Η ανακοίνωση του παλατιού για την βόμβα του #Μegxit

Πήραν αποφάσεις χωρίς τον ξενοδόχο; Το παρασκήνιο της αποχώρησης και όσα αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του το ζευγάρι για το νέο τρόπο ζωής που θέλει να υιοθετήσει!

Την αντίδραση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έφερε η ανακοίνωση-βόμβα του Harry και της Meghan, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως αποσύρονται από τα βασιλικά τους αξιώματα.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι “κατανοεί” τη βούληση του πρίγκιπα Harry και της συζύγου του Meghan να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, προειδοποιεί όμως ότι αυτή η αποχώρηση είναι “περίπλοκη” και θα πάρει “χρόνο”.

«Οι συζητήσεις με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ είναι σε πρώιμο στάδιο. Κατανοούμε την επιθυμία τους να ακολουθήσουν άλλο δρόμο, ωστόσο χρειάζεται χρόνος προκειμένου να διευθετηθούν περίπλοκα θέματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η ανάρτηση του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle: 

«Μετά από πολλούς μήνες προβληματισμού και εσωτερικές συζητήσεις, επιλέξαμε να κάνουμε μια μετάβαση φέτος και να ξεκινήσουμε να επιτυγχάνουμε έναν νέο, προοδευτικό ρόλο μέσα σε αυτό το θεσμικό όργανο. Σκοπεύουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τον τίτλο μας ως «ανώτερα» μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και να εργαστούμε για να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι, ενώ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα. Με την ενθάρρυνση σας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αισθανόμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε αυτήν την προσαρμογή. Σήμερα σχεδιάζουμε να εξισορροπήσουμε τον χρόνο μας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής, συνεχίζοντας να τηρούμε το καθήκον μας για την Βασίλισσα και την Κοινοπολιτεία. Αυτή η γεωγραφική ισορροπία θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε τον γιο μας με εκτίμηση για τη βασιλική παράδοση στην οποία γεννήθηκε, παρέχοντας παράλληλα στην οικογένειά μας το περιθώριο να επικεντρωθεί στο επόμενο κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της νέας φιλανθρωπικής μας οντότητας. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε όλες τις λεπτομέρειες αυτού του συναρπαστικού επόμενου βήματος σε εύθετο χρόνο, καθώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Αυτού Μεγαλειότητα την Βασίλισσα, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Δούκα του Κέιμπριτζ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μέχρι τότε, παρακαλούμε να αποδεχτείτε τις βαθύτερες ευχαριστίες μας για τη συνεχή υποστήριξή σας.” – Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ» ήταν η ανάρτηση μέσω της οποίας ο πρίγκιπας Harry και η Meghan παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους αξιώματα.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle ότι αποσύρονται από τα βασιλικά τους καθήκοντα ως ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας και επιθυμούν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, ο ολοκαίνουργιος ιστότοπος του ζευγαριού έκανε πρεμιέρα, «σκιαγραφώντας» τη μετάβασή τους στο νέο τρόπο ζωής τους.

Στιο site sussexroyal.com, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ εξηγούν το «νέο τους εργασιακό μοντέλο», διευκρινίζοντας ότι σκοπεύουν να υιοθετήσουν έναν «νέο προοδευτικό ρόλο», μετά την απόφαση-σταθμό στη ζωή τους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το site αναφέρει τη νέα πολιτική των σχέσεων του ζευγαριού με τα ΜΜΕ, το μέλλον των φιλανθρωπικών πρότζεκτ που έχουν αναλάβει, και αποκαλύπτει πώς θα βιοπορίζονται από ‘δω και στο εξής, αφού θα σταματήσουν να λαμβάνουν χρήματα από το κονδύλι που καταβάλλεται ετησίως στη βασίλισσα (Sovereign Grant) από την τσέπη των Βρετανών φορολογουμένων. Όπως επισημαίνουν, ο μέχρι πρότινος ρόλος τους ως ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας τους εμπόδιζε να εργαστούν για να κερδίσουν τα δικά τους χρήματα, κάτι που πρόκειται να αλλάξει άμεσα.

Μέχρι σήμερα ο Χάρι και η Μέγκαν «απαγορευόταν να κερδίζουν εισόδημα σε οποιαδήποτε μορφή», όπως υπενθυμίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασής τους. Στον ιστότοπο του, το ζευγάρι επαναλαμβάνει ότι «εκτιμά τη δυνατότητα να κερδίζει εισόδημα μέσω της εργασίας», κάτι που δεν μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα. Διευκρινίζεται πάντως ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ θα συνεχίσουν να έχουν ως βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο την Αγροικία Φρόγκμορ, με την άδεια της Βασίλισσας. Επίσης, τα έξοδα της προστασίας τους είναι κάτι που θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι.

Αναφορικά με την προστασία τους από την Μητροπολιτική Αστυνομία, ο ιστότοπος αναφέρει: «Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έχουν χαρακτηριστεί άτομα που χρήζουν διεθνής προστασίας, κατά συνέπεια απαιτείται αυτό το επίπεδο ασφάλειας».

Στον ιστότοπό τους, οι Χάρι και Μέγκαν αφήνουν… «μπηχτές» εναντίον τον βρετανικών μέσων, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση και αλλοίωση των ρεπορτάζ των ανταποκριτών του παλατιού από ομάδες συντακτώ, ώστε να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Επίσης ανακοινώνουν ότι θα αποσυρθούν από το σύστημα «royal rota» που επιτρέπει σε βρετανικές εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς να καλύπτουν τη δουλειά τους, δεδομένου ότι η μοναρχία είναι ένας θεσμός που χρηματοδοτείται από τους πολίτες.

«Τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν επί του παρόντος δικαίωμα να καλύπτουν τις δραστηριότητές τους με αντικειμενικότητα, χωρίς έλεγχο από τους αξιωματούχους του παλατιού. Το ζευγάρι λέει τώρα ότι σκοπεύει να παρέχει πρόσβαση σε ΜΜΕ με ειδική πρόσκληση και να δημοσιοποιεί τα νέα του μέσω των δικών τους επίσημων καναλιών επικοινωνίας ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης» επισημαίνει η Daily Mail.

Η νέα αυτή πολιτική, όπως διευκρινίζεται στο site, «αντανακλά την επικείμενη ανεξαρτησία τους ως μέλη της Βασιλικής Οικογένειας» και την επιθυμία τους να «αναδιαμορφώσουν και να διευρύνουν την πρόσβαση στη δουλειά τους».

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Την πρώτη κοινή τους εμφάνιση, μετά από έξι εβδομάδες διακοπών στον Καναδά, έκαναν την Τρίτη ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, όταν επισκέφθηκαν την Ύπατη Αρμοστή του Καναδά στο Λονδίνο για να την ευχαριστήσουν για τις υπέροχες διακοπές που πέρασαν στο Βανκούβερ.

Το ζευγάρι διέμενε σε πολυτελή βίλα αξίας 10 εκατ. λιρών μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα μαζί με τον οκτώ μηνών γιο του Άρτσι και την 63χρονη μητέρα της Μέγκαν Μαρκλ, Ντόρια Ράγκλαντ. Σήμερα η Αμερικανίδα, πρώην ηθοποιός επισκέφθηκε χωρίς τον σύζυγό της το Εθνικό θέατρο στο Λονδίνο ενώ ο βρετανικός Τύπος επικαλούμενος φίλους του ζευγαριού υποστηρίζει πως ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του ετοιμάζονται να μετακομίσουν για μεγάλο διάστημα στον Καναδά.

Η Μέγκαν Μαρκλ, πριν γνωρίσει τον πρίγκιπα Χάρι ζούσε επί εφτά χρόνια στο Τορόντο, όπου γινόντουσαν τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς Suits, στην οποία η δούκισσα του Σάσεξ πρωταγωνιστούσε. Φίλος του ζευγαριού δήλωσε πως ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν πολλούς φίλους στον Καναδά και σκέφτονται να μετακομίσουν εκεί ενώ θα διατηρούν το γραφείο τους στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στα άμεσα σχέδια του ζευγαριού είναι και η δημιουργία του ιδρύματος Sussex Royal Foundation με ποικίλες δράσεις.

Αισθάνθηκαν παραγκωνισμένοι από τη βασιλική οικογένεια

Πάντως, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ και η Αμερικανίδα, πρώην ηθοποιός, πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την βασιλική οικογένεια. Αιτία είναι το πορτρέτο για την νέα δεκαετία, που έδωσε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην δημοσιότητα το παλάτι και στο οποίο ποζάρουν η 93χρονη μονάρχης και οι τρεις κατά σειρά διάδοχοί της, ο 71χρονος πρίγκιπας Κάρολος, ο 7χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο 6χρονος πρίγκιπας Γεώργιος. Άλλωστε, ο πρώτος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως, όταν ανέλθει στον θρόνο, σκοπεύει να μειώσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν δημόσια καθήκοντα.

Φίλοι του ζευγαριού δήλωσαν: «Επέστρεψαν πίσω στη δουλειά. Δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Όμως, έγινε ξεκάθαρο από τον θεσμό (της μοναρχίας) πως ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μελλοντικού σχεδίου. Απλά δείτε την φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα με την βασίλισσα, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον δούκα του Κέμπριτζ και τον Γεώργιο».

Κρατούν τους τίτλους 

Πάντως, μετά την έκταση που πήρε στον βρετανικό Τύπο η φήμη για μετακόμιση του έκτου στην διαδοχή του θρόνου και της οικογένειάς του εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου εκπρόσωπος του παλατιού απάντησε με email στον Independent πως το παλάτι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Τον περασμένο Οκτώβριο σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο του ITV Τομ Μπρέιντμπι για το ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan: An African Journey» η Μέγκαν Μαρκλ παραδέχθηκε πως το να είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι για εκείνη μία «μάχη» ενώ ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε πως: «Πάντα θα προστατεύω την οικογένειά μου. Και τώρα έχω μια οικογένεια να προστατεύσω». Ο ίδιος, δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι με τον μεγαλύτερο αδελφό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, βαδίζουν πλέον σε χωριστά μονοπάτια.

Πηγή : Reporter Cyprus