«Η Αγνή του Θεού» του Τζον Πιλμέιερ από τον Θεατρικό Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ


Ο Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ εγκαινιάζει τη νέα θεατρική σεζόν με το πολυσυζητημένο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Πιλμέιερ «Η Αγνή του Θεού».
Εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στις Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το έργο επικεντρώνεται στην Αγνή, μια νεαρή δόκιμη μοναχή ενός καθολικού μοναστηριού,η οποία κατηγορείται για τον φόνο του νεογέννητού της βρέφους. Η Αγνή ισχυρίζεται ότι δεν είδε ποτέ το βρέφος και πως δεν θυμάται καθόλου τη γέννησή του. Η ψυχίατρος Μάρθα Λίβινγκστόουν έρχεται στο μοναστήρι,διορισμένη από το δικαστήριο, για να αποφανθεί κατά πόσον η Αγνή έχει τα λογικά της ή όχι. Η Ηγουμένη του μοναστηριού,η Μητέρα Μύριαμ, αρχίζει να εμπλέκεται σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση με την Λίβινγκστόουν, η οποία είναι άθεη και εκφράζει δικαιολογημένο μίσος εναντίον των καλογριών και του καθολικισμού γενικότερα, εξ αιτίας ενός σκοτεινού μυστικού που βαραίνει το παρελθόν της.

Και οι δύο γυναίκες θέλουν να προστατεύσουν και να σώσουν την Αγνή,έχουν όμως πολύ διαφορετικές απόψεις ως προς τον τρόπο που αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Η Ηγουμένη προσπαθεί να προφυλάξει την Αγνή αποφεύγοντας την αναμόχλευση του παρελθόντος ενώ η ψυχίατρος θέλει να φέρει την Αγνή πραγματικά αντιμέτωπη με τα βαθειά ψυχικά τραύματα της κακοποίησής της.

Το έργο θέτει ορισμένα βασικά ερωτήματα που αφορούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στη Φρουδική λογική και τη θρησκευτική πίστη ενώ παράλληλα θέτει σε δοκιμασία την επιθυμία μας να πιστεύουμε στα θαύματα.

Παίζουν: Ιωάννα Σιαφκάλη (Ηγουμένη Μύριαμ), Φάνη Πέτσα (Δρ Μάρθα Λίβινγκστόουν), Ελεωνόρα Σερένα (Αγνή).

Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη.

Σκηνοθεσία: Άγις Παΐκος.

Πρεμιέρα: 30 Οκτωβρίου 2015.

Τακτικές παραστάσεις: Τετάρτη, Παρασκευή στις 8.00 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στον Θεατρικό Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ (Ολυμπίας 7, Λυκαβητός).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 97 790533.

Ας σημειωθεί ότι η νέα αυτή παραγωγή σηματοδοτεί και την επιστροφή της Ιωάννας Σιαφκάλη στον Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ μετά τη συγκλονιστική ερμηνεία της στον μονόλογο «Μανώλη» του Γιώργου Νεοφύτου, η οποία της χάρισε το Βραβείο Θ.Ο.Κ. Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Αγνή, η οποία είχε έρθει στο μοναστήρι με πολύ λίγη γνώση και εμπειρία της ζωής, είναι «αθώα», σύμφωνα με την Ηγουμένη Μύριαμ Ρουθ. Η Αγνή έχει επίσης μια υπέροχη φωνή την οποία η Ηγουμένη Μύριαμ εκλαμβάνει ως θείο δώρο του Θεού. Η εύθραυστη, σαν παιδί Αγνή είναι επίσης βαθύτατα διαταραγμένη. Βλέπει οράματα κάποια υπερβατικά και θεία και κάποια διαταραγμένα. Είναι οι οπτασίες της αποτέλεσμα της μακρόχρονης κακοποίησης της ή μήπως είναι μια σύγχρονη αγία η οποία επικοινωνεί με τον Θεό. Άλλωστε όπως λέει η Ηγουμένη, οι Άγιοι σήμερα θα θεωρούνταν αλλοπαρμένοι τρελοί.

 

Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
Ο Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ δημιουργήθηκε το 2013 από τον σκηνοθέτη Άγι Παίκο. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια η ομάδα της ΕΣΤΙΑς ανέβασε έργα κλασσικού αλλά και σύγχρονου ελληνικού και κυπριακού ρεπερτορίου,καταξιώνοντας έτσι την ομάδα στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού.

Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ στο Facebook