Ενημερωτική εκστρατεία για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα από τη Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου


Η Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου, διοργανώνει από τις 10 μέχρι και τις 30 Ιουνίου ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας.

Η εκστρατεία τελείυπό την αιγίδα της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου και τηστηρίζει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου. Ο έντιμος υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει θέσει την ενημερωτική εκστρατεία υπό την αιγίδα του.

H ενημερωτική εκστρατεία διεξάγεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας, η οποία αποτελεί ένα σημείο  -ορόσημο για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο, στις αρχές Μαΐου κάθε έτους.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια επώδυνη, σταδιακά προοδευτική φλεγμονώδης νόσος, με κύριο σύμπτωμα τον πόνο στην πλάτη. Η ΑΣ εμφανίζεται στο 1% περίπου του γενικού πληθυσμού και συνήθως προσβάλλει νεαρούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 ετών ή άνω, ενώ οι πάσχοντες άνδρες είναι δύο έως τρεις φορές περισσότεροι από τις γυναίκες.

Τα υψηλά επίπεδα αναπηρίας επηρεάζουν την ικανότητα προς εργασία των ασθενών και οι πάσχοντες από ΑΣ έχουν 78% περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους σε σχέση με τονυπόλοιπο πληθυσμό, περιορίζοντας τις εργασιακές τους επιλογές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότιυπάρχειισχυρή συσχέτιση μεταξύ της σωματικής επίπτωσης της ΑΣ, του άγχους και της κατάθλιψης.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η επίσκεψη στον ρευματολόγο, είναι σημαντικά βήματα που μπορούν  να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ΑΣ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Γι’ αυτό η εκστρατεία ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, προτρέπει τους ασθενείς που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ΑΣ, να κάνουν το επόμενο ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ και να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Η ενημερωτική εκστρατεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τη συγκρότηση ομάδας η οποία θα λάβει μέρος στον Ημιμαραθώνιο ο Running Under The Moon, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, με κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας το ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας θα τοποθετηθεί ενημερωτικό περίπτερο στον χώρο διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου, ενώ ταυτόχρονα θα συγκροτηθεί μια ομάδα από ασθενείς, εθελοντές και ιατρούς που θα λάβουν μέρος συμβολικά στον Ημιμαραθώνιο και θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό.

Παράλληλα εξειδικευμένοι ιατροί της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου θα παρέχουν έγκυρες συμβουλές και πληροφορίες που αφορούν στην Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα.

Για περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε με τη σελίδα του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου στο Facebook: https://www.facebook.com/cyplar/