H ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης ‘ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ’ (#YourEURight) ενημερώνει τους καταναλωτές για την ασφάλεια των προϊόντων


Το Διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της δικαιοσύνης, των καταναλωτών και της ισότητας των φύλων (DG Just), συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης ‘ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ’ (#YourEURight), ενημερώνοντας τους καταναλωτές για την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν. Οι κανόνες της Ε.Ε. στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οποιοδήποτε προϊόν πωλείται στην Ε.Ε. πρέπει να συμμορφώνεται με τα κριτήρια ασφαλείας και τη σχετική νομοθεσία περί ασφάλειας των προϊόντων, ενώ υπάρχει επίσης ένα σύστημα προειδοποίησης για την ευαισθητοποίηση και την ανάληψη δράσης.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω του ότι η ασφάλεια ενός προϊόντος είναι κάτι που οι καταναλωτές δεν μπορούν εύκολα να αξιολογήσουν τη στιγμή της αγοράς, η Ε.Ε. έχει ορίσει αυστηρά πρότυπα ασφάλειας. Με την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη, η Ε.Ε. έχει ως σκοπό να διασφαλίσει μια κεντρική ενιαία αγορά για τους καταναλωτές, στην οποία τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα μεταφέρονται ελεύθερα χωρίς να βλάπτουν την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των καταναλωτών. Για το σκοπό αυτό, η νομοθεσία της Ε.Ε. καθορίζει βασικά κριτήρια που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο στην Ε.Ε. πληρούν αυστηρά πρότυπα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος. Tα κριτήρια μπορούν να αφορούν το ίδιο το προϊόν (την ανάφλεξη, τις ηλεκτρικές ιδιότητες ή την υγιεινή), τη διαδικασία παραγωγής του και τα χαρακτηριστικά του (π.χ. την ενεργειακή του απόδοση).

Στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και της γενικής ασφάλειας των προϊόντων, υπάρχουν διαθέσιμα συστήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον συντονισμό της επικοινωνίας και την καταπολέμηση μη ασφαλών προϊόντων, όπως είναι το σύστημα ταχείας ειδοποίησης προϊόντων που δεν είναι τρόφιμα (GRAS – RAPEX) και το σύστημα ταχείας ειδοποίησης (RASFF) για τα τρόφιμα. Αν για παράδειγμα ένα παιχνίδι ή ένα τρόφιμο αποσύρεται από την αγορά μιας συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα έτσι ώστε όλες οι χώρες να γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Επίσης, δημοσιεύονται εβδομαδιαίες εκθέσεις από την Επιτροπή στην ιστοσελίδα ‘Safety Gate’, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό. Εκεί, οι καταναλωτές μπορούν να εγγραφούν σε εξατομικευμένες αναφορές, με βάση ομάδες προϊόντων που τους ενδιαφέρουν ή τους αφορούν.

Με αφορμή την περίοδο των γιορτών που πλησιάζουν, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αγορές συνήθως αυξάνονται, ο κ. Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματά τους και να αξιοποιούν τα εργαλεία και τους φορείς που έχουν στη διάθεσή τους, έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι αυτά που αγοράζουν για τους ιδίους αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είναι ασφαλή. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το 2018, οι κατηγορίες προϊόντων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ειδοποιήσεις στην Κύπρο ήταν κατά σειρά τα παιδικά ενδύματα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές συσκευές, ενώ για ολόκληρη την Ε.Ε. η σειρά ήταν τα παιχνίδια, τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα είδη ένδυσης και μόδας».

Από τη μεριά τους οι καταναλωτές, αν ανακαλύψουν ότι ένα προϊόν δεν είναι ασφαλές, πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως τον πωλητή και τις αρχές της χώρας τους. Μπορούν επίσης να ζητήσουν αποζημίωση, αφού ένα προϊόν οφείλει να είναι ασφαλές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι δικαίωμα του κάθε καταναλωτή να απαιτεί τα προϊόντα που χρησιμοποιεί καθημερινά να είναι ασφαλή.

Ενίσχυσε τη θέση σου ως καταναλωτής, μαθαίνοντας περισσότερα για τα δικαιώματά σου μέσα από την ιστοσελίδα europa.eu/youreuright/_el