Γιατί δεν πρέπει να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά;



Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρόσληψης ασβεστίου, θα πρέπει να λαμβάνουμε 700-1300 mg ασβεστίου ημερησίως, ανάλογα με ηλικία και το φύλο. Οι έφηβοι, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, των οποίων η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις σε ασβέστιο.

Γιατί όμως είναι τόσο απαραίτητο το ασβέστιο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσληψη χαμηλής ποσότητας ασβεστίου, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας και ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μίας ασθένειας που προκαλεί στα οστά αδυναμία και μεγάλη ευθραυστότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του 2010, περίπου 86.000 νέα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας, σημειώνονται ετησίως στην Ελλάδα, ενώ περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας 50 και άνω ετών, υπολογίζεται ότι έχουν οστεοπόρωση. Η οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγονται τα καινούργια αλλά και τα παλαιότερα κατάγματα, ανέρχεται σε περισσότερα από 680 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί έως 20% (φτάνοντας περίπου τα 814 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι το 2025.

Ωστόσο, παρά την σημασία του ασβεστίου, τόσο στα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη όσο και στους ενήλικες όλων των ηλικιών, οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία ότι η πρόσληψη αυτού του δομικού μεταλλικού στοιχείου των οστών ενδέχεται να μην είναι επαρκής σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση αποτελεί μία μακροχρόνια νόσο, η οποία προκαλεί αδυναμία και ευθραστότητα στα οστά. Διεθνώς, περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, θα υποστεί ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Οι μυοσκελετικές παθήσεις όπως η οστεοπόρωση ή η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη αιτία διαβίωσης με σωματική ανικανότητα.

Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Ακόμη:

> Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια κατάγματα στο ισχίο.

> Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει μεταξύ του 4,5 με 6,3 εκατομμύρια

> Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα 2 πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.

> Υπολογίζεται ότι 2 στα 3 κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνουν ιατρική αγωγή.

Πηγή: Capital Health