Έως τις 7 Φεβρουαρίου 2024 οι εγγραφές για τις εξετάσεις του Center for Talented Youth (CTY) Greece Για μαθητές και μαθήτριες της Κύπρου από Β’ Δημοτικού έως και Γ’΄ Γυμνασίου Εξετάσεις στη Λευκωσία Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024


Έως τις 7 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Κύπρου μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τις εξετάσεις του Center for Talented Youth (CTY) Greece οι οποίες θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Λευκωσία (10/2/2024).

Το Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια δίνει στα ταλαντούχα παιδιά της Ελλάδας και της Κύπρου την ευκαιρία να καλλιεργήσουν στο έπακρο το δυναμικό τους. Από το 2013, το Κέντρο σχεδιάζει καινοτόμα και διαδραστικά προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, στις ικανότητες και στα ενδιαφέροντα παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ακαδημαϊκές και αντιληπτικές δεξιότητες, βάθος και εύρος σκέψης, και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση.

Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος· τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού επιστημονικού οργανισμού European Council of High Ability (ECHA) και του European Talent Support Network. Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία Aegean Airlines.

Εξετάσεις και υποτροφίες

Τα προγράμματα είναι Online Σύγχρονης Διδασκαλίας, Online Ασύγχρονης Διδασκαλίας, Σαββατοκύριακου και Θερινά, και προϋποθέτουν την αξιολόγηση των μαθητών/τριών μέσω εξετάσεων που έχουν σχεδιαστεί από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins (JHU CTY).

Οι εξετάσεις είναι στα ελληνικά ή στα  αγγλικά, δεν χρειάζονται προετοιμασία και απευθύνονται σε μαθητές/τριες από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου.

Εγγραφές γίνονται έως τις 7 Φεβρουαρίου 2024 μέσω της ιστοσελίδας https://www.cty-greece.gr/el/exams. Οδηγίες για τις εξετάσεις καθώς και για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής τους θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.

Υποτροφίες για μαθητές και μαθήτριες από την Κύπρο με την υποστήριξη της Lidl Κύπρου

Με την εγγραφή τους τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν νέο συναρπαστικό κόσμο μάθησης, να γίνουν μέλη μίας δραστήριας κοινότητας, και να διεκδικήσουν μία από τις πολλές υποτροφίες που προσφέρει το CTY Greece στους μαθητές και μαθήτριες της Κύπρου με την υποστήριξη της Lidl Κύπρου.

Η Lidl Κύπρου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει για ένατη συνεχόμενη χρονιά το CTY Greece προσφέροντας υποτροφίες που θα καλύψουν το κόστος συμμετοχής στα θερινά προγράμματα του CTY Greece.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα σχεδόν 7.000 μαθητές και μαθήτριες από Γ΄ Δημοτικού έως Β΄ Λυκείου από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα του CTY Greece. Συγκεκριμένα:

  • Από το 2013 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.000 μαθητές/τριες από την Κύπρο (μαζί με τους φετινούς εγγεγραμμένους) έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις του CTY Greece
  • Οι επιτυχόντες μαθητές και οι επιτυχούσες μαθήτριες από την Κύπρο έχουν παρακολουθήσει 180 online και διά ζώσης προγράμματα (Σαββατοκύριακου και Θερινά στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα)
  • Από το 2016 η Lidl Κύπρου έχει χορηγήσει 128 υποτροφίες

Τα μαθήματα του CTY Greece

Οι  μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να παρακολουθήσουν ένα από τα προσφερόμενα μαθήματα, που χαρακτηρίζονται από φαντασία και πρωτοτυπία και διαφοροποιούνται ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας τους.

Από τις Θετικές Επιστήμες: Κρυπτολογία, Θεωρία Παιγνίων, Βιοϊατρικές Επιστήμες, Εγκληματολογία, Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης, Εισαγωγή στη Ρομποτική και τα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Νανοτεχνολογία: Μικρόκοσμοι Εν Δράσει!, Video Game Design, Επιδημιολογία, Ιατρική Στατιστική, Βιοϊατρική Τεχνολογία.

Από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Ο Κόσμος των Οικονομικών και της Επιχειρηματικότητας, Ηνωμένα Έθνη και Γεωγραφία: Άλλαξε τον Κόσμο, Ποίηση, Πεζογραφία & Γλώσσα: Μια Συγγραφική Ματιά, Διεθνείς Σχέσεις. η Ψυχολογία των Ανθρωπίνων Σχέσεων.  

Αρκετά μαθήματα – όπως το Food Power: The Science of Nutrition and Health, η Τέχνη και η Επιστήμη του Κινηματογράφου και η Ακαδημία Υπερηρώων – συνδυάζουν περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.

  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο του CTY Greece: Τηλ.: 2310 332625,  2310398253. Email: cty@anatolia.edu.gr

Ιδρυτικός δωρητής του CTY Greece είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεγάλοι δωρητές του Κέντρου είναι η τράπεζα Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η εταιρία Netcompany-Intrasoft, η εταιρία Star Bulk Carriers Corp., και η Deloitte. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.