Εμπνευσμένες Γυναίκες Απόφοιτες του Πανεπιστημίου Κύπρου


Εμπνευσμένες Γυναίκες Απόφοιτες του Πανεπιστημίου Κύπρου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, η εκδήλωση του Γραφείου Πολυμορφίας, Ενσωμάτωσης και Ισότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου με  τίτλο: «Εμπνευσμένες Γυναίκες Απόφοιτες του Πανεπιστημίου Κύπρου», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες, Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ηλιάνα Αλ Ιμπραχίμ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια με μεταναστευτική βιογραφία, Παναγιώτα Πολυκάρπου, Gender Specialist στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Συνιδρύτρια του ‘Be an Ally Foundation’ και Ραφαέλλα Μιλτιάδους, Πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας 2020-2021 και χρήστης αμαξιδίου λόγω ολικής παραπληγίας, ενέπνευσαν και συγκίνησαν με τις ομιλίες τους, τους/τις παρευρισκόμενους/ες. Τη συζήτηση συντόνιζε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (ΒΝΕΣ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Σταυρούλα Κωνσταντίνου.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθηκε μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητριών και του κοινού, τονίστηκαν έννοιες οι οποίες εμπερικλείονται στη φράση «εμπνευσμένη γυναίκα» όπως: Δύναμη, Αποφασιστικότητα, Δημιουργικότητα, Ευαισθησία. Επαναδιατυπώθηκε η ανάγκη για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα ισότητας φύλου και ίσης συμμετοχής, κατάργηση ανισοτήτων και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες και άτομα με μεταναστευτική βιογραφία καθώς και ενσωμάτωσης όλων των ομάδων διαφορετικότητας στην κοινωνία, η οποία πρέπει να ξεκινά στο σχολείο από πολύ μικρή ηλικία. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη για την τήρηση και την εφαρμογή υφιστάμενων νομοθεσιών, οι οποίες ρυθμίζουν τα θέματα αυτά.

Κατά την ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «… εάν θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια για την Κύπρο του αύριο θα πρέπει να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών. Να οραματιζόμαστε τη νέα εποχή που θέλουμε. Και να μην το βάζουμε κάτω. Να μην παρακολουθούμε παθητικά τις εξελίξεις, αλλά να τις διαμορφώνουμε. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Έστω και αν στο τέλος δεν μας ικανοποιήσει απόλυτα το αποτέλεσμα, να είμαστε ευέλικτες και στοχοπροσηλωμένες και να προσπαθούμε ξανά. Εξάλλου σημασία έχει πάντοτε η διαδρομή, η προσπάθεια, η συμμετοχή, ο σκοπός». «Όταν κάποτε με ρωτάνε αν ήταν όνειρο ζωής να ανελιχθώ σε ένα τέτοιο αξίωμα, αυτό που απαντώ είναι πως ήταν όνειρο ζωής να δω να σπάζουν γυάλινες οροφές. Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν ανέμενα να μου γίνει η συγκεκριμένη πρόταση. Είδαμε επιτέλους, να μπαίνουν στην άκρη στεγανά και στερεότυπα».

Η Παναγιώτα Πολυκάρπου, αναφέρθηκε στην πρώτη ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων στην Κύπρο «Θκυό Λόγια» καθώς και στην ίδρυση του ‘Be an Ally Foundation’, ενός νεοσύστατου ιδρύματος που στοχεύει να προωθήσει και να ενθαρρύνει την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της ευαισθητοποίησης για κοινωνικά ζητήματα. Αναφέρθηκε, τέλος, σε μια νέα πρωτοβουλία στην Κύπρο «Girls in STEAM Academy» που στοχεύει να  εμπνεύσει την επόμενη γενιά γυναικών ηγετών στους τομείς του STEAM ώστε κορίτσια ηλικίας 14-15 ετών να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια καριέρα στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά, επαγγέλματα που αυτήν τη στιγμή είναι κυρίως ανδροκρατούμενα.

Επιπρόσθετα, η Ραφαέλλα Μιλτιάδους επισήμανε πώς ανάπηρη δεν την καθιστά το αμαξίδιο, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια χρήστης αμαξιδίου ή άτομα με άλλες αναπηρίες από τα εμπόδια, τις συμπεριφορές και τις προκαταλήψεις του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.  Ωστόσο, τόνισε ότι «όλοι μέσα μας κρύβουμε ανεξάντλητη υπομονή και δύναμη για να πετύχουμε όσα ονειρευόμαστε».

Τέλος, η Ηλιάνα Αλ Ιμπραχίμ σημείωσε ότι «στον 21ο αιώνα ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία αναβαθμίζεται εξακολουθεί όπως και πριν να είναι σημαντικός στην οικογένεια αλλά τελευταίως αποκτά πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και του κόσμου ευρύτερα. Προσωπικά, φιλοδοξώ να έχω τον δικό μου ρόλο στην πολιτική ζωή τόσο της Κύπρου τόσο και της Συρίας».

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρόεδρος κος Αντρέας Χριστοφίδης και η Αντιπρόεδρος κα Ανδρούλλα Βασιλείου.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε έκθεση έργων τέχνης από απόφοιτους και απόφοιτες του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα τη γυναίκα.