Έρχονται οι Mικροί Υπερήρωες! 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους


Κύπρος 2019, 12 -20 Απριλίου σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Με εξαιρετικές ταινίες, με πρωταγωνιστές μικρούς υπερήρωες και σημαντικά εργαστήρια έρχεται από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου, το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο,στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2019, το οποίο συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους 2019, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 14 ετών και στόχο έχει να ενισχύσει την αντιληπτική, αισθητική, νοητική ωρίμανση των νέων θεατών. Τα παιδιά,μέσα από τη γνωριμία τους με τον παγκόσμιο, ποιοτικό κινηματογράφο, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν, όχι μόνο ταινίες, αλλά και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, με αξιόλογους εκπαιδευτές, επαγγελματίες του χώρου, που στοχεύουννα αποτελέσουν πηγή́ έμπνευσης και καλλιέργειας της φαντασίας και των συναισθημάτων τους.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Απριλίου, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρι με εκπαιδευτή τον ηθοποιό Ανδρέα Τσέλεπομε θέμα «Υποκριτική στην Κάμερα». Σε δεύτερο εργαστήρι, στις 13 και 14 Απριλίου, με εκπαιδεύτρια την σκηνοθέτιδα/παραγωγό του BBC Laura Gaynor (θα υπάρχει ελληνική μετάφραση) θα εκπαιδευτούν στη χρήση της Κάμερας του Κινητού. Το εν λόγω εργαστήρι θα περιλαμβάνει τεχνική κινηματογράφησης, σκηνοθεσίας και μοντάζ ταινίας με κινητό(smartphone asa camera)», ενώ στις 14 Απριλίου,διοργανώνεται καιτρίτο εργαστήρι με τίτλο «Κινηματογραφική Αφήγησηστον Κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (Story telling in VR)», και εκπαιδευτή τον Δώρο Πολυδώρου.

Επίσης, το φεστιβάλ ξεκινά από φέτος συνεργασία με την παιδική έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου – Όψεις του Κόσμου (Anima fest Cyprus). Hφετινή, πρώτη συνεργασία θα περιλαμβάνει μια παρουσίαση – Eισαγωγή στην Tέχνη τουΚινουμένου Σχεδίου, καιστη συνέχεια, ένα εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών. Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους μικρή ταινία με τη βοήθεια μιας ομάδας επαγγελματιών από το Anima fest Cyprus. Tον γενικό συντονισμό του εργαστηρίου και την ευθύνη της παρουσίασης θα έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Anima fest Cyprus, Γιώργος Τσαγγάρης. Στην παρουσίαση και το εργαστήρι θα συμμετέχουν οι διακεκριμένοι Κύπριοι δημιουργοί του Animation Μιχάλης Παπανικολάου, Κατερίνα Παντέλα, Ανδρέας Ρωσσίδης, Πασχάλης Πασχάλη και Ρεβέκκα Στυλιανού. Ο Μιχάλης Παπανικολάου και η Κατερίνα Παντέλα θα μιλήσουν για την δημιουργική διαδικασία παραγωγής των μουσικών φιλμ κινουμένου σχεδίου που δημιούργησαν για τα τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή, με γενικό τίτλο “Ο Tεμπέλης Δράκος”. Η παρουσίαση και το εργαστήρι θα διεξαχθούν στο Εργαστήρι των Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία, την Κυριακή 14 Απριλίου.

Τα εργαστήρια αναμένεται, όπως και στα προηγούμενα φεστιβάλ,να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία, καθώς τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ολόκληρη της διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας μέχρι και την προβολή της στη μεγάλη οθόνη.

Παράλληλα το Φεστιβάλ διοργανώνει προβολές για Δημοτικά και Γυμνάσια καθώς καιδυο ανοικτές προβολές για το ευρύ κοινό. Η διοργάνωση εξασφάλισε τα δικαιώματα γιαπέντε εκπληκτικές-πολυβραβευμένες ταινίες από σημαντικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους.Η φετινή επιλογή των ταινιών έγινε με γνώμονα την κοινή θεματική των παιδιών που είναι οι υπερήρωες ανάμεσά μας. Παιδιά που τα βάζουν με μια ασθένεια, που αντιμετωπίζουν με θάρρος δύσκολες καταστάσεις στην οικογένεια τους, τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους, τις διακρίσεις, τον εκφοβισμό ή τις φοβίες τους.

Στόχος είναι, τα παιδιά να απολαύσουν τις ταινίες, να κερδίσουν σημαντικά εφόδια και παραδείγματα ζωής αλλά παράλληλα να τις θυμούνται για πολύ καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις προβολές θα γίνονται σύντομες παρουσιάσεις από άτομα του κινηματογράφου και οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις ταινίες.

Περισσότερες πληροφορίες το κοινό θα μπορεί να βρειστη σελίδα https://cyprusfilmdays.com/index.php/cfd-for-children/, στο fb https://www.facebook.com/CFDchildren/, στο τηλ. 70008242, και στο ηλ.ταχυδρομείο cyprusfilmdaysyouth@gmail.com