Γιατί Αποφεύγουμε Το Καλό Όταν Αισθανόμαστε Άσχημα;


Γνωρίζατε ότι οι διαλογιστές μπορούν εύκολα να αποφύγουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα επειδή το μυαλό τους έχει μεγαλύτερη δύναμη – ένα χαρακτηριστικό της πνευματικής άνθισης.

Όταν αισθανόμαστε δυσαρεστημένοι με τους εαυτούς μας και αισθανόμαστε αποτυχημένοι ή συμβαίνουν αρνητικά πράγματα σε εμάς ή γύρω μας, αυτόματα, αποφεύγουμε να δούμε τα καλά πράγματα.

Όταν αρχίσουμε να λυπούμαστε τους εαυτούς μας, χάνουμε την εμπιστοσύνη μας ή κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική, δυσκολευόμαστε να συσχετιστούμε με οτιδήποτε καλό ή θετικό. Οι αρνητικές μας σκέψεις προσελκύουν περισσότερες αρνητικές καταστάσεις και γι’ αυτό συμβαίνουν μια σειρά από ανεπιθύμητα συμβάντα ταοποία έχουμε προσελκύσει.

Όλα τα καλά πράγματα στη ζωή μας τα παραμελούμε ή τα απομακρύνουμε, όπως το διαλογισμό – η πρακτική που μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, να αποκαταστήσουμε την θετικότητα, να δημιουργήσουμε ισορροπία, να μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και πάλι –να είμαστε αντικειμενικοί σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας.

Αν είμαστε παγιδευμένοι σε αυτό το σενάριο, ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας όλα όσα είναι καλά στη ζωή μας, να τα φέρνουμε στο μυαλό μας και αν αυτές οι αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα αναδύονται στο κεφάλι μας, προσπαθήστε να τα παρατηρήσετε αντικειμενικά μην τους δώσετε την προσοχή που απαιτούν.

Μέσω του διαλογισμού, μπορούμε να αποτρέψουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα με ευκολία από το μυαλό μας – να τα απομακρύνουμε. Μετά από κάποια περίοδο διαλογισμού, αυτές οι σκέψεις θα βελτιωθούν και θα γίνουν λιγότερο ενοχλητικές.

Ενισχύστε το καλό, το θετικό – μειώστε το αρνητικό!

Από The Meditation Guru – Rajesh Ananda