Έγκυες γυναίκες και σωματική άσκηση, ύπνος, φαγητό, αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικά

Ο τρόπος ζωής της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη έχει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την ίδια αλλά και για το μέλλον του παιδιού της.

Είναι σημαντικό η γυναίκα να γνωρίζει τη σημασία της σωματικής άσκησης, του ύπνου και του φαγητού όπως επίσης τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η έκθεση της στο κάπνισμα, στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.

Η σωματική άσκηση

Οι υγιείς έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν κάθε μέρα σωματική άσκηση μέτριας έντασης διάρκειας 30 ή περισσότερων λεπτών. Η σωματική άσκηση στην εγκυμοσύνη αποδείχθηκε ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Η τακτική σωματική άσκηση της εγκύου αποτρέπει την πρόσληψη υπερβολικού βάρους σώματος, μειώνει τον πόνο στην πλάτη, το πρήξιμο και τη δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει τον ύπνο, τη σωματική εμφάνιση, την ενεργητικότητα και τη διάθεση της εγκύου. Την προετοιμάζει για τον τοκετό και μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για ανάρρωση μετά τη γέννηση.

Για τη σωματική της άσκηση στην εγκυμοσύνη, η γυναίκα πρέπει από την αρχή να ρωτά το γιατρό για το τι μπορεί να κάνει. Εάν πριν είχε μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα πρέπει να ρωτήσει εάν επιτρέπεται να τη συνεχίσει. Υπάρχουν έγκυες με προβλήματα υγείας και ανάλογα ο γιατρός θα τις πληροφορήσει για τη σωματική άσκηση που επιτρέπεται να κάνουν.

Η έγκυος πρέπει να γνωρίζει ότι το σώμα της παράγει κατά τη διάρκεια της κύησης την ορμόνη ρελαξίνη που προετοιμάζει το σώμα στην περιοχή της λεκάνης και του τραχήλου για τον τοκετό. Η ορμόνη χαλαρώνει τους συνδέσμους στο μυοσκελετικό σύστημα και έτσι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων.

Το περπάτημα και το κολύμπι είναι πολύ καλές δραστηριότητας άσκησης στην εγκυμοσύνη. Ασκήσεις ή αθλήματα που έχουν κίνδυνο πρόσκρουσης να αποφεύγονται όπως και σπορ με κίνδυνο πτώσεων ή κτυπημάτων στην κοιλιά.

Ο ύπνος

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την έγκυο να κοιμάται αρκετά και καλά. Η κούραση και η καταπόνηση του οργανισμού είναι μεγαλύτερη γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή για ξεκούραση και καλό ύπνο. Όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο περισσότερο η γυναίκα χρειάζεται ανάπαυση ενώ θα δυσκολεύεται περισσότερο να βρει μια καλή θέση για ύπνο.

Συνήθως όταν η έγκυος ξαπλώνει στο πλευρό με τα γόνατα λυγισμένα αισθάνεται καλύτερα. Αυτό διευκολύνει επίσης τη λειτουργία της καρδίας και του κυκλοφορικού της συστήματος γενικότερα λόγω μείωσης της πίεσης που ασκείται στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία της κοιλιάς. Η θέση αυτή βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, των κιρσών και του πρηξίματος των ποδιών της.

Φαγητά

Ορισμένα φαγητά που μπορεί να έχουν επικίνδυνα μικρόβια για την έγκυο και το παιδί όπως (τοξόπλασμα, λιστέρια) πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Απαστερίωτο γάλα, ορισμένα απαστερίωτα τυριά, ωμά αυγά, κρέας ή ψάρια που δεν έχουν ψηθεί καλά, εμπεριέχουν κινδύνους μόλυνσης της εγκύου με συνέπειες στο παιδί και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

Μερικά είδη ψαριών (ξιφίας, κολιός) πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να είναι πλούσια σε υδράργυρο που εάν συσσωρευθεί στον οργανισμό του παιδιού μπορεί να του προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες. Για αυτό μετά από πληροφόρηση και σε συνεννόηση με το γιατρό, η γυναίκα είναι προτιμότερο να αποφεύγει να τρώει τέτοια ψάρια.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι τοξικό για το παιδί. Προκαλεί σωματικές και ψυχικές εκ γενετής ανωμαλίες. Η έγκυος καλύτερα να αποφεύγει πλήρως τα αλκοολούχα ποτά διότι δεν υπάρχει όριο ποσότητας αλκοόλ που θεωρείται ασφαλής για το παιδί.

Νικοτίνη

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη είναι αιτία χαμηλού βάρους σώματος στη γέννηση, πρόωρης γέννησης, περιγεννητικού θανάτου, σύνδρομου ξαφνικού θανάτου του βρέφους, άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Οι έγκυες δεν πρέπει να καπνίζουν και επιπρόσθετα χρειάζεται να προστατεύονται από το παθητικό κάπνισμα.

Καφεΐνη

Η έγκυος γυναίκα προτιμότερο να αποφεύγει να πίνει καφέ. Εάν έπινε καφέ πριν, μπορεί σταδιακά να το μειώσει και να σταματήσει. Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Ναρκωτικά

Έγκυες που παίρνουν ναρκωτικά θέτουν το παιδί τους σε μεγάλους κινδύνους. Μεταξύ των κίνδυνων είναι η κακή ανάπτυξη του παιδιού, οι εκ γενετής ανωμαλίες, η πρόωρη γέννηση, τα προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος τα παιδιά να καταστούν εξαρτώμενα από ναρκωτικά.

Πηγή : medlook.net