Epic Games: Θέλει ξανά το Fortnite στο App Store της Apple


Η εταιρεία Epic Games, στην οποία ανήκει το διαδικτυακό παιχνίδι Fortnite, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιδιώκει την έκδοση προσωρινών μέτρων αναστολής της απόφασης της Apple να αφαιρέσει το δημοφιλές παιχνίδι από το App Store της, η οποία ελήφθη μετά την κίνηση της Epic την περασμένη Πέμπτη να παραβεί την πολιτική του τεχνολογικού γίγαντα, επιτρέποντας στους παίκτες να κάνουν αγορές απευθείας μέσα από το παιχνίδι, ώστε να γλιτώσει την προμήθεια 30% που επιβάλλει η Apple.

Η Epic ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι ενημερώθηκε από την Apple ότι ο τεχνολογικός κολοσσός “θα τερματίσει όλους τους λογαριασμούς των προγραμματιστών μας και θα αποκλείσει την Epic από τα εργαλεία προγραμματισμού για iOS και Mac” την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Στην αίτηση έκδοσης προσωρινών περιοριστικών μέτρων από το περιφερειακό δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνια, η Epic επισημαίνει ότι χωρίς δικαστική εντολή, “η Epic πιθανότατα θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη” και ότι “για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να υπάρξει δικαστική εντολή”.

Την Πέμπτη, η Apple μπλόκαρε την λειτουργία της εφαρμογή Fortnite στο iOS μετά “την ατυχή κίνηση της Epic Games να παραβιάσει του κανόνες του App Store που ισχύουν για κάθε προγραμματιστή και έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν το Store ασφαλές για τους χρήστες μας”, με την εταιρεία παιχνιδιών (σ.σ. την Epic Games) να απαντά με αγωγή επιδιώκοντας να “τερματίσει τις άδικες και αντι-ανταγωνιστικές ενέργειες της Apple προκειμένου να διατηρήσει παράνομα το μονοπώλιό της”.

Η Epic, εξάλλου, ούσα καλά προετοιμασμένη για την αντίδραση της Apple, κυκλοφόρησε ένα βίντεο παρωδία του διάσημου διαφημιστικού σποτ της Apple το 1984 χρησιμοποιώντας χαρακτήρες του Fortnite και διαδίδοντας το hashtag #FreeFortnite, προκαλώντας μικτές αντιδράσεις από παίκτες και ειδικούς του κλάδου.

Πάντως, η Epic δεν είναι η μόνη της που έχει επικρίνει την πολιτική της Apple: Το Facebook και το Spotify έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρό τους τον τεχνολογικό γίγαντα των 2 τρισ. δολαρίων, ο οποίος απαιτεί από όλους τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών του App Store προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα λαμβάνει προμήθεια 30% από όλες τις αγορές.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Epic, Tim Sweeney, τον Ιούλιο στο Protocol: “Το να λέμε ότι επειδή έχουν κάποιο κόστος δικαιολογεί τη λήψη του 30% των εσόδων μιας εταιρείας και την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού είναι απολύτως αποκρουστικό”.

Σημειώνεται ότι το παιχνίδι Fortnite παρέχεται δωρεάν, αλλά συγκεντρώνει τεράστια έσοδα από τις εποχικές συνδρομές που παρέχουν τους παίκτες πρόσβαση σε “ξεκλείδωτα” εργαλεία, εξοπλισμό και δραστηριότητες, τα οποία μπορούν επίσης να αγοραστούν απευθείας από το store του ίδιου του παιχνιδιού.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η 19 ετών εταιρεία παιχνιδιών από τη Βόρεια Καρολίνα ανακοίνωσε ότι άντλησε 1,78 δισ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης που αποτίμησε την αξία της στα 17,3 δισ. δολάρια, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το Fortnite έχει 350 εκατομμύρια εγγεγραμμένους παίκτες, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αλλά και εύκολα προσβάσιμο από διάφορες πλατφόρμες, αφού επιτρέπει στους παίκτες να συμμετάσχουν και να ανταγωνιστούν είτε μέσω κινητής, είτε μέσω PlayStation 4, είτε μέσω υπολογιστή.

Του Matt Perez

Πηγή: Forbes