Eurovision 2016 – Οργή στη Ρωσία για την νίκη της Ουκρανίας: «Οι Ευρωπαίοι κριτές έκλεψαν τη νίκη από τον Λαζάρεφ»


Ρώσοι νομοθέτες και σχολιαστές «επιτέθηκαν» κατά της «πολιτικής» νίκης της Ουκρανίας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, καθώς η νικήτρια επέστρεψε την Κυριακή στο Κίεβο εν μέσω μιας εκστατικής υποδοχής. Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα κέρδισε στο λαμπερό διαγωνισμό το Σάββατο στη Στοκχόλμη, με τη μπαλάντα της «1944» για την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τις Σοβιετικές αρχές κατά τον Β` ΠΠ, μια συμμετοχή που θεωρείται ευρέως ως ένα ισχυρό κτύπημα στη Μόσχα για την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

Ο Ρώσος τραγουδιστής Σεργκέι Λαζάρεφ -ξεκάθαρο φαβορί στα πρακτορεία στοιχημάτων πριν τον διαγωνισμό- βρέθηκε στην τρίτη θέση, αφού έχασε στη διαδικασία των κριτών και παρά το γεγονός ότι πήρε τους περισσότερους βαθμούς στην ψηφοφορία των θεατών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον έχει προκαλέσει πολιτική οργή, κι αυτό παρά το ότι απαγορεύονται «στίχοι, ομιλίες, χειρονομίες πολιτικής ή παρόμοιας φύσεως».

«Δεν ήταν η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα και το τραγούδι της `1944` που κέρδισε στη Γιουροβίζιον 2016, αλλά η πολιτική νίκησε την τέχνη» δήλωσε το μέλος της Ρωσικής άνω βουλής, Φραντς Κλίντσεβιτς, καλώντας τη χώρα του να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά στην Ουκρανία.

Στο αεροδρόμιο του Κιέβου εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν στην Τζαμάλα, που κατάγεται από τους Τατάρους της Κριμαίας, «η Κριμαία είναι η Ουκρανία», κατά την επιστροφή της από τη Στοκχόλμη.

Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η 32χρονη τραγουδίστρια είπε ότι η νίκη της σήμαινε ότι «η ιστορία μου ακούστηκε, η ιστορία των Τατάρων της Κριμαίας ακούστηκε, η ιστορία της Ουκρανίας ακούστηκε».

Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι το «1944» δεν ήταν ένα πατριωτικό τραγούδι, προσθέτοντας πως η Γιουροβίζιον «πάντοτε είχε ένα κάπως πολιτικό χαρακτήρα» απλώς και μόνο επειδή πολλές χώρες διαγωνίζονται στη σκηνή.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ήταν από τους πρώτους που συνεχάρηκαν την Τζαμάλα μετά τη νίκη της.

«Ναι!!!», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Μια απίστευτη συμμετοχή και νίκη! Όλη Ουκρανία σου δίνει εγκάρδιες ευχαριστίες, Τζαμάλα».

Αντίθετα στη Ρωσία επικρατούσε πικρή απογοήτευση.

«Η Γιουροβίζιον μετατράπηκε σε πολιτική μάχη» έγραψε ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής, στο Twitter.

Ο ομόλογός του στην άνω βουλή, Κονσταντίν Κοσάτσεφ εξέφρασε παρόμοια θέση δηλώνοντας ότι «η γεωπολιτική απέκτησε το πάνω χέρι». Διατύπωσε τη θέση ότι η νίκη της Ουκρανία στη Γιουροβίζιον θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
«Γι΄αυτό το λόγο η Ουκρανία έχασε» έγραψε στο Facebook. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα όσο τον αέρα, είναι η ειρήνη. Αλλά κέρδισε ο πόλεμος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών δεν αντανακλώνται στην ψηφοφορία του κοινού, με τους Ουκρανούς να επιλέγουν τη συμμετοχή της Ρωσίας ως την αγαπημένη τους και τη Ρωσία να κατατάσσει την Ουκρανία δεύτερη, ένα σημάδι της διατήρησης των δεσμών μεταξύ πολλών ανθρώπων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για πολιτική επιλογή.
«Οι τηλεθεατές επέλεξαν για νικήτρια τη Ρωσία, οι ειδικοί την Αυστραλία, στο τέλος όμως η Ουκρανία κέρδισε την πρώτη θέση» δήλωσε η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων στο κανάλι Perviy Kanal.

«Πώς οι Ευρωπαίοι κριτές έκλεψαν τη νίκη από τον Λαζάρεφ» ήταν ο τίτλος σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της τάμπλοιντ εφημερίδας, μεγάλης κυκλοφορίας Komsomolskaya Pravda.