«Έφυγε» από τη ζωή ο Νικόλας Φιλήτας


Έφυγε από τη ζωή το μέλος του συγκροτήματος Prospectus, Νικόλας Φιλήτας.

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου, μετά την τραγική είδηση ότι ο μουσικός και frontman του συγκροτήματος Prospectus, Νικόλας Φιλήτας, έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή.

Συγκεκριμένα, ο Νικόλας «έσβησε» στον ύπνο του. Ο ίδιος πέραν από τα τραγούδια του, ήταν γνωστός και για την κοινωνική του δράση στην κυπριακή κοινωνία.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή σε φίλους, οικείους και συναδέλφους πριν από λίγη ώρα. Ο καλλιτέχνης ήταν σε ταξίδι αναψυχής στην Αγγλία ενώ πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα το Σάββατο, έκανε την τελευταία του εμφάνιση σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Λευκωσίας.

 

 

 

 

Πιο κάτω μια συνέντευξη  που είχε δώσει στην ιστοσελίδα Cyprus Alive.

Πόλυ μεγάλη η χαρά μας που κάναμε αυτήν την συνέντευξη με τον μοναδικό Νικόλα Φιλήτα, ο οποίος παρακάτω θα δείτε μιλά με σεβασμό και ειλικρίνεια για την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο της μουσική, για τους αξιόλογους συνεργάτες του, αλλά και για το πως έχει αντλήσει όλη αυτή την καλλιτεχνική έμπνευση από παιδί.

  • Νικόλα πες μας λίγα λόγια για σένα :

Η καταγωγή μου είναι απ το βορειοδυτικό μέρος της Κύπρου, από την κατεχόμενη σήμερα Μόρφου. Είμαι κάτοικος Λευκωσίας από το 1974.

Η ζωή μου είναι σαν μια μεγάλη περιπέτεια η οποία με κρατάει πάντα πολυάσχολο λόγω των πολλών πραγμάτων με τα οποία έχω καταπιαστεί και κάνω. Η μόρφωση που πήρα δεν έχει να κάνει με μουσικές σπουδές αλλά κυρίως με όσα έκανα επαγγελματικά πριν καταλήξω να ασχολούμαι με τη μουσική! Τα πράγματα (χόμπι) που αγαπώ να ασχολούμαι είναι πολλά, αλλά περιορίζομαι στα πιο βασικά λόγω έλλειψης χρόνου ζώντας (όπως όλοι μας) σε ένα κόσμο δύσκολο γεμάτο απαιτήσεις.

  •  Δώσε μας μια γεύση από το καλλιτεχνικό ταξίδι της καριέρας σου ως μουσικός:

Ασχολούμαι με την μουσική επαγγελματικά τα τελευταία 13 χρόνια. Ήταν κάτι που ξεκίνησε περιστασιακά και αναπτύχθηκε σιγά σιγά μέσα στο χρόνο και έφτασε στην εποχή των Prospectus, γεγονός καθοριστικό το οποίο κρατάει μέχρι σήμερα. Ένα συγκρότημα γεμάτο δράσεις. Στελεχωμένο πάντα με σπουδαία παιδιά και εξαίρετους μουσικούς. Εμφανιζόμαστε σταθερά από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε. Σε μουσικές σκηνές σε συναυλίες σε φεστιβάλ κτλ… ασταμάτητα! Παίζουμε οπωσδήποτε σε μόνιμη βάση σε όλες τις πόλεις στην Κύπρο αλλά κάνουμε και περιστασιακά εμφανίσεις και στο εξωτερικό όποτε αυτό μας ζητηθεί.

Είχα την τύχη μέσα σε αυτή την πορεία να συναντήσω τους σπουδαιότερους ίσως καλλιτέχνες του χώρου μας με τους περισσότερους να έχουμε καταλήξει να είμαστε πάρα πολύ στενοί φίλοι και ακόμα παραπάνω.  Σαν φυσικό επακόλουθο, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ (και να συνεργάζομαι ακόμα) με τους πλείστους σε πολλές συναυλίες και άλλα μουσικά πρότζεκτ.  Στην Κύπρο αυτή την εποχή όπως είναι γνωστό, στενότεροι  συνεργάτες μου, (πέραν απ τα παιδιά των Prospectus), τα ξεχωριστά ταλέντα του τόπου μας. Ο Γιώργος Γρηγορίου (Κινέζος), ο Δημήτρης Μεσημέρης, η «ανερχόμενη» Φρειδερίκη Τομπάζου. Θα πρέπει να πω ότι όμορφες συνεργασίες συνέβησαν και συμβαίνουν ακόμα με πολλούς άλλους καλλιτέχνες από τον τόπο μας και τους ευχαριστώ όλους ιδιαίτερα.

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω ειδική μνεία στον άνθρωπο που με πήρε απ’ το χέρι και μου έδωσε θέση στη σκηνή του όταν πρωτοξεκίνησα (και πάντα θα του το οφείλω), ένας από  τους σπουδαιότερους ροκ ερμηνευτές που υπήρξαν στη χώρα μας, ο Γιώργος Αρέστη (Τζώρτζης) εκεί πίσω στην εποχή της Αυλαίας στη Λευκωσία!

Εξ Ελλάδος τώρα ξεχωρίζω πάντα την μεγάλη σχέση και τις αμέτρητες στιγμές που έχω ζήσει  με τον Λαυρέντη, την αδελφική μου σχέση με τους μοναδικούς Πυξ-Λάξ, τις σπουδαίες συναυλίες που κάναμε σε σειρά κάποτε (σε ανύποπτο χρόνο) με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Έχουμε παίξει πολλές φορές παρέα με τους ΜΠΛΕ. Έχουμε κάνει παραστάσεις με την πολύ αγαπημένη μας Ευρυδίκη, παίξαμε με τον Θηβαίο, τον Βασίλη Καζούλη, τον Παπακωνσταντίνου, και πολλούς άλλους! Το ταξίδι ήταν και παραμένει μακρύ…

  •  Πώς ξεκίνησε η επιθυμία σου να γίνεις μουσικός; Από τι εμπνεύστηκες ;

Η μουσική για μένα ήταν απ’ τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μου από παιδική ηλικία. Στο έντονα φορτισμένο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η δική μου γενιά, τα ερεθίσματα ήταν τόσα έτσι ώστε η μουσική να παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας αλλά και στην έκφραση πολλών συναισθημάτων που δεν είχαμε άλλο τρόπο να τα βγάλουμε προς τα έξω. Σπουδαία πράγματα μαζεμένα στην ελληνική μουσική γράφτηκαν και ακούστηκαν στις δεκαετίες του 70-80-90. Αυτά ήταν ο σπόρος που μεγάλωνε μέσα μας. Χωρίς να είχα επηρεαστεί από τότε δεν νομίζω να ασχολούμουν ποτέ σοβαρά. Συνάμα ήρθαν οι Floyd, οι Dire Straits, οι Genesis και τόσοι άλλοι της χρυσής εποχής της αγγλόφωνης ροκ. Όλα επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα. Ήταν το υπόβαθρο.

  •  Η ζωή ενός καλλιτέχνη όπως όλοι γνωρίζουμε είναι αρκετά απαιτητική, με πρόβες και σκληρή δουλειά και ο χώρος είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Πως τα βλέπεις τα πράγματα περί αυτού από πλευρά σου; Τοποθέτησε την γνώμη σου πάνω σε αυτό :

Το να μπεις στο χώρο αυτό και να εδραιωθείς και να κερδίσεις την εκτίμηση του κόσμου, ναι, χρειάζεται πολλή επίπονη και σκληρή δουλειά. Ατελείωτα ξενύχτια, γερά κόκαλα, ψυχική δύναμη να αντέχεις το απαιτητικό περιβάλλον, την πίεση και το άγχος. Μετά είναι οι δυνατότητες που πρέπει να έχεις για την διαχείριση και την οργάνωση όλων όσων αφορούν τον τομέα. Ειδικά όταν μιλάμε για συγκρότημα. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο κάποτε για όλα αυτά, τα άγνωστα!

  •  Ποιοί καλλιτέχνες αποτελούν για σένα πηγή έμπνευσης; 

Όλοι όσοι έδειξαν κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα μέσα από την τέχνη τους. Όσοι χάραξαν γραμμή. Όσοι αποδείχτηκαν αυθεντικοί και ειλικρινείς στο πέρασμα του χρόνου. Όσοι σε κάνουν ακόμα να ανατριχιάζεις ακούγοντας τα κομμάτια που έγραψαν πριν τόσα χρόνια. Όσοι δεν ξεφτιλίστηκαν μες τη σαπίλα των καιρών. Αυτοί είναι έμπνευση για μένα. Είναι πολλοί!

  •  Υπάρχει κάποια μέρα στην μέχρι σήμερα καλλιτεχνική πορεία σου που δεν θα ξεχάσεις ποτέ ;

Μέσα από την πλούσια δράση και την έντονη παρουσία οι μικρές και οι μεγάλες ξεχωριστές στιγμές είναι, εκ των πραγμάτων, πολλές. Κάτι που έμελλε από τα γεγονότα να μου μείνει σημαδιακό ήταν η τελευταία εμφάνιση που είχαμε με το Λαυρέντη στην Κύπρο μερικές μέρες πριν μας αφήσει…

  •  Ποιό είναι το όνειρο του Νικόλα Φιλήτα;

Δεν είμαι ιδιαίτερα ονειροπαρμένος! Το τι θα επιθυμούσα, αν το θες, είναι να ζήσουν οι άνθρωποι, τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές, σε ένα πιο δίκαιο και καλύτερο κόσμο, ο οποίος θα εξελιχθεί με έναν άλλο τρόπο απ’ αυτόν που πάει τώρα.

Σε προσωπικό επίπεδο δεν τρέφομαι ποτέ από ψευδαισθήσεις και μάταιες φιλοδοξίες. Ούτε η επιφανειακή εικόνα με ενδιαφέρει. Έχω πρόγραμμα, στόχους ουσίας και δουλεύω σκληρά πάντα να τους πετυχαίνω. Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι θετικός, παραγωγικός και επωφελής προς τους ανθρώπους και την κοινωνία γύρω μου.

  •  Αυτή την περίοδο ποιά είναι τα καλλιτεχνικά σου πλάνα; 

Το καλοκαίρι είναι πολύ γεμάτο πάντα από εμφανίσεις και συναυλίες. Ταυτόχρονα είμαστε στη φάση του προγραμματισμού και της προετοιμασίας για τις εμφανίσεις της χειμερινής σεζόν. Ένα νέο πρότζεκτ βρίσκεται υπό εξέλιξη για τους Prospectus το οποίο θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μακάρι να είναι όλα οκ χωρίς ανατροπές στους σχεδιασμούς λόγω COVID κτλ!

  •  Δώσε μας τρεις λόγους στο ερώτημα ‘Γιατί κάποιος να γίνει μουσικός;’ :  

Θα μου ήταν πιο εύκολο να δώσω τρεις λόγους γιατί να μην… (χαχαχα)! Πέρα απ΄την πλάκα αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι ο κάθε άνθρωπος, ο καθένας από μας, γεννιέται και κουβαλάει ένα χάρισμα. Έχει κλίση για κάτι. Άλλος μπορεί να γίνει καλός δικηγόρος, καλός γιατρός, καλός μηχανικός ή καλός μάγειρας. Η αυτογνωσία και ή σωστή αίσθηση είναι βασικό να υπάρχουν και να επηρεάζουν αποφάσεις παρά τα φιλόδοξα πολλές φορές λανθασμένα κίνητρα και οι παραινέσεις συγγενών και φίλων!

Κλείνοντας την υπέροχη συνέντευξη μας ο Νικόλας Φιλήτας άφησε ένα μήνυμα για όλους :

Καλό καλοκαίρι να έχουμε, πάντα και με καλή μουσική!

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες με τον Νικόλα για τις εμπειρίες και τα μουσικά του ταξίδια, πραγματικά!

 

ΠΗΓΗ: dialogos.com.cy