Ερήνη: Η φωνή που πρέπει να ακούσεις, με επιρροές από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, τη σύγχρονη και τη τζαζ.


Η Κρητικιά καλλιτέχνιδα με την αισθαντική φωνή και το πλούσιο βιογραφικό που ζεί στη Νέα Υόρκη, μας παρουσιάζει τη δική της προσέγγιση στο πολυαγαπημένο «Μενεξέδες Και Ζουμπούλια», όπου συναντάμε ένα σύνολο ανατολίτικων εγχόρδων.

Το «Μενεξέδες Και Ζουμπούλια» είναι ο προπομπός του debut album της Ερήνης το οποίο είναι μια ωδή στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, φέρνοντας στην επιφάνεια τις δυσκολίες τους και ταυτόχρονα τιμώντας την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά τους!

Κυκλοφορεί και το εντυπωσιακό music video του τραγουδιού σε σκηνοθεσία Liliya Timirzyanova.

Το music video γυρίστηκε στην Κρήτη. Η αισθητική του βίντεο είναι εμπνευσμένη από την ταινία ‘The Color of Pomegranates‘ του Sergei Parajanov, με visual homage σε σκηνές της ταινίας. Μέσα από αυτό το βίντεο η Ερήνη εκφράζει τη θεματική του τραγουδιού που είναι η αγάπη. Συμβολικά η Ερήνη επέλεξε δυο τοποθεσίες, τις Αρχάνες που είναι το χωριό του παππού της, και ένα σημείο στη θάλασσα στον Καρτερό, όπου η Ερήνη κοιτάει στον ορίζοντα σε ευθεία γραμμή προς τη Σμύρνη και τα Παράλια της Μικράς Ασίας από όπου καταγόταν η γιαγιά της. Η θάλασσα συμβολίζει τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων, και το σοκάκι του χωριού συμβολίζει την ενσωμάτωσή τους στη νέα τους πατρίδα, την Κρήτη.

Οι πολλαπλές μουσικές επιρροές της Ερήνης, μετά την εμπειρία της περιοδείας της με το Cirque Du Soleil αλλά και την εκπαίδευση της στο Berklee College of Music, γέννησε νέες σύγχρονες ενορχηστρώσεις των παραδοσιακών μικρασιάτικων τραγουδιών. Με τη συμβολή του υποψήφιου για GRAMMY Gonzalo Grau από τη Βενεζουέλα, ως συμπαραγωγό, το αναμενόμενο άλμπουμ εμπεριέχει θεματικές όπως ο έρωτας, η θλίψη και ο πόνος του αποχωρισμού.

Λίγα λόγια για την Ερήνη:

Ερήνη ειναι μια νέα “φωνή” με επιρροές από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, τη σύγχρονη και τη τζαζ.

Μεγάλωσε​ στο Ηράκλειο Κρήτης με καταγωγή από τη Σμύρνη και έχει βάση της τη Νέα Υόρκη.

Ως μια σύγχρονη Μικρασιάτισσα, μεταλαμπαδεύει τη Μικρασιατική μουσική στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας τη σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και διοργανώσεις όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το WOMEX 2023, αλλά και σε συνεργασία με καταξιωμένες ορχήστρες αλλά και καλλιτέχνες όπως ο Danilo PerezDaniel HopeNellaJorge GlemEugene Friesen μεταξύ άλλων.

Η Ερήνη περιόδευσε ως τραγουδίστρια με το Cirque Du Soleil για 3 χρόνια και είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Berklee College of Music.

Πρόσφατα έλαβε δυο σημαντικά βραβεία από το Mass Cultural Council και Boston Foundation για τη δουλειά της πάνω στη φωνητική ερμηνεία της Μικρασιάτικης Μουσικής.

Επίσης βραβεύτηκε ως μια από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες της Αμερικής κάτω των 40, από το Greek America Foundation, για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα αλλά και την προσφορά της στον Ελληνισμό.