Γεωργία Κόμπου – «Τα Τραγούδια Μου»


Η Γεωργία Κόμπου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των εννέα χρονών παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και θεωρίας στο Ελληνικό Ωδείο Λεμεσού μαζί με την αδελφή της Ρένα.

Η καλλιτεχνική φλέβα άρχισε να φαίνεται από μικρή ηλικία και κατά τη διάρκεια της φοίτησης της στο δημοτικό σχολείο αρχίζει δειλά δειλά να ασχολείται με την ποίηση.

Η αφορμή στο να αρχίσει να ασχολείται με το μπουζούκι δόθηκε όταν μιά μέρα κάνωντας ότι παίζει με μία βελόνα μπλεξίματος και ένα σπιρτόξυλο μαντολίνο, την πρόσεξε ο πατέρας της και έφερε στο σπίτι ένα μπουζούκι και μιά κιθάρα. Η κιθάρα δόθηκε στη Ρένα και το μπουζούκι στη Γεωργία. Αρχίζουν να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα σε διάφορες εκπομπές εντυπωσιάζοντας για το ταλέντο τους. Παρουσιάζονται επίσης σε εφημερίδες και περιοδικά.

1982-83: Τρίτο Βραβείο στο διαγωνισμό Τέχνης για την ημέρα των σχολείων της Ευρώπης.

1981: Η Γεωργία και η Ρένα αρχίζουν μαθήματα μπουζούκι και κιθάρα μετά από προτροπή του μουσικού Αχιλλέα Καμιναρά, δίπλα στον καταξιωμένο δάσκαλο στο μπουζούκι κ. Κώστα Σοφιανό ο οποίος τους έδειξε σωστές κατευθύνσεις στη μουσική.

1990: Φεύγει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη παρακολουθόντας Ανώτερα Θεωρητικά ( Αρμονία-Διεύθυνση-Ενοργάνωση Μπάντας ). Συγχρόνως εμφανίζεται σε μπουάτ μαζί με την Ρένα σαν ντουέτο καθώς και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

1995: Επιστρέφοντας στην Κύπρο γίνεται μέλος στη Χορωδία ΄Αρης Λεμεσού, στην Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων και στους Κανταδόρους Λεμεσού συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Επίσης λαμβάνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού.

1996: Συμμετέχει μαζί με την Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς παίζοντας μαντολίνο, αποσπώντας πολύ κολακευτικά σχόλια για την οργανοπαιξία της. Ο αείμνηστος αρχιμαέστρος της μαντολινάτας του Δήμου Αθηνών Διονύσης Αποστολάτος, σαγηνευμένος από την οργανοπαιξία της, της προτείνει να γίνει μέλος στη μαντολινάτα του Δήμου Αθηνών.

1996: Συμμετέχει μαζί με την Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων στο χορωδιακό φεστιβάλ Πεύκης μετά από πρόσκληση του Διονύση Αποστολάτου.

1998: Συμμετέχει στο Χορωδιακό Φεστιβάλ στη Θήβα σε ειδικό αφιέρωμα για το Γιάννη Σπανό.

2009: Ο θάνατος της μητέρας της την εμπνέει μουσικά γράφοντας το πρώτο της τραγούδι «Η μπαλάντα του καημού» παρουσιάζοντας το σε ειδική εκδήλωση με χορωδιακό μουσικό σύνολο και ορχήστρα. Μετά από αυτό ακολουθούν πολλά άλλα κομμάτια γράφοντας τα στο στούντιο του εξάδελφου της μουσικού Πανίκου Αυγερινού και αναμένεται να ετοιμαστεί το CD της. Μερικά από αυτά είναι ορχηστρικά και άλλα σε στίχους του Σωκράτη Ε. Σωκράτους. Τα τραγούδια της γίνονται αφορμή να γνωριστεί με τον θανάση Πολυκανδριώτη και το Γεράσιμο Ανδρεάτο. Και οι δυό κρίνουν τα τραγούδια της με συνοχή και συνέπεια και μοναδικότητα στο είδος τους.

2010: Συμμετέχει στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, μαζί με τον Πνευματικό ΄Ομιλο Λεμεσού, σε συναυλία με το Βασίλη Λέκκα.

2010: Συμμετέχει στη μετονομασία του δρόμου Μάριος Τόκας παρουσιάζοντας δικά της κομμάτια με τη συμμετοχή τριών μπουζουκιών.

2011: Πρόταση από τον Θανάση Πολυκανδριώτη να γίνει μέλος στην ομάδα μπουζουκιών που δημιούργησε ο ίδιος οι“ Επόμενοι “.

2011: Συμμετέχει στο Θέατρο του Παρνασσού στην Αθήνα μαζί με τον Πνευματικό ΄Ομιλο Λεμεσού, σε ειδικό αφιέρωμα για τον Οδυσσέα Ελύτη. Σ΄αυτή την συμμετοχή της αποσπά κολακευτικά σχόλια ,για την μουσικότητα και το ύφος της οργανοπαιξίας της από γνωστούς μουσικολόγους .

2011: Τιμητική διάκριση από τον Ελληνικό Πολιτιστικό ΄Ομιλο Κυπρίων Ελλάδος στην Ποίηση.Απονομή του βραβείου σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Αθήνα.

2011: 3ον Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης Interartia International Festival.

2011: Πρόταση από το Cirque du Soleil (διεθνής χώρος θεάματος στην Αμερική) για συμμετοχή.

2012: Συναυλία “ Tο σήμερα του Χθές “(Ρεμπέτικο-Λαϊκό-Σμυρναϊκο) στο θέατρο Ριάλτο μαζί με ταλαντούχους μουσικούς, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, και με επανάληψη της ίδια συναυλίας στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Συναυλία Ανδρικής Τετραφωνίας του Δήμου Λεμεσού στο Θέατρο Ριάλτο με τεράστια επιτυχία, και με επανάληψη της ίδιας συναυλίας στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

2012: Τιμητική διάκριση στο Γ΄Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης (Λογοτεχνική Ομάδα Ιδέοπνοον).

2012: Έπαινος στο 15ο στα Πανελλήνια Δελφικά Παιχνίδια της Ποίησης

15.10.2012: Συμμετοχή στην συναυλία η οποία εκτελέστηκε από την ομάδα  “Οι Επόμενοι” του Θανάση Πολυκανδριώτη στο ίδρυμα του Μιχάλη Κακογιάννη  στην Αθήνα με την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη και την φιλική συμμετοχή του Γεράσιμου Ανδρεάτου

2012: Διάκριση στο 12ο ετήσιο διαγωνισμό Ποίησης οργανωμένο από το περιοδικό Κελαίνο, Αθήνας.

2012: 3ο Βραβείο στο φεστιβάλ ΙντερΆρτια

2012: 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό Σικελιανά   για Λυρική Ποίηση

2013: Τιμητική διάκριση στο διαγωνισμό της Ομάδας Φίλων της Ελληνικής Κουλτούρας στην Στουτγάρδη σε παραμύθι.

2013: Δύο Βραβεία στην λέσχη Ελληνικής Κουλτούρας

2013: Τιμητική Διάκριση σε Κυπριακούς στίχους στο 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πνευματικής Συντροφικότητας της Λεμεσού. Φεβρουάριος

2013: Εμφάνιση στην επιτυχημένη σειρά “Στην Υγειά μας”, με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, και μαζί τον Θανάση Πολυκανδριώτη στο μουσικό σύνολο “Οι Επόμενοι” Διάκριση στο διεθνές Διαγωνισμό Ποίησης, οργανωμένο από το Βαφοπούλιο Πνευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διάκριση στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, οργανωμένο από το δήμο Παγγαίας, Καβάλας.

22.9.2013: 3ο Πανελλήνιο Βραβείο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού με το τραγούδι “Ήλιος που ‘σβησε ένα δείλι ”, μουσική από Γεωργία Κόμπου, στίχοι από Άθω Χατζηματθαίου  και ερμηνεία από Γιώργο Παπασολομώντος, με την παρουσία του Χρίστου Νικόπουλου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

10.1.2014: Τιμητική Διάκριση για το ποίημα με τίτλο “Ερωτικό Μοτίβο” στον 8ο  Διαγωνισμό Ποίησης, οργανωμένο από το περιοδικό “Ο Δευκαλίων Θεσσαλός”

26.2.2013: 1ο Βραβείο στο 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας  Πνευματικής Συντροφικότητας της Λεμεσού για την δουλεία τον Κύπριο διαλεκτό

9.4.2014: Συναυλία με τους Θανάση Πολυκανδριώτη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου, οι μουσικοί Θάνος Σταυρίδης και Δήμητρα Λαπά από Ελλάδα όπως και μουσικοί από Κύπρο για το ίδρυμα Μάρω Κόμπου. Σεπτέμβριος

2014: Βράβευση του βιβλίου της «Η δύναμη της πίστης» στον 5ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ.  7.9.2014 Τιμητική διάκριση του ποίηματος της Το ταξίδι στην Ιθάκη  στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης της Unesco.

 

TRACKLISTING & CREDITS:

1.΄Ηλιος που΄σβησε ένα δείλι 2.17
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι: ΄Αθως Χατζηματθαίου
Ερμηνευτής: Χρίστος Κατσουνωτός
(Τρίτο πανελλήνιο βραβείο σύνθεσης στο 2o διαγωνισμό Στερεάς Ελλάδας)
Ενορχήστρωση: kstudio

2. Ανάσα και πνοή 3.02
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι: Τάσος Τσαππαρέλλας
Ερμηνεία: Τάκης Σωτηρχέλλης
Ενορχήστρωση: Studio Avgerinos

3. Χωρίς Εσένα 2.23
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι: Κρίστια Χρίστου
Ερμηνεία: Χριστιάνα Παύλου
Ενορχήστρωση: kstudio

4. Ο ψαράς 2.24
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι: Ανδρέας Παρασκευόπουλος
A΄ Πανελλήνιο Βραβείο στα Σικελιανά 2014
Ενορχήστρωση: kstudio

5. Χάρτινα φτερά 2.29
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι :΄Αθως Χατζηματθαίου
Ερμηνεία : Χριστιάνα Παύλου
Ενορχήστρωση : kstudio

6. Η Μάρω η Σμυρνιά 2.09
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι: Μάριος Δημητριάδης
Ερμηνεία: Αννα Αριστείδου
Ενορχήστρωση: Studio Avgerinos

7. Kαι να πετάξω ουρανέ 3.09
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι: Τάσος Τσαππαρέλλας
Ερμηνεία: Χριστιάνα Παύλου
Ακκορτεόν: Θάνος Σταυρίδης
Ενορχήστρωση: Studio Avgerinos

8. Ο ποιητής 2.12
Μουσική: Γεωργία Κόμπου
Στίχοι: Σωκράτης Σωκράτους
Ερμηνεία: Χρίστος Κατσουνωτός
Ενορχήστρωση: kstudio

Κατεβάστε ψηφιακά το “Τα Τραγούδια Μου”:

iTunes

Amazon.com

Google Music

Ακούστε ψηφιακά το “Τα Τραγούδια Μου”:

Spotify

Rhapsody

Μάθετε περισσότερα για τη Γεωργία Κόμπου και το “Τα Τραγούδια Μου”:

Official Website

Facebook

Youtube

Twitter