H Ute Lemper συναντά την Marlene Dietrich στο@θέατρο Ριαλτο

Rendezvous with Marlene

Η Ute Lemper «συναντά» την Μαρλέν Ντίτριχ

στο Θέατρο Ριάλτο την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου!

Η Ute Lemper έρχεται για 3η φορά στην Κύπρο μετά τις εμφανίσεις της στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2008και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Pafos 2017.

Η διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνις γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε χορό και θέατρο στην Κολωνία και τη Βιέννη. Έχει παίξει στο θέατρο και στον κινηματογράφοκι’έχει στο ενεργητικό της εκατοντάδες κονσέρτα και δεκάδες άλμπουμ σε μια επιτυχημένη καριέρα τριάντα τόσων χρόνων. Έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τις ερμηνείες της σε τραγούδια του μεσοπολέμου, τραγούδια  του Βερολίνου, των KurtWeill και BertholdBrecht και σε  Chansons της Marlene Dietrich, Edith Piaf, Jacques Brel, Léo Ferré, Jacques Prévert, Nino Rota, Astor Piazzolla.

Στο Θέατρο Ριάλτοη Ute Lemperθα παρουσιάσει τηνέα της παράσταση που έχει τίτλο Rendezvous with Marlene και βασίζεται σε μια τηλεφωνική συζήτηση που είχε μαζί με τη θρυλική Μαρλέν Ντίτριχτο 1988 στο Παρίσι. Μετά την παραλαβή του Γαλλικού Βραβείου Molière για την παράσταση της στο Cabaret στο Παρίσι, η Ute είχε στείλει μια ταχυδρομική κάρτα στην Marlene, ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη για την υπερβολική σύγκριση της με τη Marlene Dietrich από τα μέσα ενημέρωσης. Η Ute ήταν τότε στην αρχή της καριέρας της στο θέατρο και τη μουσική, ενώ η Marlene είχε  πίσω μια μακρά και ολοκληρωμένη  ζωή ταινιών, μουσικής, απίστευτων συνεργασιών, ιστοριών έρωτα και φήμης.

Την UteLemper συνοδεύουν οι μουσικοί: Werner Vana Gierig – πιάνο, Cyril Garac – βιολί, Matthias Daneck – ντραμς Romain Lecuyer – μπάσο.

Στην παρακάτω συνέντευξη της στον Matthew Wexlerη, η οποία δημοσιεύτηκεστοThe Broadway Blog (chamaleon 14 Νοεμβρίου 2018), η Ute Lemper καταγράφει το ιστορικό και τα κίνητρα για τη δημιουργία της παράστασης αυτής.

«Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από το διάσημο τηλεφώνημά σας με τη Μαρλέν Ντίτριχ. Τι ήταν αυτό που σας έδωσε έμπνευση και ώθηση, μέσα από τη συζήτησή σας, για να δημιουργήσετε αυτή την παράσταση-αφιέρωμα;

– Περίμενα πάρα πολλά χρόνια. Χώρεσαν τρεις ολόκληρες δεκαετίες σε εκείνες τις τρεις ώρες που μιλούσαμε στο τηλέφωνο, τότε στο Παρίσι το 1988. Σαν να είχε παγώσει ο χρόνος. Μου πήρε πολύ καιρό να ετοιμάσω αυτό το αφιέρωμα και να διηγηθώ την Ιστορία της Μαρλέν όπως εγώ ήθελα. Η παράσταση είναι προφανώς εμπνευσμένη από τις δικές μου σκέψεις για τη ζωή, τις συχνές μετακινήσεις από τη μια ήπειρο στην άλλη, για το πώς είναι να δουλεύεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, να ζεις μακριά από τη Γερμανία, να μεγαλώνεις διασκεδάζοντας και αμφιβάλλοντας, διατηρώντας την αξιοπρέπειά σου, να είσαι καλλιτέχνις, μητέρα και ελεύθερο πνεύμα.

Η Μαρλέν ήταν μία εκπληκτική γυναίκα, πολύ μπροστά για την εποχή της, που εκφραζόταν ελεύθερα και ξεχώριζε για τη δυναμική και απελευθερωμένη γυναικεία της φύση. Αισθανόταν, ωστόσο, μια βαθιά θλίψη στην καρδιά της για την ιστορία της χώρας της, της Γερμανίας, τη διακοπή των δεσμών της με την οικογένειά της, για τη μοναξιά, την αγανάκτηση και την απόρριψη της κόρης της. Η Μαρλέν λάτρευε τη ζωή, τον έρωτα και την ψυχαγωγία, ενώ παράλληλα δούλευε πολύ σκληρά και με πειθαρχεία στο επάγγελμά της. Μου είχε απαγγείλει τότε ένα απόσπασμα από το έργο του αγαπημένου της ποιητή, του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, και μου εξομολογήθηκε θλιβερά μυστικά της ζωής της.

Για τριάντα χρόνια, με παρομοίαζαν με την Μαρλέν και πάντοτε αισθανόμουν αμηχανία, αλλά και μεγάλη τιμή, που με θεωρούσαν «διάδοχο» αυτής της θρυλικής προσωπικότητας. Αν και είχε στερεοτυποποιηθεί, υποτιμηθεί και γελοιογραφηθεί επανειλημμένα για το «ελεγχόμενο» ύφος της, εμένα δεν παύει να με συναρπάζει αυτή η κομψή, γεμάτη βάθος γυναίκα που ξεπερνάει όλες αυτές τις εικόνες. Σήμερα αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα να τρυπώσω στη δικιά της ιστορία, να της δώσω ζωή με τη φωνή και την καρδιά μου. Σε καμία περίπτωση δεν τη μιμούμαι, παρά μόνο την αφήνω να μιλήσει μέσα από μένα, και σμίγω την ψυχή μου με τη δική της.

– Το νεαρότερο ηλικιακά κοινό ίσως να μη γνωρίζει την επιρροή της ΜαρλένΝτίτριχ στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Υπάρχει κάποια άλλη που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Μαρλέν; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές της που έκαναν το έργο της τόσο μοναδικό;

– Δεν υπάρχει καμία άλλη που να συγκρίνεται με τη Μαρλέν. Στην ουσία, το πρόβλημα είναι ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ποπ καλλιτέχνες, όπως η Μαντόνα, γι’ αυτό και υπέστη αυτό τον χλευασμό της στερεοτυποποίησης και της επιφανειακής σεξουαλικότητας. Θα έλεγα ότι η κομψότητα της Κέιτ Μπλάνσετ πλησιάζει κάπως τη Μαρλέν, σε συνδυασμό με μια δόση από τη χαρισματική φωνή της Αντέλ και τη φινέτσα της Νικόλ Κίντμαν…»

Χορηγός: Trust Insurance Cyprus& Trust Reinsurance Cyprus

Με την υποστήριξητης Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο

Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ && RussianWave

Χορηγός Φιλοξενίας: Ξενοδοχείο Mediterranean

Ιστοσελίδα

https://www.utelemper.com/photos/photos-rendezvous-with-marlene-cafe-carlyle-nyc/

Θέατρο Ριάλτο,  Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45

Εισιτήρια: € 30 /25

E-ticket: www.rialto.com.cy