Επιτυχής η Ημερίδα του ΡΙΚ με θέμα «Αρχές Χρηστής Διοίκησης και Κράτος Δικαίου σε Οργανισμούς του Δημοσίου»


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα του ΡΙΚ με θέμα «Αρχές Χρηστής Διοίκησης και Κράτος Δικαίου σε Οργανισμούς του Δημοσίου» στην οποία συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές από όλο το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής εξουσίας.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του ΡΙΚ κ. Γιώργος Κέντας ανέφερε: «Αυτή είναι μια ακόμα εκδήλωση που διοργανώνει το ΡΙΚ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στην ανάπτυξη εξειδικευμένης γνώσης, τη βελτίωση του πεδίου της αντίληψης και της άσκησης διοίκησης από τη μεριά του οργανισμού και των στελεχών του. Είναι μια ενέργεια που κατοχυρώνει τον εξωστρεφή προσανατολισμό του ΡΙΚ, στην κατεύθυνση της προσπάθειας αυτό-βελτίωσης, καθώς και στην κατεύθυνση της επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας με άλλους δημόσιους θεσμούς και εταίρους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ανέφερε επίσης ότι «Πέραν όμως από τα αυστηρά νομικά όρια, το κράτος δικαίου έχει και μια άλλη διάσταση, η οποία θα πρέπει να είναι εμπεδωμένη στο θυμοειδές του κάθε ενός και της κάθε μίας που ασκεί εξουσία ή/και διοίκηση. Η διάσταση αυτή αφορά στην αίσθηση του δικαίου, την αίσθηση της υπέρτατης ευθύνης να ασκείται διοίκηση δίκαια. Η έκτη αίσθηση, εάν μπορούμε να την ορίσουμε ως τέτοια, του κράτους δικαίου στη διοικητική επιστήμη είναι η άσκηση διοίκησης στη βάση αρχών. Αρχών που εμπεριέχονται στην αρχέγονη, πρωτογενή αίσθηση και έννοια του φυσικού δικαίου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, είναι απολύτως αποδεκτό και από τα Δικαστήρια στο ζύγιασμα μεταξύ δικαίου και αδίκου. Είναι στο πλαίσιο αυτό που οικοδομείται η γέφυρα μεταξύ του δικαίου – του κράτους δικαίου –και της χρηστής διοίκησης. Τα λάθη και οι αστοχίες είναι αναπόσπαστο μέρος της άσκησης διοίκησης. Όμως εκείνο που μπορεί να διασώσει την αξιοπιστία των δημοσίων οργανισμών είναι όταν η Διοίκηση ασκείται με προσήλωση στις αρχές δικαίου».

Στην πρώτη ενότητα με θέμα  «Γενικές Αρχές Κράτους Δικαίου και Χρηστής Διοίκησης στο Δημόσιο», ομιλητές ήταν: Νικόλαος Ίσαρης  Αναπλ. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Δημήτρης Δημητρίου Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών & Επιτρόπου Διοικήσεως, Κώστας Κωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Μάριος  Σκανδάλης Πρόεδρος του  Cyprus Integrity Forum, Χάρης Πογιατζής Επίτροπος Διαφάνειας, Νάτια Διονυσίου εκ μέρους της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οδυσσέας Μιχαηλίδης Γενικός Ελεγκτής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην δεύτερη ενότητα με θέμα «Η εφαρμογή  των Αρχών στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης ομιλητές ήταν: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χριστόφορος Χριστοφόρoυ Media Pluralism and Freedom Monitor, Ρόνα Πετρή-Κασάπη Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ΄Ελλη Κοτζαμάνη Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας,  Θανάσης Τσώκος Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ

23 Μαίου 2023