Γιώργος Κοψιδάς, ο «κινηματογραφικός ηθοποιός» που δημιουργεί τον κόσμο του κάθε στιγμή


Ναι το ομολογώ, είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, ξεχωριστός με δυνατές απόψεις. Κάθε απάντηση του και μια μικρή «φιλοσοφία». Ένας ηθοποιός του κινηματογράφου που θα επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό και θα ήθελε να έχει ίδια φιλοσοφία ζωής με την σύντροφο του.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Κύριε Κοψιδά το καλοκαίρι που μπήκε που σας βρήκε;

Τελείωσα στις 2 Ιουνίου από Θεσσαλονίκη τις παραστάσεις για τον “Ερωτευμένο Σαίξπηρ” και τώρα βρίσκομαι σε διακοπές στη Σκιάθο.

Σιγά σιγά πολλοί συνάδελφοί σας αρχίζουν να ανακοινώνουν τις παραστάσεις στις οποίες θα συμμετέχουν του χειμώνα . Εσείς, θα είστε σε κάποια παράσταση;

Μέχρι στιγμής δεν έχω κλείσει κάποια παράσταση. Όμως τον Αύγουστο έχω γυρίσματα για μια ταινία με τον Θανάση Τσαλταμπάση και μετά ίσως φύγω στο εξωτερικό.

Θα λέγατε είστε ηθοποιός της τηλεόρασης;                                                                                        

Θα έλεγα ότι είμαι πάνω απ’ όλα ηθοποιός του κινηματογράφου ! Λατρεύω να γυρίζω ταινίες. Φυσικά, αγαπώ πολύ και το θέατρο το οποίο μου έχει προσφέρει συγκλονιστικές συγκινήσεις και πολύ δυνατές εμπειρίες, αλλά το σινεμά πάντα με γοήτευε πολύ βαθιά!

Θα θέλατε να είστε σε κάποια σειρά φέτος;

Ναι θα μου άρεσε γιατί έχω να κάνω τηλεόραση από την συμμετοχή μου στο “κάτω Παρτάλι” και η αλήθεια είναι ότι έχω επιθυμήσει να παίξω ξανά σε μια ωραία τηλεοπτική σειρά!

Προσπαθείτε να κάνετε και τους άλλους vegan σαν εσάς;

Πιστεύω ότι κάνεις δεν μπορεί να αλλάξει κανέναν αλλά να τον εμπνεύσει με τον τρόπο ζωής του! Αυτό που κάνω είναι όποτε μου ζητηθεί να ενημερώνω τον κόσμο για όλα αυτά που γνωρίζω, από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με τον βαθμό ευαισθησίας και ενσυναίσθησης που έχει, αποφασίζει μόνος του να κάνει κάποια αλλαγή ή όχι. Πάντως στα  εφτά (περίπου) χρόνια που είμαι vegan πάνω από 50 άνθρωποι μου έχουν πει πως κάποια στιγμή από μια κουβέντα που κάναμε επηρεάστηκαν και άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους !

Σκεφτήκατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το μόντελινγκ ;

Όχι δεν το σκέφτηκα ποτέ και ούτε μου έγινε και κάποια ανάλογη πρόταση.

Έχετε απαίτηση η κοπέλα σας να είναι και αυτή vegan ;

Νομίζω δεν θα μπορούσα πλέον να έχω κοινή πορεία με κάποια που δεν έχει ευαισθησία και δεν αγαπάει τα ζώα  ακόμα και αν δεν είναι vegan, θα ήθελα να είναι τουλάχιστον ανοιχτή στο να ενημερωθεί και να αλλάξει τον τρόπο ζωής της. Είναι δύσκολο να μην έχεις ίδια φιλοσοφία ζωής με τον σύντροφο σου.

Αν για τις ανάγκες κάποιου ρόλου χρειαστεί να κάνετε κόντρα στα πιστεύω σας . Πως θα αντιδράσετε;

Δεν θα έκανα τίποτα που είναι κόντρα στα πιστεύω μου. Έχω αρνηθεί δουλειές και έχω χάσει χρήματα, όταν μου ζητήθηκε, για παράδειγμα, να διαφημίσω γαλακτοκομικά ή αλλαντικά. Και φυσικά δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ!

Νιώθετε ότι πλέον η καριέρα σας είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν σας επιτρέπει να πηγαίνετε σε οντισιόν ;

Ναι, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να πηγαίνω σε οντισιόν γιατί μου αναθέτουν ρόλους απ’ευθείας . Συνεχίζω όμως να κάνω κανονικά οντισιόν για δουλειές του εξωτερικού, που είναι κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ!

Ποιο θέμα όταν το βλέπετε στις ειδήσεις σας εξοργίζει πολύ ;

Δεν παρακολουθώ ειδήσεις εδώ και πολλά χρόνια γιατί με εξοργίζουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να σε γεμίζουν φόβο, τρόμο, θλίψη, ανασφάλεια και ενοχή. Και υπάρχει προφανείς λόγος που συμβαίνει αυτό! Υπάρχουν πολλά υπέροχα, φωτεινά και δημιουργικά πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας , τα οποία δεν θα τα δεις ποτέ στις ειδήσεις! Δεν βολεύει το σύστημα να υπάρχουν ελεύθεροι και χαρούμενοι άνθρωποι.

Στην Κύπρο θα Θέλατε να κάνετε κάποια δουλειά;

Έχω κάνει κάποια διαφημιστικά στην Κύπρο και ένα πολύ εντυπωσιακό θεατρικό project στο λιμάνι της Πάφου που ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με χαρά θα ήθελα να ξαναδουλέψω στην Κύπρο αν προέκυπτε κάτι ενδιαφέρον!

Πιστεύετε  στο πεπρωμένο ;

Πεπρωμένο πιστεύω ότι είναι η κλίση και το ταλέντο που φέρει ο κάθε άνθρωπος μέσα του και που πρέπει να το εκφράσει και να το μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά πιστεύω επίσης ότι τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Ο άνθρωπος είναι μια δυνατότητα, μπορεί να δημιουργήσει το καλύτερο ή το χειρότερο, έχει το δικαίωμα της επιλογής, κάτι που δεν έχουν τα ζώα. Είμαστε πανίσχυροι δημιουργοί της πραγματικότητας μας. Δημιουργούμε τον κόσμο μας κάθε στιγμή, ανάλογα με το πως σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και πράττουμε.