Γιατί στα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ γράφει «In God We Trust»;


Μια ιστορία με ιδεολογικό πρόσημο

Η ιστορία της πασίγνωστης φράσης στα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ ξεκινάει από τον Αμερικανικό Εμφύλιο, αλλά δεν τελειώνει εκεί. Η συγκεκριμένη φράση έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις και μάχες στις δικαστικές αίθουσες. Ωστόσο, παραμένει το επίσημο μότο του κράτους των ΗΠΑ.

Πριν την έναρξη του εμφυλίου, πολλοί κληρικοί υποστήριζαν πως κάποιο σλόγκαν πρέπει να αναγράφεται στα νομίσματα για θρησκευτικούς λόγους. Αυτές όμως οι προτάσεις δεν κέρδισαν ποτέ πολλούς υποστηρικτές γιατί παραβίαζαν την πρώτη Τροπολογία, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Το Κογκρέσο δεν μπορεί να κάνει νόμο που αφορά την καθιέρωση μιας θρησκείας». Άλλωστε οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη θρησκεία ως κράτος.

https://almostchosenpeople.wordpress.com/2014/04/22/april-22-1864-coinage-act-of-1864-and-in-god-we-trust/

Με το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου υπήρξαν αρκετοί που υποστήριξαν πως το «In God We Trust» πρέπει να αναγράφεται στα νομίσματα, ώστε να βοηθήσουν τους Βόρειους να κερδίσουν, εκτός από το πεδίο της μάχης, και σε εκείνον της ιδεολογίας. Μια τέτοια φράση θα έβαζε τον σκοπό κάτω από την προστασία του Θεού. Το 1863, όταν φαινόταν πως οι Βόρειοι θα κέρδιζαν, το Κογκρέσο πέρασε έναν νόμο που έλεγε πως μια φράση που θα συμβόλιζε την εμπιστοσύνη στον Θεό, θα έπρεπε να αναγράφεται στα νομίσματα. Έτσι το Κογκρέσο ενέκρινε στις 22 Απριλίου του 1864 το σχέδιο που στο μπροστά μέρος έγραφε αρχικά «Our God and our Country», στο πίσω έγραφε «In God We Trust».

Μετά από λίγα χρόνια, το «Our God and Our Country» σβήστηκε αλλά το «In God We Trust» παρέμεινε στην πίσω όψη του νομίσματος των 2 σεντς. Παρέμεινε εκεί για δεκαετίες. Μέχρι που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας ακόμη ιδεολογικός πόλεμος ξεκίνησε. Αυτή την φορά ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος, μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ φοβόνταν πως ο κομμουνισμός θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην αρχή του 20ου αιώνα μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως λόγω του ότι έβαζε στο επίκεντρο τα συμφέροντα των εργατών. Ο ιδεολογικός πόλεμος έπρεπε να κερδηθεί λοιπόν με κάθε τρόπο και σε κάθε πεδίο. Έτσι η Αμερικανική Κυβέρνηση, θέλοντας να ξεχωρίσει από την κρατική αθεΐα της Σοβιετικής Ένωσης, αποφάσισε να περάσει κι άλλον νόμο για την συγκεκριμένη φράση.

Το Κογκρέσο μετέτρεψε το «In God We Trust» σε εθνικό σύνθημα και από το 1956, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ ανέκρινε το ομόφωνο ψήφισμα, πως θα αναγράφεται πλέον σε όλα τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά τυπώθηκε το πρώτο δολάριο, ενώ μέχρι το 1966, όλα τα νομίσματα είχαν γραμμένο πάνω τους το «In God We Trust». Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ, είχε δηλώσει τότε πως «Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνουμε την υπερβατικότητα της θρησκευτικής πίστης στην κληρονομιά και το μέλλον της Αμερικής. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τα πνευματικά όπλα που θα είναι πάντα ο πιο ισχυρός πόρος της χώρας μας σε ειρήνη και πόλεμο».

Για τις ΗΠΑ λοιπόν, μια φράση που ανέφερε τον Θεό πάνω στα χαρτονομίσματα, ήταν ακόμα ένα όπλο για να κερδηθεί ο Ψυχρός Πόλεμος. Ωστόσο από τότε, θρησκευτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αντιδράσει ουκ ολίγες φορές για την αναγραφή της λέξης «θεός» σε αυτά, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τα δικαστήρια και έχοντας ως επιχείρημα την παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας. Η Γερουσία αλλά και τον Κογκρέσο έχουν πολλές φορές αναγκαστεί να επιβεβαιώσει εκ νέου το «In God We Trust» ως το εθνικό μότο του κράτους.

Πηγή : e-radio.gr