Φθινόπωρο: Η τέλεια εποχή για αποτοξίνωση σώματος και ψυχής


Σύμφωνα με την American Dietic Association, αποτοξίνωση είναι η αποβολή βλαβερών τοξινών και περιττών ουσιών και άρα «restart» του οργανισμού. Το σώμα μας καθημερινά επιβαρύνεται από επιζήμιες ουσίες που προέρχονται από μολυσμένο αέρα, ακτινοβολίες κάθε τύπου, τροφές επεξεργασμένες με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, με οξειδωτικό στρες, με κατάλοιπα από μεταβολισμό φαρμακευτικών ουσιών και βέβαια με αρνητικά συναισθήματα και συναναστροφή με «τοξικούς» ανθρώπους.

Ο οργανισμός καθημερινά χρησιμοποιεί τους προστατευτικούς του μηχανισμούς και αυτοκαθαρίζεται. Αυτό συμβαίνει στις ώρες μεταξύ 20.00 και 04.00 τότε πετάει τα σκουπίδια του, αδειάζει τον κάδο ανακύκλωσης, γι’ αυτό το τέλειο είναι να μην τρώμε και πίνουμε το οτιδήποτε σ’ αυτό το διάστημα. Τα όργανα που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας αυτή τη διαδικασία είναι το συκώτι, το παχύ έντερο, τα νεφρά, οι πνεύμονες, το δέρμα και τα λεμφαγγεία.

Τα οφέλη που αποκομίζουμε από τη διαδικασία της αποτοξίνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αυξάνουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και τη διάρκειά της. Η «μηχανή» μας γράφει περισσότερα χιλιόμετρα και με καλύτερη απόδοση. Κερδίζουμε αποβολή των αποβλήτων, αντιγήρανση, εξισορρόπηση των ορμονών, καύση λίπους, αυξημένη ζωτικότητα και ανθεκτικό οργανισμό ενάντια σε κάθε είδους εξωτερική απειλή.

Πολλοί θα σκεφτείτε – και δικαίως – πώς θα ξέρω ότι χρειάζομαι αποτοξίνωση; Κι όμως, το σώμα μας ειδοποιεί άσχετα αν εμείς, για διάφορους λόγους, αγνοούμε ή υποβαθμίζουμε τα συμπτώματα, όπως: δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, μειωμένη ενέργεια ακόμα και πρωινές ώρες, που θεωρητικά είμαστε ξεκούραστοι, συχνά χασμουρητά, κοιλιακά φουσκώματα, ερεθισμοί στο δέρμα, άγχος και εκνευρισμός, χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής αιτία.

Και τώρα θα σκεφτείτε – και πολύ καλά θα κάνετε – πώς θα κάνω αποτοξίνωση; Για ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους θα αναφέρουμε ότι στα Ασκληπιεία (τα νοσοκομεία και κλινικές της Αρχαίας Ελλάδας) το πρώτο που έκαναν ήταν να «καθαρίζουν» το έντερο.

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο. Πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καφέ και ο,τι άλλο είναι διεγερτικό για τον οργανισμό, σάλτσες, επεξεργασμένα τρόφιμα και φυσικά ζάχαρη. Αντιθέτως το τέλειο είναι να προτιμάμε: πράσινα λαχανικά (αν είναι και οργανικά ακόμα καλύτερα), σπαράγγια, φυτικές ίνες, αγγούρι, γιαούρτι φυσικό, σκόρδο, μήλα, τζίντζερ, αβοκάντο, αγκινάρα, λεμόνι, ηλιόσπορους, φακές, παντζάρια, cranberry και οπωσδήποτε ικανοποιητική κατανάλωση νερού.

Αυτές οι τροφές έχουν την ικανότητα να δημιουργούν διούρηση, ξεφούσκωμα, καλύτερη πέψη, αποβολή ουρικού οξέως που προκαλεί κατακράτηση, να προσφέρουν αντιική και αντιοξειδωτική προστασία, να απορροφούν τις τοξίνες και να τις αποβάλουν, να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Μην πέσετε στην παγίδα να ταυτίσετε τη διατροφή αποτοξίνωσης με «στερητικές δίαιτες», δεν πρόκειται να πεινάσετε, το αντίθετο μάλιστα.

Η αποτοξίνωση όμως δεν είναι αποκλειστικά μόνο μια διατροφική διαδικασία, είναι και άσκηση, είναι και ψυχολογική αποφόρτιση. Προσπαθήστε να δίνετε στον εαυτό σας την «πολυτέλεια» να χαλαρώνει, κατεβάστε λίγο τους ρυθμούς σας, κοιμηθείτε πιο νωρίς το βράδυ, αποφεύγετε το φαγητό μετά τις 20.00 και αναπνεύστε βαθιά και χωρίς να βιάζεστε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι θρησκείες έχουν περιόδους «νηστείας», διαστήματα δηλαδή όπου οι πιστοί ενθαρρύνονται ν’ ακολουθήσουν διατροφή που αποτοξινώνει το σώμα, με σκοπό να αποτοξινωθεί και η ψυχή.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας. Από το γρήγορο ρυθμό του καλοκαιριού προετοιμαζόμαστε να περάσουμε στον πιο αργό του χειμώνα. Για τον αντίστοιχο λόγο καλή εποχή θεωρείται και η άνοιξη. Είναι άλλωστε και οι δύο οι εποχές που έχει επιλέξει και η φύση για να αναγεννιέται και να ανανεώνεται.

Η σωστή χρονική διάρκεια, για αποτελεσματική αποτοξίνωση είναι 1-2 εβδομάδες και έχουμε και συμμάχους, που μας βοηθούν στην προσπάθειά μας και μας επιτρέπουν να επιτυγχάνουμε βαθύ καθαρισμό του οργανισμού μας:

– Συμπληρώματα Διατροφής που έχουν το πλεονέκτημα να συνδυάζουν πολλές από τις διατροφικές ουσίες που χρειαζόμαστε και αναφέραμε προηγουμένως και που ενεργοποιούν τη δραστηριότητα των οργάνων που είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Αντιοξειδωτικά σκευάσματα που διαθέτουν ισχυρό οπλοστάσιο συστατικών, σκευάσματα εμπλουτισμένα με προβιοτικά, με χλωροφύλλη, ζεόλιθο, κουρκουμά, σίλυβο και ποικιλία άλλων χρήσιμων βοτάνων και φυτών ενσωματωμένων σε συμπυκνωμένες φόρμουλες, για μέγιστη απόδοση και ωφέλεια.

– Αιθέρια Έλαια, όπως κέδρο του άτλαντα, άρκευθο, μέντα, δενδρολίβανο, κυπαρίσσι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, τα οποία-ανάλογα με το είδος και το μέγεθος επιβάρυνσης του οργανισμού-τα χρησιμοποιούμε, συνήθως αραιωμένα σε κατάλληλα φυτικά έλαια , για να ετοιμάσουμε λάδι antitox για μασάζ.

Για όποιους από εσάς αποφασίσουν να ακολουθήσουν της φύσης το παράδειγμα, είμαστε εδώ, πρόθυμοι να συμβάλλουμε στην προσπάθειά σας, επιλέγοντας το πιο κατάλληλο βοήθημα.

Επιμέλεια: Διονύσιος Μεντές Φαρμακοποιός-Αρωματοθεραπευτής

Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ