Η Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας»!


Η Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας»!

Ήξερες ότι ο Ιταλός εφευρέτης της μπαταρίας, Alessandro Volta, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1745 και εφηύρε την μπαταρία το 1800; Γι’ αυτό κάθε χρόνο, σαν σήμερα, η Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου γιορτάζει μαζί σου την «Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας» και φέτος σου υπενθυμίζει το κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής της εκστρατείας: «Κάνε το καλό και ριξ’ την στον κάδο».

Καμία μπαταρία δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένη στον ήλιο ή τη βροχή, ούτε να πετάγεται στα σκουπίδια ούτε στη θάλασσα, ούτε πουθενά αλλού. Μόλις αδειάσει, παίρνει κατευθείαν θέση στον ειδικό της κάδο. Ετοιμάζεται για το δικό της «ταξίδι»… αυτό της ανακύκλωσης!

Κάθε φορά, λοιπόν, που αδειάζουν οι μπαταρίες, δεν πάνε στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου, τους οποίους μπορείς να βρεις σε πάνω από 5.000 σημεία σε όλη την Κύπρο… σε υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, σχολεία, ταχυδρομεία, καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών ειδών, γραφεία, δημόσια κτήρια και γενικότερα σε υπηρεσίες και καταστήματα με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Κι αν αναρωτιέσαι ακόμη ποιες μπαταρίες ανακυκλώνονται, σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις πως στο ταξίδι της ανακύκλωσης πάνε όλες οι οικιακές μπαταρίες ξηρού τύπου (μέχρι 2Kg). Σπίτι ή στο γραφείο, σίγουρα θα βρεις μπαταρίες από κασετόφωνα, ραδιόφωνα, φορητές συσκευές ήχου, παιχνιδομηχανές, φορητούς υπολογιστές, ρολόγια, βιντεοκάμερες, τηλεχειριστήρια… Αυτές, μόλις αδειάσουν, φεύγουν κατευθείαν για ανακύκλωση.

Άρχισε να ανακυκλώνεις κάθε άδεια μπαταρία, για την υγεία σου και το περιβάλλον. ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Οι μπαταρίες οικιακού τύπου περιέχουν βλαβερά για το περιβάλλον μέταλλα, όπως Ψευδάργυρο, Άνθρακα, Λίθιο, ενώ μερικές περιέχουν πιο τοξικά μέταλλα, όπως Νικέλιο, Κάδμιο, Μόλυβδο κ.λπ. Όταν τις πετάμε στα σκουπίδια, καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα όπου τα μέταλλα που περιέχουν, μολύνουν το υπέδαφος και το έδαφος με τις φυτείες και τα λαχανικά, γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.

Έτσι λέμε «ΟΧΙ στα σκουπίδια», αλλά «Κάνε το καλό και ριξ’ την στον κάδο»!

 Άρχισε να κάνεις την ανακύκλωση μέρος της ζωής σου, για να συμβάλλεις στη μείωση απορριμάτων

Αν η ανακύκλωση γίνει συνήθεια όλων μας, οι ήδη υπερφορτωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής θα επιβαρύνονται με λιγότερα σκουπίδια και ιδιαίτερα μπαταρίες που είναι τόσο επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Ποιοι είμαστε

Ο Οργανισμός Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2007. Αποτελεί το πρώτο Αδειοδοτημένο Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Φορητών/Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών και στόχος του είναι η συλλογή και διαχείριση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών, μέχρι βάρους 2 Kg η κάθε μία.

 

Μέτοχοι και μέλη του Οργανισμού είναι επιχειρήσεις-εισαγωγείς μπαταριών, οι οποίες υποχρεούνται, βάσει της νομοθεσίας, να διαχειρίζονται με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο τις μπαταρίες που πωλούν, όταν αυτές αδειάσουν. Υπόχρεες για τη διαχείριση των μπαταριών που τοποθετούν στην αγορά είναι και οι Εταιρείες που εισάγουν συσκευές και παιχνίδια με ενσωματωμένες μπαταρίες (επαναφορτιζόμενες ή μίας χρήσης).

 Κατέβασε την εφαρμογή “ReCYcling CY” στο κινητό σου, για να βρίσκεις, όπου πας, τον πιο κοντινό κάδο ανακύκλωσης μπαταριών της Α.Φ.Η.Σ.

Mάθε περισσότερα για την Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου, με ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της http://afiscyprus.com.cy/el

ή επισκέψου τη σελίδα της στο Facebook: Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος (AFIS Cyprus)

και στο Instagram: @AFISCyprus