Ενήλικες με αυτισμό ανεβαίνουν στη σκηνή


Θεατρική ομάδα Ενηλίκων με αυτισμό από τη Μαρία Κουλούρη

Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να μη θεωρηθεί διόλου «τυχαίο» αλλά αποτέλεσμα οργανωμένων πλέον ενεργειών για την «απόδοση» σε ανάπηρα άτομα της κοινωνικής συνειδητοποίησης του δικαιώματος άσκησης των κάθε λογής δραστηριοτήτων που επιθυμούν, πράγμα σχεδόν αδύνατον μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Έτσι είναι πλέον γεγονός ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, δημιουργεί Θεατρική ομάδα Ενηλίκων με αυτισμό η οποία ξεκίνησε την δραστηριότητα της από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα ξεκινάει ένα τέτοιο εγχείρημα, υπό την σκέπη ενός πολιτιστικού φορέα.

Η Μαρία Κουλούρη, λογοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας, ηθοποιός και ποιήτρια η οποία έχει εργαστεί στο παρελθόν σε παρόμοιες θεατρικές ομάδες, αναλαμβάνει την θεατρική ομάδα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα δώσει βήμα έκφρασης σε ένα αριθμό ατόμων δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να αναδειχθούν ως υλικό δημιουργίας, οι ιδιαίτερες ικανότητές τους.

Στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους, η κοινωνικοποίηση μέσω της θεατρικής πρακτικής. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα πραγματοποιούνται ασκήσεις θεατρικής αγωγής, αυτοσχεδιασμού, κινησιολογίας, ρυθμολογίας, μελέτης κειμένων, συγγραφής κλπ.

Σταδιακά και μέσα από τη δουλειά της ομάδας θα επιχειρηθεί να χτιστεί ένα δυναμικό, το οποίο θα δώσει δείγματα της δουλειάς του στη σκηνή του ΔΘΠ. Υπενθυμίζουμε ότι για την λειτουργία της Θεατρικής Ομάδας Ενηλίκων Ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού , το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έκανε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε ενήλικα που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και θα τον ενδιέφερε η ενασχόληση με την θεατρική πράξη.

Ένταξη στην ομάδα

Η ομάδα θα δέχεται νέα μέλη μέχρι και το τέλος του προσεχή Φεβρουαρίου. Η λειτουργία της ομάδας θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, με την παρουσίαση ενός πρώτου δείγματος δουλειάς. Η συχνότητα των συναντήσεων της ομάδας θα είναι αρχικά μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη 18:00-20:00, στο χώρο προβών του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Λόγω των ιδιαίτερων αναγκών των μελών της ομάδας, θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη δήλωση κάποιου φροντιστή, για την ενημέρωσή του και την συγκατάθεσή του στη συμμετοχή του κάθε μέλλους στις δραστηριότητες της ομάδας.

Πηγή: koinoniki.gr