Έφυγε ταξίδι στην αιωνιότητα η Κύπρια ηθοποιός Λίνα Ζένιου Παπά

Φτωχότερο το Κυπριακό θέατρο από σήμερα
Η Λίνα Ζένιου Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Ήταν διπλωματούχος  ηθοποιός, απόφοιτος του «Ανώτερου Ινστιτούτου Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης» κάτοχος “Master of dramatic Arts”. Είχε σπουδές  χορογραφίας και σκηνοθεσίας και εξειδικεύτηκε στο δημιουργικό θέατρο.
Το 1975 ίδρυσε «Το Μικρό Θέατρο Λίνας Ζένιου Παπά». Από τότε δίδασκε το θέατρο σε παιδιά νέους και έφηβους με τη μέθοδο του δημιουργικού θεάτρου. Με τα παιδιά και τους έφηβους μέλη του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ανέβασε στη σκηνή θεατρικές παραστάσεις, με ιδιαίτερη επιτυχία, με διαλεκτά έργα σπουδαίων συγγραφέων, όπως και με δικά της θεατρικά έργα. Όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις δίνονται πάντοτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Από το 1983–1994 υπήρξε υπεύθυνη του Θεατρικού Ομίλου της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας. Πάνω στη σκηνή της βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν από τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου έργα όλων των Κυπρίων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας υπό τη δική της διδασκαλία και σκηνοθεσία.
Το 1990 με εισήγηση της στο Υπουργείο Παιδείας, δημιούργησε και διηύθυνε θεατρικά εργαστήρια δημιουργικού θεάτρου με παιδιά των ανώτερων τάξεων όλων των δημοτικών σχολείων της μείζονος Λευκωσίας.
Το 1991 και για πέντε χρόνια δίδαξε το θέατρο σε φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Intercollege στη Λευκωσία.
Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις στον ΘΟΚ, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Παιδική Σκηνή. Έλαβε επίσης μέρος σε παραστάσεις του ελεύθερου θεάτρου.
Στην τηλεόραση του ΡΙΚ  συμμετείχε σε σπουδαίες παραγωγές θεατρικών έργων, καθώς και σε γνωστές και επιτυχημένες Κυπριακές σειρές.  Συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό Ο ΛΟΓΟΣ σε αξιόλογες σειρές. Στον ίδιο σταθμό επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε το παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Παρέα με τη ΣΟΛ–ΦΑ–ΜΙ» στο οποίο λάμβαναν μέρος όλα τα παιδιά μέλη του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Λίνας Ζένιου Παπά καθώς και επαγγελματίες ηθοποιοί. Συνεργάστηκε με το BBC και πήρε μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες.
Είχε λάβει  τιμητικές διακρίσεις για τη συνολική προσφορά της στο Θέατρο από: «Δήμο Λευκάρων», «Όμιλο Φίλων Θεάτρου», «Κάνε μια ευχή» (Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις), «Πολιτιστική Επιτροπή ΔΗΚΟ», «Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου», «Πολιτιστική Επιτροπή Κοινότητας Κιτίου», κ.ά.
Έκδωσε δυο βιβλία με τίτλο «Θεατρικά Παραμύθια» από τις Εκδόσεις «ΠΑΡΓΑ» το 2012 και «Παιδικο και εφηβικό θεατρο»
Έτσι την αποχαιρέτησαν μερικοί από τους φίλους και συνεργάτες της:
Δυο λόγια και από μένα για σένα ΚΥΡΙΑ μου.
Στο ξεκίνημα μου ΒΟΥΝΟ ΜΟΥ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΕ γνώρισα εσένα την Πίτσα και την Ανδριανή. Με αγκαλιάσατε με πολύ αγάπη. Ακολούθησαν άπειρες συνεργασίες στο ΡΙΚ. Παιδικές γωνιές κυπριώτικα σκετς χαρούμενες Κυριακές και τόσα άλλα. Μετά χαθήκαμε. Πριν ένα χρόνο κτύπησε το τηλέφωνο και ακούω μια γλυκιά φωνή να μου λέει Δώρο εσύ, σε έβλεπα όνειρο και πήρα να δω τι κάνεις. Τα είπαμε. Ήσουνα πολύ πικραμένη από τον χώρο μας. Από τότε έχω πάντα στο μυαλό μας την κουβέντα μας. Καλό σου ταξίδι Λινά μου γλυκιά. ΚΥΡΙΑ ΛΙΝΑ ΖΕΝΙΟΥ ΠΑΠΑ καλή αντάμωση.

Έφυγε από τη ζωή η Λίνα Ζένιου Παπά αγαπημένη συνάδελφος…. είχα την τύχη να συμπρωταγωνιστώ σε «Κυπριακά σκετς» τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση του ΡΙΚ…..άνθρωπος με ευγένεια ψυχής αγωνιούσε για τους απόρους συναδελφούς μας….Λίνα μου καλό σου ταξίδι …

Ένας από τους πιο διακριτικούς ανθρώπους του χώρου μας, με λεπτή ευγένεια και φυσική καλοσύνη.Με σόκαρε πολύ η ξαφνική είδηση αυτού του θανάτου.Δουλέψαμε πολύ μαζί στην τηλεόραση στην πρώτη μου νειότη.Σκληρός ο χώρος μας, τόσο αδικαιολόγητα άδικος.Ο κόσμος,η ίδια η ζωή. Καλό ταξίδι,καλή ξεκούραση Λίνα.Αιωνία η μνήμη.

Πηγή : Reporter Cyprus