Επίσκεψη φοιτητών του Παν. Λευκωσίας στην ιστορική οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου


Φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επισκέφθηκαν την οικία του δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, όπου ενημερώθηκαν για τη μοναδική αρχιτεκτονική της και συζήτησαν για το μέλλον της.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Πολιτιστική Κληρονομιά» του προγράμματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο διδάσκει ο κ. Γιώργος Χατζηχρίστου. Μαζί με τους φοιτητές συμμετείχαν και προσκεκλημένοι διαφόρων ειδικοτήτων ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια ευρεία συζήτηση.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2020, έλαβαν χώρα πλούσια σειρά παρουσιάσεων και συζήτηση στους χώρους της οικίας, που σήμερα συνιστούν ιστορικό δείγμα και μουσείο μιας άλλης εποχής, ενώ οι φοιτητές πληροφορήθηκαν για τη ζωή και το έργο του Δραγομάνου.

«Ο Χατζηγεωργάκης κατάφερε να έχει εξουσία όχι μόνο επί των Ορθοδόξων Χριστιανών της Κύπρου αλλά και επί των Μουσουλμάνων, κάτι πολύ σπάνιο για έναν Χριστιανό. Συνυπήρχε με την Εκκλησία και τον κυβερνήτη του τόπου», επισήμανε ο κ. Αντώνης Χατζηκυριάκου, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και ειδικός σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκοκρατία.

«Το κτίριο ανήκει σε όλους μας. Οι Κύπριοι πλήρωσαν και πληρώνουν γι’ αυτό το κτίριο» υπέδειξε η κ. Δέσπω Πασιά, μουσειολόγος και μουσείο-παιδαγωγός.  Η κ. Εύη Τσελίκα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο κτίριο-μουσείο. «Πρόκειται για μοναδικό Οθωμανικό κτίριο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και είναι σημαντικό να το γνωρίσουν οι φοιτητές μας», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιολογίας, κ. Εύη Φιούρη, μίλησε κυρίως για την ιστορία του κτιρίου, τονίζοντας τους δύο τύπους της αρχιτεκτονικής που έχουν εφαρμοστεί κατά την ανέγερσή του. Οδήγησε στη συνέχεια τους φοιτητές στα κυριότερα δωμάτια του μεγαλοπρεπούς κτιρίου καθώς και στους οντάδες του, δείγματα Οθωμανικής ιστορίας και πρακτικής.

Η μεγάλη βορειοδυτική αίθουσα στο ισόγειο και η αυλή προσφέρονται για εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Το Κονάκι του Χατζηγεωργάκη έχει ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό ως Μνημείο και ως Μουσείο, μια σελίδα του πρόσφατου παρελθόντος, που επιζεί στο παρόν. Ο κήπος του αποτελεί μια όαση για τον επισκέπτη της παλιάς πόλης», τόνισε η κ. Φιούρη.

Τέλος, ο κ. Σταύρος Καργιάννης, καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, έκανε σύντομη παρουσίαση και παράσταση από τη συμμετοχή του σε πιο παλιά εκδήλωση στη συγκεκριμένη οικία.

Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους αρχαιολόγους, στη διάρκεια της οποίας τονίσθηκε με έμφαση πως, ως ένα από τα ελάχιστα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής, που διατηρούν το χαρακτήρα της παλιάς Λευκωσίας, το Αρχοντικό Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα Μνημεία της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού.