνή κατανόηση και εξουδετερώνει προκαταλήψεις.

 

Η Δρ Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα, πρόσθεσε ότι στην εποχή μας η έμφαση που δίνεται δεν είναι στον άνθρωπο ή στην αυτοβελτίωσή του, αλλά αντίθετα, στη μονολιθική επιδίωξη συσσώρευσης όλο και περισσότερου πλούτου και άλλων υλικών αγαθών. Όμως ο άνθρωπος, τόνισε, έχει έμφυτα μέσα του την αρμονία, το ρυθμό και την τάξη. «Έχει προικιστεί με δυνάμεις δημιουργικές, με την ορμή για αυτοτελείωση. Έχει ακόμη την τάση να ξεπεράσει τον εαυτό του, μια θεϊκή σπίθα για ανάταση, τον καίει η φλόγα της δόξας και η δίψα για ανάδειξη. Αυτά είναι που δίνουν στον άνθρωπο φτερά. Αν αυτές τις δυνάμεις μπορέσουμε να τις θρέψουμε με παιδεία και άσκηση για το καλό του ανθρώπου, ο κόσμος μπορεί να νιώσει την χάρη της ομορφιάς, τη χαρά της αγάπης, την αγαλλίαση της δημιουργίας σ’ ένα πλανήτη ειρήνης και αδελφοσύνης μαζί».

 

Αισθάνομαι, είπε χαρακτηριστικά η τέως Πρόεδρος του ΚΟΑ, ότι «οι νέοι χρειάζονται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υποδειγματικά πρότυπα που να τους εμπνέουν. Τα ολυμπιακά ιδεώδη που τα συναντά κανείς όχι μόνο στον αθλητισμό και την Ολυμπιακή οικογένεια, ανέφερε, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, προσφέρουν απλόχερα μία πληθώρα φωτεινών παραδειγμάτων. Στη γλώσσα μας, είπε, έχουμε μια σπουδαία λέξη που μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοι μας. Τη λέξη ‘στίβος’, που κυριολεκτικά αξιοποιείται από τους αθλητές και μεταφορικά από όλους τους αθλητές της ζωής».

Κύπριοι αθλητές όπως οι: Ηρώ Μιτσίδου, Στέλιος Κυριακίδης, Παύλος Κοντίδης, Μάρκο Ράουφμαν, Καρολίνα Πελενδρίτου και άλλοι, συνθέτουν τις ολυμπιακές αξίες της φιλίας, του σεβασμού και της αριστείας.

 

Μετά το πέρας της εισήγησης της Δρ.Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου. Η Εισηγήτρια απάντησε σε πληθώρα ερωτημάτων ακροατών του ΡΙΚ και των παρευρισκομένων, όπως: γιατί χρησιμοποιούν αναβολικά οι αθλητές και πως αντιμετωπίζεται το ντόπινγκ, αν είναι ωφέλιμη ή όχι η συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό, αν υπάρχουν θέματα ανισότητας στον αθλητισμό και εάν θα μπορούσαν ποτέ να διοργανωθούν Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κύπρο. Η Δρ  Χατζηστεφάνου- Παπαέλληνα άγγιξε και το ζήτημα της κρατικής επιχορήγησης σε Ομοσπονδίες ή/και αθλητές/τριες, αλλά και πόσο έβλαψε ο κορωνοϊός το ευ αγωνίζεσθαι.  Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστη και ο Βουλευτής Λάρνακας, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, αλλά και φοιτητές/τριες από διάφορες Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για να παρακολουθήσετε τη σπουδαία αυτή διάλεξη και να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3zSJOHf