Εκστρατεία Προστασίας της Μέλισσας – Ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus


Η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, 01/03/2024  περήφανα την έναρξη Εκστρατείας για την Προστασία της Μέλισσας, με έμφαση στον ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον και την προσφορά της στην ανθρωπότητα.

Η Συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, τελέστηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρίας Παναγιώτου, την οποία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου. Την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου, εκπροσώπησε η κα Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε, Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών, η οποία τόνισε την υποστήριξη του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην όλη Εκστρατεία.

Ως πιστός συνεργάτης του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, η εταιρεία «Μέλιν Εστί ΛΤΔ» στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία με την παραχώρηση υπηρεσιών για την ομαλή διεκπεραίωση της εκστρατείας.

Τη Συνέντευξη Τύπου χαιρέτισαν ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus κ. Φλώρος Βωνιάτης, ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου, εκ μέρους της Υπουργού Δρ. Μαρίας Παναγιώτου, καθώς και η κα Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε, εκ μέρους της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου.

Την Εκστρατεία Προστασίας της Μέλισσας, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον και την προσφορά της στην ανθρωπότητα, παρουσίασε η κα Αθανασία Αγγέλου, Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Επαγγελματικού Προγράμματος Σπουδών (IPS) στη Γεωργοκτηνοτροφία.

Το παρών τους έδωσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, καθώς και βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, αγροτικές οργανώσεις, το Τμήμα Γεωργίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων και πολλοί άλλοι που σέβονται τη μέλισσα και το περιβάλλον.

Η κα Αγγέλου στην παρουσίασή της τόνισε ότι στην Ευρώπη η μέλισσα βρίσκεται στα όρια εξαφάνισης, αφού περίπου το 1/3 του πληθυσμού των μελισσών μειώνεται.

Τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος δέχεται αλλεπάλληλες περιβαλλοντικές απειλές, με κυριότερη την κλιματική αλλαγή, η οποία στη χώρα μας συνεπάγεται με συνεχόμενες ανομβρίες που οδηγούν στην ερημοποίηση.

Τα χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης στην περιοχή μας, σύμφωνα πάντοτε με έγκυρες πηγές έρευνας που έχουν παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανήκει και η Κύπρος, σε συνδυασμό με παγκόσμιες έρευνες για τους πληθυσμούς μελισσών (ως ο βασικότερος επικονιαστής), οι οποίοι μειώνονται όλο και περισσότερο, αναδεικνύουν τον αντίκτυπο από τη μειωμένη παραγωγή φρούτων και λαχανικών, εμπνέοντας πλέον μια παγκόσμια ανησυχία.

Εκτός των παραπάνω, η αλλαγή χρήσης της γης και η απώλεια οικοτόπων, η αυξανόμενη οικιστική δραστηριότητα, οι πυρκαγιές, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η εντατική γεωργική εκμετάλλευση και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αποτελούν αιτίες για τη μείωση των μελισσών, η οποία μας οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη και κατά συνέπεια στον άνθρωπο. Επιπρόσθετα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κύριους παράγοντες και της οικονομικής κρίσης, λόγω της αύξησης των τιμών σε πολλά προϊόντα.

Πάνω από το 80% των καλλιεργειών στην Ευρώπη, είναι καλλιέργειες που προέρχονται από επικονίαση. Περίπου 15 δισ. ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής στην Ευρώπη, αποδίδονται άμεσα σε επικονιαστές. Οι επικονιαστές είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων και της βιοποικιλότητας, ενώ συνεισφέρουν στην παραγωγή φαρμάκων, βιοκαυσίμων και πολλών άλλων.

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, αφουγκραζόμενο τα ανησυχητικά αποτελέσματα των ερευνών όσο αφορά το περιβάλλον, αποφάσισε στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, την πραγματοποίηση της εκστρατείας «Προστασία της Μέλισσας – Ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα». Αρχικός στόχος είναι η αφύπνιση των πολιτών σχετικά με την επικονίαση, την ενημέρωσή τους για τα οφέλη της μέλισσας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την προστατεύσουμε, έτσι ώστε να σώσουμε και εμάς τους ίδιους.

  • Επικονίαση είναι η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους, στο στίγμα της υπέρου ενός άλλου άνθους, για να γίνει η γονιμοποίηση και η αναπαραγωγή του φυτού. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα φυτά – λουλούδια μετά τη χαμηλή βροχόπτωση.
  • Ο σπόρος ή ο καρπός ο οποίος θα δημιουργηθεί μέσω της επικονίασης – γονιμοποίησης, καθιστά εφικτή την έναρξη της ζωής στο φυτό ή στο λουλούδι όταν αυτό πέσει ξανά στο έδαφος.
  • Εάν δεν υπάρχει επικονίαση δεν θα υπάρχουν σπόροι για κανένα λουλούδι ή φυτό για να φυτρώσει την επόμενη χρονιά. Με μειωμένη επικονίαση εξυπακούεται και μειωμένη παραγωγή φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών. Η επικονίαση αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό το οποίο προσφέρουν οι μέλισσες, αφιλοκερδώς, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
  • Η συμμετοχή της μέλισσας στην επικονίαση είναι αξιοσημείωτη για τη φύση και τον άνθρωπο, γιατί η μέλισσα στην προσπάθειά της για επιβίωση, άθελά της συμμετέχει στην ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των φυτών, ως ο κυριότερος μεταφορέας της γύρης και ο κυριότερος επικονιαστής! Η κάθε μέλισσα επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της ζωής της περίπου 4 εκατομμύρια άνθη διαφόρων φυτών και λουλουδιών.

 

Η επικονίαση και το περιβάλλον αποτελούν θέματα συνεχούς ενδιαφέροντος και περαιτέρω μελέτης από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, αφού μέσω του Διπλώματος Επαγγελματικών Σπουδών στη Γεωργοκτηνοτροφία, οι φοιτητές του Ινστιτούτου αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις στις νέες γεωργικές-κτηνοτροφικές πρακτικές, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η εκστρατεία θα στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Α. Ενημέρωση κοινού μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, άρθρα στις εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Β. Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών Πανεπιστημίου UCLan Cyprus – Κλάδος Γεωργοκτηνοτροφίας.

Μέσω εκπαιδεύσεων στους φοιτητές για τη σημασία της μέλισσας ως προς το περιβάλλον και για την προστασία της.

Κήπος Πανεπιστημίου – Πρότυπο προσέλκυσης επικονιαστών

Ενίσχυση Μελισσοκομικής Χλωρίδας – Βιωματικά εργαστήρια

Τοποθέτηση ξενοδοχείων μελισσών για προσέλκυση επικονιαστών

Πρακτική άσκηση & έρευνα για τον τρόπο συμπεριφοράς των μελισσών στο περιβάλλον, με βάση τις κλιματικές αλλαγές, με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό στο μελισσοκομείο του συνεργάτη μας «Μέλιν Εστί ΛΤΔ»

Συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων με Πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Στόχος μας, το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus να καταστεί Κέντρο Πληροφοριών για τους τρόπους προστασίας της μέλισσας και συνάμα του περιβάλλοντος.

Γ. Μέσω των γνώσεων και των πληροφοριών που θα αποκομίσουν οι φοιτητές μας, θα ενισχύσουν το έργο μας στην ενημέρωση του κοινού, για τους τρόπους προστασίας της μέλισσας και του περιβάλλοντος.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια προς μελισσοκόμους για τήρηση των κανόνων ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, για εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας, καθώς και για την ευημερία της μέλισσας