«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ». ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΜΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κριτική αναδρομή στην έννοια της παιδείας στην ελληνική πνευματική παράδοση από την κλασική αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα και αναφορά στα διλήμματα τα οποία θέτει η παρακαταθήκη αυτή σήμερα, θα αναπτυχθούν στην εκδήλωση που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου αφιερωμένη στη Γιορτή των Γραμμάτων.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, στις 6:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο Β108, στο Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ελληνική παιδεία. Ιδέα και ιστορία».

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία και αποφοίτησε με άριστα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Με υποτροφία Fulbright σπούδασε πολιτική επιστήμη στα Πανεπιστήμια Wesleyan (B. A. with Highest Honors in Government, 1972) και Harvard (M. A., 1975, Ph.D., 1979) στις ΗΠΑ. Δίδαξε ως Lecturer on Government στο Harvard University και εν συνεχεία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής (1983) και Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης (1987). Από το 1980 διευθύνει ως Διευθυντής και Γενικός Γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004.

Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμος Εταίρος του Ινστιτούτου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρουμανικής Ακαδημίας και Chevalier des Palmes Académiques της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στις 16 Ιανουαρίου 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Στις 8 Δεκεμβρίου 2016 του επιδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, το οποίο απονέμεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στις 22 Μαρτίου 2018 του απονεμήθηκε το Αριστείον Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι συγγραφέας ή επιμελητής πέραν των 40 αυτοτελών εκδόσεων στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ βιβλία του έχουν δημοσιευθεί και στα ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και σερβικά.

INVITATION GIORTH TON GRAM 2019