Γιώργος Χριστοδούλου «Απ’τους ανθρώπους που συνεργάζομαι «κλέβω».

Ένας Οδυσσέας, σε «νυφικό κρεβάτι», παρέα με τον Ντίκενς μας συστήνονται με την βοήθεια του ταλαντούχου ηθοποιού Γιώργου Χριστοδούλου. Ένας δημιουργικός απόφοιτος του Εθνικού θεάτρου που εκπαιδεύεται μέσα από τις εναλλαγές των ρόλων και μέσα από αυτούς απαντά στον εαυτό του ερωτήματα που τον βασανίζουν. «Κλέβει» από τους συναδέλφους του και προσπαθεί να μας δείξει πως τελικά το «μαζί για πάντα» δεν είναι τόσο τρομακτικό. Ένας νέος «ήρωας» που έχει στόχους και που διψά για νέες εμπειρίες και νέους ρόλους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

  • Όχι ένα όχι δυο αλλά τρείς ρόλους σε βρίσκει να υποδύεσαι η νέα θεατρική σεζόν. Θες να μας πεις για αυτόν με τον οποίο θα κάνεις αρχή ;

Η φετινή σεζόν για μένα ξεκινάει με την Οδύσσεια της Σοφίας Σπυράτου. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω για μία παιδική θεατρική παράσταση και έχω πολλά να μάθω απ αυτήν την συνεργασία. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι το παιδικό θέατρο απαιτεί από τον ηθοποιό ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια και κυρίως ακόμα βαθύτερη ειλικρίνεια. Τα παιδιά όσο εύκολα δέχονται την θεατρική σύμβαση άλλο τόσο εύκολα την καταργούν. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις. Πρέπει να σταθείς μπροστά τους με ότι πιο ατόφιο κρύβεις μέσα σου, αν θες να τα αγγίξεις πραγματικά.

  • Δεύτερος ρόλος σε σειρά ποιος θα είναι ;

Αρχές Νοέμβρη συνεχίζω με μία δική μου δουλειά, «Το Νυφικό κρεβάτι» στο θέατρο «Από Μηχανής». Ένα έργο που όταν το διάβασα είπα «αυτό πρέπει να το κάνω επειγόντως». Το πρότεινα στην γυναίκα μου Μαρία Προϊστάκη και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια υπέροχη διαδικασία προβών. Ο λόγος που επέλεξα να το κάνω και μάλιστα με την Μαρία, είναι επειδή το έργο μιλάει για όλα όσα θέλω να μιλήσω τώρα. Παντρεύτηκα πρόσφατα, απέκτησα παιδί ακόμα πιο πρόσφατα και το μόνο που σκέφτομαι τώρα είναι η συνθήκη που ζω. Τι είναι ο γάμος, τι είναι η οικογένεια, τι είναι το μαζί, τι είναι το «για πάντα», τι είναι η αγάπη….και πολλά πολλά ακόμα. Το έργο αυτό είναι ευλογία για μένα όπως και η συνεργασία μου με την Μαρία, μια ηθοποιό που θαυμάζω όσο καμία άλλη.

  • Και τρίτος ρόλος ;

Στα μέσα του Γενάρη προσγειώνομαι στον υπέροχο κόσμο του Τσαρλς Ντίκενς και στις «Μεγάλες προσδοκίες» του. Ήθελα πολύ καιρό να δουλέψω με την Λίλλυ Μελεμέ. Όταν συναντηθήκαμε για να μιλήσουμε γι αυτήν την δουλειά είπα μέσα μου «εδώ είμαστε…θα περάσουμε τέλεια φέτος τον χειμώνα!» Σπάνια ευγένεια, με βαθύ βλέμμα πάνω στο έργο και με φοβερή χημεία μεταξύ μας. Ανυπομονώ…

  • Πως νιώθεις που σε όλες σου τις δουλείες συνεργάζεσαι με μεγάλα ονόματα του θέατρου Στέλιο Μάινα Φιλαρέτη Κομνηνού κλπ ;

Απ’τους ανθρώπους που συνεργάζομαι «κλέβω». Παίρνω μαθήματα. Τον Στέλιο Μάινα… αν τον βλέπατε στην πρόβα!….. Ακομπλεξάριστος, τολμηρός, αθώος! Η Φιλαρέτη Κομνηνού ήταν και δασκάλα μου στο Εθνικό, μετρά χρόνια η γνωριμία μας Στην σκηνή ξανασυναντηθήκαμε στην παράσταση «Αρίστο» . Τώρα ξανανταμώνουμε στις «Μεγάλες προσδοκίες». Αναμφισβήτητα έχει την δύναμη να σε μαγεύει…μου έχει τύχει να χάσω τα λόγια μου πάνω στη σκηνή χαζεύοντας την. Μαθαίνω απ αυτούς, μαθαίνω κι από νεότερους συναδέλφους που έχω την χαρά να συναντήσω φέτος. Στην Οδύσσεια έχει μαζευτεί τόσο ταλέντο που μόνο έμπνευση μπορεί να μου δώσει. Παιδιά που τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν…πολυεργαλεία!

  • Πόσο εύκολο είναι να μεταπηδάς από τον ένα ρόλο στον άλλο ;

Προς το παρόν δεν μου φαίνεται δύσκολο να δουλεύω σε διάφορα πράγματα ταυτόχρονα. Ίσα ίσα νιώθω πως με εκπαιδεύει και με ανανεώνει. Η στιγμιαία απομάκρυνση από έναν ρόλο για κάποιον άλλον με βοηθάει να τον δω πιο νηφάλια όταν τον “ξαναπιάσω”.

  • Τι σε «μαγεύει» σε αυτούς τους ρόλους και τι είναι αυτό που θα σου λείψει από τον κάθε ένα όταν τελειώσουν οι παραστάσεις ;

Για να ολοκληρωθεί η σχέση μου με τον κάθε ρόλο περιμένω την στιγμή που θα έρθει ο κόσμος στο θέατρο. Μαζί με εκείνους θα καταλάβω τις μαγικές στιγμές ενός ήρωα. Το τι μου λείπει όταν τελειώνει όλο αυτό,  το καταλαβαίνω πολύ αργότερα.

  • Πως αντέδρασες αλήθεια όταν σου πρότεινα να παίξεις τον Οδυσσέα ;

Όταν η Σοφία Σπυράτου μου πρότεινε να παίξω τον Οδυσσέα, ένας μικρός «Γιωργάκης»  χοροπήδησε μέσα μου! Η Οδύσσεια είναι η αγαπημένη μου ιστορία από παιδί. Ο Οδυσσέας ήταν ο αγαπημένος μου ήρωας. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι παλιότερες συνεντεύξεις μου. Μετά ήρθε η Ιλιάδα του Στάθη Λιβαθινού και η αγάπη μου για τον Όμηρο έγινε ακόμα πιο βαθειά. Ό Αχιλλέας που υποδύθηκα εκεί είναι η πιο ισχυρή εμπειρία μου ως ηθοποιός ως τώρα. Είναι πολύ συγκινητικό για μένα σε αυτήν την παράσταση ως Οδυσσέας να πηγαίνω στον Άδη και να συναντάω τον Αχιλλέα. Νιώθω σαν να συναντάω τον Γιώργο του 2013 που όντως ως παρελθόν δεν υπάρχει πια.

  • Στο νυφικό κρεβάτι βλέπουμε την ιστορία ενός αντρόγυνου θες να μας πεις για αυτή την ιστορία ; Φοβάσαι πως μια μέρα ίσως καταλήξεις και εσύ σαν αυτούς ;

Στο «Νυφικό κρεβάτι» βλέπουμε ένα ζευγάρι  από την αρχή τους μέχρι το τέλος τους. Πως παλεύουν με όλες εκείνες τις συνθήκες που απομακρύνουν τους ανθρώπους, πως παλεύουν με την φθορά του χρόνου, πως μάχονται να αγαπηθούν και πως τελικά τα καταφέρνουν.  Όλα αυτά θέλω να πω. Και για μένα έχει αξία να ακουστεί αυτό σήμερα, την εποχή του γρήγορου και της «δημόσιας μοναξιάς». Το «μαζί για πάντα» δεν είναι τόσο τρομακτικό, είναι ωραίο και αξίζει να προσπαθήσουμε γι αυτό. Ανεβάζοντας αυτό το έργο είναι σαν να κάνω μια ευχή στην καινούρια μου οικογένεια και σε όλο τον κόσμο «μακάρι να γίνουμε σαν αυτούς»

  • Η άλλη παράσταση ονομάζεται «μεγάλες προσδοκίες» εσύ έχεις μεγάλες προσδοκίες ;

Είχα και έχω μεγάλες προσδοκίες. Μόνο που με τα χρόνια έχουν αλλάξει πολύ στην ουσία τους και πλέον τις προσδοκίες τις ονομάζω στόχους. Ευτυχώς νομίζω πια πως προσδοκώ και στοχεύω σε πράγματα πολύ πιο σημαντικά απ ότι πριν.

  • Αν μπορούσες να πας πίσω και να ζήσεις στις εποχές που διαδραματίζονταν αυτές οι ιστορίες ποια εποχή θα διάλεγες και γιατί ;

Γενικά το ταξίδι στο χρόνο είναι κάτι που επίσης ονειρεύομαι από παιδί. Λες να πραγματοποιηθεί κι αυτό;

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 20 Οκτώβρη Οδύσσεια στο Θέατρο Ολύμπια

Από 13 Νοέμβρη Δευτέρα και Τετάρτη «Νυφικό κρεβάτι» στο Θέατρο Από Μηχανής

Από μέσα Γενάρη «Μεγάλες Προσδοκίες» στο Σύγχρονο Θέατρο

Φωτογραφίες από το προφιλ του Γιώργου Χριστοδούλου στο facebook και το διαδίκτυο