Φανερωμένη ’23- «Η παράδοση είμαστε εμείς»

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής «Κόρη, αρφή, μάνα, στετέ»

Την  αυλαία του Φεστιβάλ Φανερωμένης ’23 θα κλείσει στις 14 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Κόρη, αρφή, μάνα, στετέ», η οποία έχει ως αφετηρία τη μουσική παράδοση του τόπου μας και είναι εμπνευσμένη από τη σημαντική συμβολή των γυναικών στη διάσωση και τη μετάδοσή της.

Η  συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στις διάφορες εκφάνσεις της γυναίκας όπως σκιαγραφούνται μέσα από τα τραγούδια της Κύπρου. Μέσα από μια φρέσκια ματιά, παντρεμένη με τις ρίζες της παράδοσής μας, το κοινό θα ακούσει για τη μάνα που νανουρίζει και ταχταρίζει το παιδάκι της, την κόρη που ερωτεύεται, τις ομορφιές της νέας που γίνεται πόθος του παλικαριού, τον αποχωρισμό της από τη μάνα όταν παντρεύεται, τη γυναίκα που αποχωρίζεται το παιδί της που φεύγει για τα ξένα, ενώ ταυτόχρονα θα έρθει σε επαφή με στοιχεία από την κυπριακή κοινωνία στο πέρασμα των χρόνων μέσα από αναφορές σε έθιμα που συνόδευαν τις διάφορες τελετουργίες σημαντικών γεγονότων.

Η γυναίκα λοιπόν, η ηρωίδα, αυτή που τολμά κάποιες φορές να σπάσει την πατριαρχία, η ευαίσθητη, η μάνα, η κόρη, η αδερφή, η στετέ, θα τραγουδηθεί από δύο γυναίκες. Οι γυναίκες θα τραγουδήσουν τις γυναίκες, θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους, θα τραγουδήσουν τον πόνο και τη χαρά τους όπως έχουν εκφραστεί σε τραγούδια που, αν και τόσο παλιά, παραμένουν έντονα επίκαιρα μέσα από την αλήθεια που κουβαλούν οι περίτεχνοι στίχοι και η συγκλονιστική αμεσότητά τους.

Συντελεστές:

 

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος – τραγούδι

Έλενα Ξυδά – τραγούδι

Βερόνικα Αλωνεύτου – σαντούρι

Χαράλαμπος Παντελή – Λαούτο

Γιώργος Λάμπρου – βιολί

Παναγιώτης Στυλιανίδης – κρουστά

Διάρκεια παράστασης: 80′

Ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα: 20:30

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Πληροφορίες: 22 128175

Είσοδος ελεύθερη

Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni23, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού και είναι προσβάσιμες σε εμποδιζόμενες ομάδες.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf)

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org