Ενημερωτική εκστρατεία για την καρδιακή ανεπάρκεια 2020

Με τη συνεργασία της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και τη στήριξη του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας

Η εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου, σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και με τη στήριξη του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας, διοργανώνουν ενημερωτική εκστρατεία για την καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2020

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας διοργανώνεται στις αρχές  Μαΐου κάθε χρόνο, όμως, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας SARS Cov-2 δεν κατέστη δυνατή η διοργάνωση οποιασδήποτε ενέργειας, την εν λόγω περίοδο, στην Κύπρο.

Η εκστρατεία, έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για την καρδιακή ανεπάρκεια, τα βασικά της συμπτώματα, τη διαχείριση της, καθώς επίσης και την προτροπή προς τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, να παρακολουθούν τα συμπτώματα τους και να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους, όταν παρατηρούν επιδείνωση/αλλαγή προκειμένου να λαμβάνουν συμβουλές και κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ούτως ώστε να διατηρούν την ποιότητα ζωής που επιθυμούν. 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια νόσος που επιβάλλει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει θετικά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενή. Λόγω των συμπτωμάτων της (δύσπνοια, οίδημα ή ζάλη), που μπορούν εύκολα να αποδοθούν από τους ίδιους τους ασθενείς στη φυσική γήρανση ή άλλους παράγοντες, η καρδιακή ανεπάρκεια πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα, γεγονός που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του ασθενούς. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφορά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει μια σειρά στοχευμένων συλλογικών και ατομικών δράσεων. 

Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία με το κεντρικό μήνυμα «Τίποτα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε αυτά που αγαπάτε με την καρδιά σας. Ούτε και η καρδιακή ανεπάρκεια», θα ξεκινήσει το τελευταίο 10ημερο του Νοέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, και θα περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων από μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου αλλά και ασθενών, σε διάφορα ΜΜΕ της Κύπρου. Επίσης, θα γίνει στενά στοχευμένη μεταφορά μηνυμάτων μέσω διαδικτύου με αποδέκτες ασθενείς, φροντιστές και επιλεγμένο ηλικιακό κοινό που ενδεχομένως να βιώνει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο (3, 10 και 17 Δεκεμβρίου), η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Καρδιολογικής Εταιρείας του Ισραήλ διοργανώνουν το διαδικτυακό ιατρικό συνέδριο ‘Cyprus – Israel Conference of Advances in Heart Failure,’ στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί Κύπριοι και Ισραηλινοί ομιλητές, οι οποίοι θα δώσουν διαλέξεις για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην καρδιακή ανεπάρκεια, όπως την πρόοδο στην ιατρική περίθαλψη, τους  βιοδείκτες, την απεικόνιση, τις αρρυθμίες, τις συσκευές και τη διαχείριση της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας. Το συνέδριο έχει επικυρωθεί και από τον Σύνδεσμο Καρδιακής Ανεπάρκειας (HFA) της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Για πρώτη φορά το ενδιαφερόμενο κοινό, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα μπορεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά συζήτηση για την καρδιακή ανεπάρκεια με τίτλο ‘Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής με Καρδιακή Ανεπάρκεια το 2020’, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της ασθένειας. Η ανοικτή αυτή συζήτηση προγραμματίζεται να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ των ωρών 4:30 – 5:30 μμ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά  ακολουθώντας τους πιο κάτω συνδέσμους:

ZOOM:

https://zoom.us/j/94459694974?pwd=TDVzMjJBN2dnQmVCeUM4NE80cy9GQT09 

Facebook:

https://www.facebook.com/cypruscardiologysociety/live/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στο http://cycardio.com/heart-failure/ και στις σελίδες: 

https://www.keepitpumping.com/ 

https://www.heartfailurematters.org/el_GR/