Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Αγνοουμένων πραγματοποίησαν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το ΡΙΚ


Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το ΡΙΚ πραγματοποίηθηκε (Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2023) στο χώρο του Αρχείου ΡΙΚ, εκδήλωση για να τιμήσουν την  Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου.

Σε μαγνητοσκοπημένο  μήνυμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων ήταν ανέκαθεν μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων του, ως διπλωμάτης, ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα ως Πρόεδρος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες έχει καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια, προχωρώντας και σε αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης πολιτών, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξασφάλισης και διερεύνησης πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων. Οι αλλαγές αυτές, επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, φαίνεται ότι αποδίδουν αφού έχουμε αύξηση της ροής των πληροφοριών με θετικά αποτελέσματα μάλιστα και, ήδη, μέσα σε ένα μήνα είχαμε πάνω από έξι ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση η Κυπριακή Δημοκρατία να αυξήσει την οικονομική της συνεισφορά προς τη ΔΕΑ, έτσι ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της με περισσότερες ομάδες και περισσότερα συνεργεία στον τομέα των ανασκαφών.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αναγνωρίζοντας το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας προς τους γονείς των πεσόντων και αγνοουμένων, τις χήρες πεσόντων και τις συζύγους των αγνοουμένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό από την Πολιτεία, την απόφαση της για παραχώρηση επιδόματος φροντίδας σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παραχωρείται στους αιχμάλωτους και ομήρους του 1974.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της που το θέμα των αγνοουμένων εξακολουθεί να υφίσταται έπειτα από τόσα χρόνια και πολλοί συγγενείς έφυγαν με τον ανείπωτο πόνο να μην μάθουν ποτέ τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους.

Ισως τώρα, σημείωσε η κυρία Δημητρίου, με όλα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν δίπλα μας στη Μέση Ανατολή και στην καρδιά της Ευρώπης, να υπάρξει η ανάλογη πίεση για ανταπόκριση από αυτούς που εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν και φυσικά τόνισε αναφέρομαι στην Τουρκία.

Τόνισε επίσης ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνούμε και οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν δικαίωμα στην αλήθεια.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων  κ. Νίκος Σεργίδης  διαβεβαίωσε ότι ο ανθρωπιστικός αγώνας για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κύπρου κι από τις δύο κοινότητες θα συνεχισθεί αμείωτος, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί, όσες δυσκολίες κι αν παρεμβάλλονται.

Η ανθρώπινη τραγωδία των Αγνοουμένων, τόνισε, θα πρέπει επιτέλους να κλείσει στη βάση του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ιδίων των Αγνοουμένων μας και των οικογενειών τους και αυτό θα είναι εφικτό αν τα εμπλεκόμενα μέρη κατανοήσουν έστω και ύστερα από 49 χρόνια την καθαρά ανθρωπιστική υφή του θέματος και υπάρξει η πολιτική βούληση για ειλικρινή συνεργασία για λύση του θέματος.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, κ.Γιώργος Κέντας ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα διαρκές έγκλημα πολέμου και το ΡΙΚ αποδέχθηκε με συγκίνηση και ευθύνη τη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ως μέρος του καθήκοντος που έχει να επικαιροποιεί, να διαφωτίζει και να ευαισθητοποιεί όλους, εντός και εκτός Κύπρου, για την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με τη συμπλήρωση το 2024 των 50 χρονων  από την τουρκική εισβολή, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και επικαιροποίησης του κυπριακού στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αυτή η  πρωτοβουλία, πρόσθεσε, περιλαμβάνει παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού περιεχομένου, καταγραφή νέων μαρτυριών και εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο παραγωγής ΡΙΚ για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.Παρουσιάστηκε επίσης έκθεση αφίσας με αναφορά στους αγνοούμενους.

Χαιρετισμούς απήυθυναν και η  κα. Μαρία Καλµπουρτζή -Προέδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων  Αιχµαλώτων και Αγνοουµένων καθώς και η Επικεφαλής του Γραφείου για Ανθρωπιστικά Θέµατα Αγνοουµένων και Εγκλωβισµένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δηµοκρατίας κα. Άννα Αριστοτέλους.

Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Αίμιλη Μιχαήλ, τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, κρατικοί και άλλοι αξιωματούχοι.