Ένας χρόνος χωρίς τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα


Η δημιουργική πορεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην ελληνική μουσική δεν πρόκειται να ξεθωριάσει.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε ηλικία 62 ετών στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 γέμισε θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή, στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έπαθε ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου του ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας. Όταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι του, ο τραγουδοποιός ήταν ήδη νεκρός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Από το πρωί εκείνης της ημέρας, οπότε έγινε γνωστός ο θάνατός του, ραδιόφωνο, τηλεόραση και κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν από τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού, αλλά και από μηνύματα συντριβής για τον ξαφνικό χαμό του.

Ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αλλά και πλήθος απλού κόσμου εξέφρασαν μέσα από τις αναρτήσεις τους τη θλίψη για την απώλεια του καλλιτέχνη που σφράγισε με τα τραγούδια του όχι μόνο τη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή, αλλά και αμέτρητες προσωπικές στιγμές.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου και από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη μουσική. Ο πατέρας του Δημήτρης Μαχαιρίτσας ήταν συνθέτης και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Τα τραγούδια του «Διδυμότειχο Μπλουζ», «Πόσο Σε Θέλω», «Και Τι Ζητάω», «Εκεί Στο Νότο», «Ένας Τούρκος Στο Παρίσι», «Tερατάκια Τσέπης», «Έλα Ψυχούλα Μου» και «Μικρός Τιτανικός» αγαπήθηκαν από το κοινό και θεωρούνται κλασικά στο είδος τους.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αρχικά με το συγκρότημα P.L.J. Band και στην συνέχεια με τους «Τερμίτες».

Από το 1989 ακολούθησε σόλο καριέρα ως συνθέτης και τραγουδιστής με δίσκους που κέρδισαν την κριτική και εμπορική αποδοχή.

Ήταν ανοικτός, δημιουργικός, ευφάνταστος, πρόθυμος πάντα να δουλέψει με τους συναδέλφους του, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των συνεργασιών του με τους περισσότερους από τους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και δημιουργούς της ελληνικής μουσικής της εποχής μας.

Η μακρά και δημιουργική πορεία του στη μουσική δεν πρόκειται να ξεθωριάσει.

Πηγή : www.hit-channel.com