Γυναίκες στον επιχειρηματικό τομέα της Ινδίας


Γυναίκες στον επιχειρηματικό τομέα της Ινδίας

«Σήμερα, οι γυναίκες της Ινδίας δείχνουν τη δύναμή τους σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία, μακριά από  παραδοσιακούς θεσμούς και προκαταλήψεις»
–  Narendra Modi,  Πρωθυπουργός της Ινδίας

 

Η Δημοκρατία της Ινδίας γιορτάζει τις γυναίκες που μέσα από τη συνεισφορά τους στον επιχειρηματικό τομέα, προωθούν την ισότητα και την ενδυνάμωση του γυναικείου ρόλου στην κοινωνία.

 

Η Ινδία κατατάσσεται σήμερα στην τρίτη θέση ανά το παγκόσμιο, για τον μεγαλύτερο αριθμό StartUp (νεοφυών) επιχειρήσεων, οι οποίες βοηθούν χιλιάδες γυναίκες να σπάσουν τα στερεότυπα και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

 

Nitika Gupta

Από το Instagram σε μια επιτυχημένη StartUp εταιρεία

 

Η Nitika Gupta από το Jammu και το Kashmir είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της επιτυχίας μέσα από πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα.  Μετά και την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Nitika εργάστηκε σε μια εταιρεία ως product manager, παρακολουθώντας μεθόδους και εκφάνσεις της ινδικής τέχνης.

 

Με την έναρξη της πανδημίας και των πρώτων lockdown, η Nitika αναγκάστηκε να εργαστεί από το σπίτι, κάτι που της έδωσε περισσότερο χρόνο να σκεφτεί μια καινοτόμα ιδέα. Λόγω της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός βιοτεχνών αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο σπίτι και να διακόψουν τις εργασίες τους. Η Nitika ήρθε σε επικοινωνία με αρκετούς από αυτούς, και άρχισε να  εμπορεύεται τα προϊόντα τους μέσα από την σελίδα της στο Instagram, «Pine Cone».

 

Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Nitika κατάφερε σταδιακά να ξεκινήσει την δική της εταιρεία, διατηρώντας γραφείο στην πρωτεύουσα Δελχί, και να έχει ως εισόδημα πάνω από 10 εκατ. Ρουπία Ινδίας από τον πρώτο κιόλας χρόνο της εργασίας της. Σήμερα, περισσότεροι από 200 τεχνίτες από όλα τα μέρη της χώρας συνεργάζονται με την εταιρεία της Nitika, με τον μεγαλύτερο αριθμό τους να είναι γυναίκες!

 

Bina Devi

Η «κυρία με τα μανιτάρια»

 

Στην Ινδία, η γεωργία αποτελεί τμήμα της καθημερινότητας ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, με την συνεισφορά της Bina Devi, από το Munger, να μην μπορεί να αγνοηθεί. Με καταγωγή από μια φτωχή οικογένεια, η Bina Devi αποφάσισε να καλλιεργήσει μανιτάρια κάτω από το κρεβάτι της. Η επιτυχία αυτής της μεθόδου καλλιέργειας, κίνησε την περιέργεια μιας ομάδας ερευνητών από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της περιοχής, με βίντεο και φωτογραφίες της καινοτομίας αυτής να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

 

Η μέθοδος της σήμερα χρησιμοποιείται από εκατοντάδες ανθρώπους σε 105 χωριά και έχει βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, πάνω από 1500 οικογενειών. Εκτός από την καλλιέργεια μανιταριών, η Bina Devi διδάσκει στους αγρότες για τη βιολογική καλλιέργεια, τη παραγωγή κομπόστ και παρασκευή βιολογικών εντομοκτόνων.

 

Η ιστορία και η συνεισφορά της Bina Devi στον τομέα της γεωργίας, κοινοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ινδίας,  Narendra Modi στο Twitter.

 

Arulmozhi Saravanan

Προμηθεύει σολομό σε όλη την Ινδία

 

Η Arulmozhi Saravanan αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους αλλά και να φροντίζουν την οικογένεια τους την ίδια στιγμή. Με καταγωγή από το Madurai του Tamil Nadu, η Arulmozhi, μητέρα δύο παιδιών, σκέφτηκε να αρχίσει μια επιχείρηση από το σπίτι της. Εγγράφηκε στην  διαδικτυακή πύλη κυβερνητικών e-Market Place (GeM), έλαβε χρηματική βοήθεια στη μορφή δανείου, και τώρα πλέον έχει καταφέρει το «ακατόρθωτο».

 

Η επιχείρηση της πλέον προμηθεύει σολομό σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την ίδια την Madurai, έως το Γραφείο του Ινδού Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας. Σήμερα η Arulmozhi προσφέρει απασχόληση σε 4 άτομα, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει την επιχείρηση της προσφέροντας εργασία σε συνολικά 40 άτομα.